Originally Posted by
indregandi
burada faiz çok önemli, bu borsa dediğimiz olayın bana göre tek ürktüğü ve korktuğu olgu faiz,
burada bizim faizden anladığımız elbbette FED faize bakış açısı,..ve bu ne zamandır değişmedi, korunuyor, o tarafta enflasyon artma eğiliminde ama faizler korunuyor, global enflasyon artıyor ama FED yine yerinde top saydırıyor faizlere dokunmuyor,
işte FED in sağladığı bu görece dingin ortamda arjantinin peşi sıra gelen Arjantinden sonra topun ağzında olan ve dillendirilen, MB kasasını boşaltan TR ekonomisi;
Tr ekonomisi son güncelde FED tarafı faizde sabitken ''iki değişkeninden birini düşürdü-faiz, diğerini ise dalgalanmaya bıraktı -USDTRY ve bence de içine düştüğü bu cenderede en doğru olanını yaptı, daha doğrusu yok çünkü tarraklara gelmiş bir ekonominin elinde fazlada bir seçenek yok kalmamış,
zaten dalgalı kur rejimi uyguluyorum öyleyse döviz dalgalansın dursun dedi, faizlerin ise tepesine bindi 2 ay üst üste bunu düşürdü,.piyasalar bir üçüncüsünün de olabileceğini yorumluyorlar malumunuz,..
bu durum içi piyasayı hareketlendirdi ve stoklar üretime kaydırıldı, yani misal 7 liradan stokladığın hammadde veya yarı mamülü işleyip eğer pazarın sabitse 13 usd den itelemen söz konusu, üstelik mırım kırın olursa pul olmuş emek girdisine istinaden iskanto yapabilirsin karşı tarafa, ne demek rekabetçisin de,...borsa hem bundan olumlu etkileniyor, hemde FED in faizde yerinde sayışına USD ye karşı ucuzum ucuz kaldım diye mala LONG tan Longtan vuruyor,..
demekki ucuz USD ile oluşturulmuş stoklar, pandemiden kurtulan ertelenmiş taleple yakılanana kadar ve FED den sıktınız baabında faiz artırım kararı yada bunun öncesinde bir yerlerde gevelenmesi gelene kadar işte burada duralım
Yer İmleri