Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
aslýnda temettü etf lerine yatýrým yapan bir fon var türkiyede. yapý kredi nin ytd kodlu fonu. çoðu yabancý hisse fonu elindeki "dividen" olanlardan. ama içinde sadece onlar yok maalesef. bist ten hisse de var ve baþka yatýrým kalemleri. komisyon oraný da yüksek. temettü fonlarýna yatýrým yapýyor diye almýþtým. ama o da bir ara epey eksi gitti ve karým eridi. ppz de kalsaydým o dönem az biraz da olsa geçecekti.
iþte ben bu gibi þeyler yüzünden bu midasý çok sevdim.
Konuþulandan baðýmsýz olarak ben de bu temettü iþini çözemedim bir türlü. Saðda solda çok övülüyor bu "temettü yatýrýmcýlýðý"
Geçen aylarda bir miktar goody hissesi almýþtým aldýðýmýn ertesi günü temettü vermiþ þirket (haberim bile yoktu). Verdiði temettü nakit olarak hesabýma yattý ama ayný oranda maliyetim arttý. Yani bir cepten alýp diðerine koydu. Tüm temettü daðýtýmlarý bu þekilde oluyorsa bu iþten kârýmýz nedir ben anlamadým? Ben temettüyü "ekstra" daðýtýlan para/hisse sanýyordum ama öyle deðilmiþ.
Temettü de bir de vergi kesintisi oluyor . Aslýnda ilk etapta zarardayiz. Benim anladýðým þu;
Uzun vade yatýrýmda alýnan temettü ile yeniden lot alýnýyor. Bir süre sonra hisse fiyatý arttýðýnda cebinizden para çýkmadan koyunuz arttigindan kazanýyorsunuz (bileþik getiri)
Bende bimaþ vardý 64 lira maliyetli temettü verdi sonra onla da bim hissesi aldým 61 TL ye kadar düþtü hisse, sonradan 73 e kadar çýktý.
Alper hocanýn bu konuda güzel bir bilgiseli var ekte...
https://twitter.com/alperunsalg/stat...916196865?s=21
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri