Saatlik grnt istiyorum diyorsun yani. Buyur hedefi sen se.
Saatlik grnt istiyorum diyorsun yani. Buyur hedefi sen se.
Ne gzel gnlerdi o pandemi gnleri, malum kimse darlarda gezemiyor diye herkes evlerinde smscak ortamlarnda yazyor fikirlerini aklyordu. Hasbihal ediyorduk. Durum deerlendirmesi yapyor, olaylar ve yaananlar analiz edebiliyorduk.
Demisin abi 16-11-2022 tarihinde;
Pek bir eyler deimemi, yine sen nbeti grafiki olarak grafik destek yapyorsun, eh stad desen o da zaten dier balkta yaanan naho olaylardan sonra pekte insanlara smscak baktn dnmyorum. Haksz da saylmaz. Bana kalrsa dier balkta ona sylenen, yazlanlardan sonra ben ana avrat sver de giderdim. Nezaketli naif birisi olduundan pekte bir ey dememi. En dorusunu semi grnyor. ADAM hakl bence dalabiliriz.
Beyaz atlma gelsek; onun mazeretleri vardr ya imdi ellemeyelim ona.
Peki bu izcan a nooldu abi. O da m kt yola dt acep. Yoksa "yahu bu balkta kimse yazmyor artk deyip ekledii listesinden mi kaldrd bizi. Bilemeyeceim. gelince soralm hametmeaplarna.
Dandan abi, ortam gergin aslnda. Herkesler bireyler bekliyor. Ama ne beklediklerini de bilmiyorlar. Yani durum stabil gibi grnsede ch.. Deil abi.
Bana kalrsa; ortamdaki havann Ukrayna - Rusya sava zerinden deerlendirilmesi gerekebilir. Rus ays (bu bir deyim hakaret deil) savarken Ukrayna ile savamadnn farknda, arkasndaki dier smsk beyinlilerin sevk ve idaresinden skld nk onlarn planladklar tuzaa dmek zere. Savan uzamas Rusya nn iine gelmeyecek, dier sahalarda olan etkinliinin azalmasna sebep olacak gelimeler olmaya balad. Bu yzden bizim ay karde taktik deitirebilir. Bu ne demek. Rusya kibar ve onurlu bir ekilde savatan geri ekilmeyi planlyor diye dnYORUM . Dier taraftan Rusya y oyuna itenlerde planladklarndan farkl gelimeler olunca taktik deitirip iin uzamasna sebep olacak gelimelere imza atmaya baladlar. Yani tam bir satran tahtas olmaya balad durum. Bu meselede asl hedeflenen konu enerji ile olan ilgili gelimelerdi . Dolaysyla heedeflenen gerekleti. Pandemi dneminde petrol teslim kontratlar sfr (o) dan ilem grrken daha sonralar inanlmaz ykselilere sahne oldu. imdi kurguladklar oyunu anlayabilirsek yol haritasn daha dzgn izebiliriz belki. Emtialar da yerlerinden oynattlar. En son taze bilgi. Yksek fiyatlar da ilem gren konteyner fiyatlarnda ve deniz ulam fiyatlarnda dler yaanmaya balam. Bundan sonra izlenecek yol haritas u ynde olablir diye dnYORUM
Artan rn fiyatlarna karn maalarda yaanan erime yznden satnalma gc, yani halklarn satnalma gc eridii iin biraz durgunluk yaanacak. Bu durgunluun etkilerini bizler TR de nasl hissederiz ona bakmak lazm.
En son biilgiye gre Trkiye den patates ihracna onay verilmi. Bu yzden ar pazarda patates fiyatlarn ykseliin sebebi bu.
Adamlar hakl yaklak 2-3 euro /dolar fiyatlarndan dar satmak daha mantkl . lkede bu fiyatlara zaten halk alamyor. Adamlarda mecburen daha fazla rn dar yolluyorlar. Ksmen de olsa aslnda Bakann dedii gerekleiyor. Yanlz burada baka sorunlarmz var. Sadece patates deil. Et-st_peynir fiyatlarnda da tuhaf bir dengesizlik var. Peynir fiyatlar et fiyatlar ile yarr hale geldi. Buradan u kyor. Ayarlarmz bozuldu. Nasl olacak. Bu dm nasl aacaz.
....
bana kalrsa gene daha nceki senaryo ne kyor.
SEM....
Mutlu pazarlar
Ac veriyorsa gemi; gememi demektir.
