Deðil üstadým. deðil. 3-5 le olacak iþ deðil.Baþka bir film var.Ama çözemedim. Alan veriyor. Veren gene geçiyor alta alýþ yazýyor. Yahu niye aldýn niye satýyorsan be gerizekalý dicem de demiyorum (niye sattýðýný alta alýþ yazar ki bi adam sizce ?)
Sabahtan beri onlarý izliyorum. Hani ekþýn olursa katýlayým diye. Yok arkadaþ araya kimseyi almýyorlar. Hemen tost yapýyorlar. Ben kendime izin verdim. Bu hisse bende yok ( muþ gibi yapacaðým)
Bunlar bi film çeviriyorlar. Vadelilere bakmadým. Ama tahmin ediyorum ay sonuna doðru yeni vadeliler açýlýnca Haziran vadeli fiyatlarý çok abuk subuk böyle xx.xx gibi rakamlar çýkacak. Bakalým. Nasip
Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Olay bitti daðýlýn diyorlar
HDP kapanýþý sonrasý erken seçim
Adamlar ikili deðil 3 lu tepe yaptý uyanmadik
Henüz biten bir þey yok bence...
Erken seçim olacaðýný da sanmam. Þu an erken seçim olsa, AKP kan kaybeder ve bunu istemezler...
Zaten çoðu gitmiþ azý kalmýþ...
Erken olacaksa da 5-6 ay erken olabilir daha fazla olacaðýný sanmýyorum...
2023 de Türkiye Cumhuriyetinin 100. yýlýný AKP kendisi baþtayken tamamlamak isteyecektir. Geri kalaný sadece ortamý germek için ortaya atýlan söylemlerden öte geçmez...
Bunlar benim kiþisel öngörülerimdir. Hatalý da olabilir. Doðrudur diye ýsrar etmiyorum. Konuþarak doðrularý yakalama þansýmýz daha yüksek...
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
Ýyi Tatilleeer Genþþþþleeeeeer .
Size bir tüyo vereyim mi ? - 10 -
Aþaðýdaki yazý komþu baþlýktan gelen sataþma üzerine yapýlan basýn açýklamasýdýr.![]()
Ýlgililerine ve tüm kamuoyuna saygý ile duyurulur
Deðerli baþlýk takipçisi arkadaþlar.
Zaman zaman süreç içinde bazý açýklamalar yapmaktayýz. Bunlar borsa maceramýz sýrasýnda bi öpülmedik kulak arkamýz kaldý, bizim yaptýðýmýz hatalarý siz yapmayýn türünden açýklamalar olup sizlerin doðru ve bilinçli bir yatýrýmcý olmanýz için harcanan çaba ve emektir.
Ýnsanýz bizlerde hata yapabiliriz. hatamýzýn karþýlýðýnýn bedeli olan stop olmayý da biliriz. bedelini de öderiz.
Ancak þunu kesinlikle aklýnýzdan çýkarmayýn piyasa dediðimiz þey canlý bir varlýktýr. Burada sizin benim ve diðerlerinin fiyat karþýsýnda verdiðimiz korku hezeyan ve coþkularýmýz yeralmaktadýr.
Oysa göründüðü gibi olmadýðýný anlatmaya çalýþmaktayým. O zaman bir kez daha üzerinden geçmekte fayda var.
Kavram karmaþasý yaþamadan hemen açýklama kýsmýna geçeyim
KY nedir ? Ne iþ yapar
Trader kimdir ? Amacý nedir?
Spekülatör nedir? Görevi ve hizmetleri nelerdir?
Manipülatör kimdir ? Ne amaçlamaktadýr ?
Patron kimdir ?
Bu sorularýn cevaplarýný benim vememi bekliyorsanýz yanýlýyorsunuz. eðer hala bu sorularýn cevaplarýný bir baþkasýnda duymayý bekliyorsanýzda acilen Ýþ Bankasý Yatýrým Fonlarý B Tipi Likit Fon alýnýz Fon kodu 812 olmasý gerek.
Bakýnýz sýnýrlý sayýda olan þey hisse senedi sayýsý..
Sýnýrsýz þekilde olan þey ise piyasada bulunan paradýr. Ve siz elinizde sýnýrlý sayýda bulunan bir malý sýnýrsýz bir para karþýsýnda cüz i bir bedele razý olup satýyorsanýz siz KY siniz.
Eðer siz sýnýrlý sayýda olan senedi alýp satýyor ve sattýðýnýz bedel karþýlýðýnda tekrar alta alýþ giriyorsanýz tradersiniz
Eðer siz; sýnýrlý sayýda olan senedi alýyor satýyor hatta bazen fiyatýn ne olacaðýna siz karar veriyorsanýz, hatta bazen caným sýkýldý buradan döner, þurada durur. Burada toplar alýrým ve tepede KY nin eline veririm gibi düþünceleriniz varsa, hatta bazen sizin istemediðiniz fiyatlara gelen senet fiyatýna canýnýz sýkýldýðýnda balkona çýkýp üzerine birde keyif ciuarasý içiyorsanýz siz spekülatörsünüz demektir.
Manipülasyon ise kanunen yasaklanmýþ bir eylem olup manipülatörlük kötü bir þeydir. Piyasa tarafýndan farklý algýlanýr. Piyasa oyuncularý tarafýndan farklý algýlanýr. Aracý kurumlarýn manipülasyon yapanlara bakýþ açýsý farklýdýr Bazen onlara kredi verecek kadar da faklýdýr
Þimdi net olarak kimin kim olduðunu öðrendiðimize göre bu oyun dediðimiz aslýnda düzenin ne olduðuna dair birkaç kelam edeyim.
