Son düzenleme : Market Soul; 09-08-2021 saat: 16:48.
Yeni yatýrýmcýyým. Benim yazdýðýmla yatýrým yapmayýnýz. Selamlar.
Geçen Peter Schiff podcast'inde ilginç bir firmadan bahsetti.
Þirketin adý, "afterpay".
Adamlar tüketiciden parayý kredi kartý ile alýyorlar normalde ödemeleri gereken vadeye 10-15 neyse ek vade tanýmlýyorlar. Tüketiciden aldýklarý parayý da normal vadesinde kredi kartý þirketine ödüyorlar (mastercard, visa vs)
Þirketi Square satýn alýyor yanlýþ hatýrlamýyorsam ama ilginç bir ayrýntý daha var þirket sürekli zarar ediyormuþ.
Þirketin iþ modelini bankalardan sýfýr faizli kredi alarak kullanýcýlara ek vade tanýmlýyorlar þeklinde açýklýyor.
Yani sýfýr faizli kredi böyle acayip acayip iþ modelleri ortaya çýkardý diyor. 0.25 gibi bir arttýrým zaten zarar eden bu zombi þirketleri direk mezara sokar.
Kredi kartýna 15-20 neyse birkaç gün daha ek vade ekleyebilmek için ABD'de millet böyle taklalar atýyormuþ çok ilginç.
Bir an dedim ki bu adam sanki ABD'den deðil de Türkiye'den bahsediyor![]()
Bu zararýna iþ yapma olayý benim zannettiðimden çok daha yaygýn benim anladýðým.
Bizde de Araplara satýlmadan önce toplayabildiði kadar müþteri toplayan bir banka vardý. Yüksek faiz var, eft/havale ücreti yok, yemeksepeti steam falan filan anlaþmalar gýrla. Milyonlarca kullanýcýya ulaþýp þirketi Araplara çaktýktan sonra ne faiz kaldý ne kampanya.Eft hala ücretsiz ama þimdi haklarýný yemeyeyim.
Bunlarý hep düþük faiz finanse ediyor.
Bu kripto paralarda zaten mb larinin zirvalamasindan ortaya cikti.2008 de.
Sen parayi bas bas eee sonra bilançolar dag gibi olmus.birde millet kriptolarda dudukleniyor ayrica.
Aslýnda borca girip ev/araba alana da kýzamýyorsun böyle olunca.
Borç benim yaþam felsefeme ters ama günün sonunda kazançlý çýkýyorlar sanki.
Dun sahib...coma baktim.kac villa satilik diye 40000 villa satilik bekliyor.peki isler iyiyse bunlar niye satilmiyor.?
Yer Ýmleri