" Artk kii taklyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyas...Gerisinin......"
lk mevzuyu akama irdeleyelim. kincisi bu enflasyonist ortamn uzun bir mddet devam edeceinden bahsetmitik arka sayfalarda.
in, artan covid vakalar sebebi ile tekrar bir kapanma yaayabilir gibi bir ortam var. Bu durumda tedarik zincirinde sknt ve navlun fiyatlarnda art sz konusu olur. Byle durumda bizim ihracatmz artabilir, fakat sknt ihra mal girdilerinin byk ksmnn ithal olmas, bu sebeple cari an artmas byk sknt. Bir dier sknt ihracn artmas ile lke ierisindeki mal ve hizmetlerin azalmas veya temininin zorlamas fiyat artlarn da beraberinde getirip enflasyon artna sebep olacak olmas.
Buna birde olas bir kur art elik ederse eyvah eyvah filmi olur.
Sonu olarak talep dmeden enflasyon dmez mantndan gidersek bu iin tek aresi durgunluk olabilir.
Bana kalrsa 2 ye ayrmak gerekecek
1- D etkenler,
2- Etkenler
DI ETKENLER
Ukrayna -Rus sava olas etkileri . Sava devam ederse ne olur? Sava biterse neler olabilir ?
Bunu cevaplayabilmek iin savaa sebep olanlar ve sava destekleyen davranlar nedir diye bakmak lazm. Sava devam ederse tahl ve dier gda rnlerindeki ar fiyat art devam eder. Enerji fiyatlar ykselie devam eder. Bu ise Avrupa nn retimini yapt rnlerde fiyat artna sebep olur. Dolaysyla Avrupa nn en byk ihra rnleri neler ? Mercedes-Aud-Wolksvagen (Zaten Avrupa demek Almanya demek bence. talya ve Fransa sadece rol kapmaya alyor. ngiltere nin durumu tartlr. Oyunu kuranlardan biri ama oyunda hi ad gemiyor. Hep ayn kurnazlk )
Bu markalar size neyi anlatyor.
TOGG desem yeterli mi?
hikaye baka yerlere evrilecek bir duruma gelebilir. O yzden okumay iyi yapabilirsek ynmz bulabiliriz.
Enerji fiyatlarnn artnna paralel olarak bizde borsamzda etkilerini hissettik. Enerji rallisi yaand. Benim yakkl TRCAS da epey show yapt. Daha devam eder mi bilemeyeceim. Ben oradan ayrlal epey oldu. Biraz dinlenmesi, geldii fiyatlar sindirmesi gerekli. Ben dnmem. (Balk sakinleri kzacak bana ama..Ne yapalm hayat devam ediyor.)
GIDA bal da; dediim gibi, artan fiyatlar yznden satnalma gc dmeye balad/balayacak, bu ise GIDA irketlerinde bilanolarnda biraz gelirlerin dmesine sebep olabilir. Dier taraftan artan maliyetlerde bilanolarn aktif pasif dengesini sarsabilir. Dikkatli olmamz gereken bir sre olacak. Bu haftay dikkatli takip etmek gerek. Bu hafta belli eder kendini.
Trk markas Arelik
alt marka Beko Almanya'da da satlyor. Almanya'nn %10 civar asgari cretli olsa
Trkiye'nin ise tam net rakam bilemiyorum ama herhalde nfusun yars vardr .
Ayn Beko buzdolabn almak iin asgari cretle ne kadar almak gerekiyor?
Trkiye fiyat 11.249 TL. 2 ay almak gerekiyor
Almanya fiyat 549avro. 45 saat almak gerekiyor.
Basit bir rnek zerinden gitmek istedim. Satnalma gc derken bunu kastediyorum. Yani bu yaadmz ey enflasyon rallisi idi. Bitti mi? irketler baznda fiyatlamalar yaand. Peki bilanolar asndan irketler byle mi ? Bunu grebileceimiz yer ise bilanolar. Dolaysyla q3 daki satlarn yada bilanolarn iyilii q2 den iyi olmasnn sebebi fiyatlarn artm olmasndan kaynakl. Adetsel artlar olmam gibi grnyor. Kabaca baktklarmdan benim anladm bu.
Du bakem. u haberide ilitireyim kenardan
https://www.patronlardunyasi.com/hab...meyecek/271962
Haberin ierii :
Ko Topluluu’nun yurt iindeki ve yurt dndaki bayileri ve yetkili servisleri ile bir araya geldii geleneksel Anadolu Bulumalar’nn 30’uncusu gerekletirildi. 10 bini akn i ortan dijital ortamda bir araya getiren etkinlie Ko Holding Ynetim Kurulu Bakan mer M. Ko, Ko Holding CEO’su Levent akrolu ve Ko Holding Grup Bakanlar katld.