Düzen sizin para kazanmanýz amacýyla kurulmamýþtýr. iþin açýkçasý sizin para kaybetmeniz üzerine kurulmuþ olan bu düzen içinde siz bazen temel veriler dediðimiz finansal deðerlere göre, bazen de teknik veriler dediðimiz fiyat oynaklýklarýna bakarak hareket edersiniz.
Dolayýsýyla sizin elinizde yani alet çantanýzda olmazsa olmaz veriler bunlardýr.
Oysa spekülatör ise bu veriler ýþýðýnda Taktik yöntemler dener.
Bu týpký bir çiftçinin uzaklara bakýp siyah bulutlarý gördüðünde tarlasýný sulamama mantýðý üzerine kurulmuþ bir mantýktýr.
Yani bu þu demek..
Piyasa da olan olaylara ve fiyata hareketlerine sizin baktýðýnýz pencereden bakmýyor demektir. Onun bakýþ açýsý ve ufku daha farklýdýr. Bu kiminde Allah vergisi bir durumdur. Kimi ise zaman içinde düzüle düzüle öðrenmiþ ve kendini geliþtirmiþtir.
Dolayýsýyla spekülatör adýyla tanýmladýðýmýz kimse sizin satarken malýnýzý zararýna da olsa alýp onu stoklayan piyasa içinde bulunan çok sayýda olan senet sayýsýný sýnýrlamak amacýyla elinde zararýna da olsa taþýyan bu iþe parasýný, birikimini, bilgisini, emeðini koyan kimse olarak gayet net bir þekilde açýklamak gerekirse. Zeki çevik ayný zamanda ahlaklý kimselerdir.
Neden zekidir?
Çünkü geliþen olaylara daha seri ve taktiksel olarak hýzlý cevaplar verir. Bazen sizin aaa düþüyor dediðiniz yerde aslýnda düþermiþ gibi yapýp sizin orada satmanýzý ve daha yukarýda tekrar size geri satmayý amaçlýyordur.
Yada geliþen olaylarý sizden daha farklý yorumlayýp mevcut olan piyasadaki dolaþýmdaki lotun azalmasýný saðlamak amacýyla fiyatýn düþmesini saðlamaya çalýþmaktadýr. Ama bunu yaparken kendisi satmayýp halen alýyorsa ve bunu yaparkende çeþitli takas oyunlarý ile yapýyorsa zekasý konusunda þaka yapýlmayacaðýný anlamamýz gerek.
Gelelim piyasa için bir malýn ne zaman alýnacaðýna dair kural ve uygulamalara.
Dikkat ederseniz bu kurallarý siz yazmadýnýz.
Ve sizin bu kurallara uymanýz beklenir. Nedir bu kurallar.. Basitçe söyleyeyim. EMA 8 EMA 21 keserse al. MACD kýrmýzý yeþili keserse AL, tersi olursa SAT.
Bu kadar basit.
Sizce öylemi?
Sizin o baktýðýnýz grafiklerdeki kýrmýzý içinde ne kadar gözyaþý ve kan var biliyor musunuz? Tabi bilirsiniz. Çünkü oradaki kan ve gözyaþý size ait.
Peki bundan kurtulmanýn yolu nedir?
O da çok basit size öðretilen dogmalardan kurtulup gerçek olan verileri tamamen istatiksel olan verileri kullanmak.
Dikkat ederseniz buraya kadar olan bölümde sizin yapmanýz ve yapmamanýz gerekenleri basit tanýmlar halinde anlattým.
peki size o "AL" sinyali ve "SAT" sinyallerini veren güç yani "AKILLI PARA" dediðim organizma ne yapýyor.
Bu sorunun cevabýný sizin mantýðýnýza býrakýyorum.
Gelelim diðer bir aþamaya ..
dün ekonominin basit bir kuralýndan bahsetmiþtim." ARZ-TALEP DENGESÝ"
peki bu arz talep dengesindeki olmazsa olmaz kural neydi
Talebi artýrýp arzý kýsarsanýz fiyat yükselir.
Talebi azaltýp arzý arttýrýrsanýz fiyatý düþer.
Þimdi grafiklerdeki oynaklýðýn gerçek sebebinin kim tarafýndan ve nasýl yapýldýðýný öðrendiðimize göre elimizdeki verilerden yola çýkarak sizin uymanýz gereken kurallarýnda sizin hakim olamadýðýnýz bir güç tarafýndan konulduðuna göre size kalan tek þey taktik
Eðer malý veya parayý elinde bulunduran güç yani "AKILLI PARA" sizin daha önceden bilginiz olamayan bir haberi duymuþ ve ona göre var olan fiyatý aþaðýya düþürüp sizin elinizde olan sýnýrlý sayýdaki senedi sizden düþük fiyata aldýktan sonra, sizin tekrar onu almanýzý saðlayacak grafiklerdeki o güzel sanat eserini çizmeye baþlar. Ve siz o zaman dersiniz aaaaa bak "AL VERDÝ"
Gördünüz mü TALEP YARATILDI
Peki ozaman biz ne yapýyoruz. Talebin ihtiyacý olan malý piyasaya veriyor muyuz? Hayýr..
Bu kadar uzuuuuuun açýklamalar yapmama sebep olan sevgili koçari abim.
Herkes ayný pencereden ayný þeyi göremiyor olabilir. Týpký benim temel analizden çakmadýðým gibi .Seni seviyorum
Huzurlu ve sakin bir haftasonu dilerim.... Herkese...
Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Endiþem yersizmiþ, elhamdülillah.
Yer Ýmleri