Ko Holding Ekonomik Aratrmalar Koordinatr Ahmet imenolu’nun moderatrln stlendii oturumda ise Bilkent niversitesi ktisat Blm retim yesi Prof. Dr. Refet Grkaynak ile Kamuoyu Aratrmacs ve Siyasal letiim Uzman Dr. brahim Uslu ekonomi ve politika gndemini deerlendirdi.
mer M. Ko, konumasna, “Kurucumuz merhum Vehbi Ko’un Cumhuriyetle neredeyse e zamanl olarak temellerini att Ko Topluluu, drt sene sonra lkemizin az saydaki asrlk kurumlarndan birisi olacak. Bir asr boyunca, Vehbi Bey’in ‘lkem varsa ben de varm, demokrasi varsa hepimiz varz’ ilkesi dorultusunda, memleketimizin ekonomik ve toplumsal geliimine nclk etmeyi vazife bildik. Ne mutlu ki, geriye dnp baktmzda, artk memleketimizin tarihine ml olan, milletimize byk faydalar salayan pek ok giriimde ve projede Ko Topluluu’nun izi, alanlarmzn ve sizlerin emei var" szleriyle balad.
'Nakit aklarnz yakndan takip edin'
Konumasnda kresel ve ulusal lekteki ekonomik ve politik gelimelere de dikkat eken mer M. Ko, “Tm ilerimizde son derece hesapl olmamz ve basiretle davranmamz gereken bir dnemde bulunduumuzu vurgulamak istiyorum. Masraflarnza dikkat etmenizi, ok elzem olmayan harcamalarnz ertelemenizi ve nakit aklarnz yakndan takip etmenizi bilhassa rica ederim. eride ve darda ekonomi zerindeki olumsuz etkileri artk aka hissedilen belirsizlikler sreci maalesef yakn zamanda sona ermeyecek” dedi.
“Ko Topluluu olarak, tm bu belirsizlikler ierisinde risklerimizi basiretle ynetirken, salam ve iddil bir gelecek vizyonuyla uzun dnemli hedeflerimize de odaklanyoruz” diyerek szlerini srdren mer M. Ko, yle devam etti:
"Topluluk olarak lkemizin geleceine olan inanla yatrmlarmz srdryoruz. Sadece son 5 ylda 9,4 milyar dolar yatrm harcamas gerekletirdik. Kombine gelirlerimiz, Trkiye milli gelirinin yzde 8'ine edeer. irketlerimiz, lkemiz ihracatnn yzde 7'sini gerekletiriyor. Ciro byklne gre en byk 10 irketin 4’, en ok ihracat yapan ilk 10 irketin 3’ ise Ko Topluluu’ndan."
"Son 10 ylda, topluluk olarak dediimiz vergiler, lkemiz vergi gelirlerinin yzde 7,5’ine tekabl etmektedir. zel sektr Ar-Ge yatrmnn yzde 7'sini gerekletiriyoruz. Trkiye'nin en byk fikri haklar portfyne sahibiz. Borsa stanbul'da halka ak irketlerimizin piyasa deeri, toplam piyasa deerinin yzde 21’i. Dnyann en byk irketlerinin listelendii Fortune Global 500’de bu yl da lkemizi temsil eden tek irket olduk. Bu neticeler elbette bize gurur veriyor. Ancak, Ko Topluluu iin en deerli gsterge paydalarmz nezdindeki itibarmzdr. Ne mutlu ki, uzun yllardr lkemizin en itibarl markas gsterilmenin de gururunu yayoruz."
Bu da ok nemli..
Kasm aynn yarn yaplacak olan son kabine toplantsnda ana gndem szlemeli personele kadro ve EYT almalar olacak.
NTV'nin haberine gre; kamuda alan 600 bine yakn szlemeli personel bulunurken, yarn yaplacak olan toplantda ele alnacak konulardan birisi szlemeli personele kadro gndemi olacak.
alma ve Sosyal Gvenlik Bakan Vedat Bilgin aklamasnda, "Kamudaki tm szlemeli personeli kapsayan dzenleme pazartesi gn Kabine Toplants'nda ele alnacak" dedi.
Kabine toplantsnda EYT almalarna ilikin de Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan'la grlecek. EYT'nin kimleri kapsayaca, borlanma ve ya kriterlerine ilikin gerekletirilen almalarda gelinen son durum Kabine'nin gndeminde olacak.
Fahi fiyat uygulamas yapan byk marketler bata olmak zere ticarete ilikin yaptrmlar da kabine toplantsnda ele alnacak.
Yer mleri