2018 de dolar 3,5 lardan 7 küsurlara gidince BÜYÜK ZARARI ben de ancak faizle kapatabilirim dedim.
Ýlk olarak enflasyon garantili olan mevduattan max. gün ile 24,75 faiz aldým. Paranýn az bir kýsmý ile Aktiften uzun vadeli yüzde 28 bono da almýþtým. Son güne kadar tuttum.
Sonraki geçiþ döneminde aylýk yüzde 18-20 ortalama ile mevduat yapmýþtým.
Son olarak da tekrar enflasyon endexli max. gün vadesi ile yüzde 20 mevduat yaptým.
2017 Yazý itibarý ile Dolarýn 3,5 olduðu dönemden getirileri karþýlaþtýrýrsak,
Temmuz 2017-Eylül 2018 arasý yüzde 13-15 faiz almýþ olsak; 3,5 Tl/dolar 4,27 olur.
Eylül 2018-Haziran 2019 arasý ortalama yüzde 20 faiz almýþ olsak; 4,27 TL/dolar vade sonu 4,91 olur.
Haziran 2019-Eylül 2020 arasý ortalama yüzde 24,75 faiz almýþ olsak; 4,91 TL/dolar vade sonu 6,42 olur.
Eylül 2020-Nisan 2021 arasý ortalama yüzde 20-21 faiz almýþ olsak; 6,42 TL/dolar vade sonu 7,16 olur.
ve Nisan 2021 ben bu güne net yüzde 20 faiz almýþ olsak; 7,16 TL/dolar 1 EYLÜL ÝTÝBARI ÝLE 7,75 olur.
Sonuç olarak 2017 de 3,5 TL olan dolar kuru ile 4 AY SONRA (þimdiki 8,26 lýk) AYNI DÜZEYE GELECEÐÝMÝ tahmin ediyorum. 2022 ye kadar kalan kýsmýnýn kara geçmesini bekliyorum.
Özetle, bir ülkede yaþanan çok büyük çaplý devalüasyondan birikiminizi (youtube da týkla para kazanan ekonomist etiketli kiþilerin tavsiyelerinin aksine) dolar tutarak deðil, devalüasyonun yaralarýný sarmak için hükümetlerin vermek zorunda kaldýklarý yüksek faizle eski haline getirebilirsiniz.
Kendi yaþantýmda bunu bir kez daha ispat etmiþ oldum.
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
Bu arada 5 ay önce portföyümün daha küçük bir kýsmýný oluþturan ve dolar 6,9 lara gelince trade amaçlý 7,6 lý fiyatlardaki maliyetli dolarýmý 8,27 den satýp mevduata yatýrmýþtým.
Bugün sattýðým fiyatlara geriledi...
Tabii, konuyu satýn alma gücü ile deðerlendirirsek 2017 de 1 milyon olan evler þu an min. 2,5-3 milyon.
Üstelik bu kadar yüksek konut kredi faizleri ile...
Bir de 2018'in baþýnda 20bin dolardan bitcoin almýþ olsa öyle hesaplayýn.
Bence kiþi kendini nasýl rahat hissediyorsa öyle yatýrým yapmalý. Her seçeneðin kendine göre riskleri var, getirisi de ona göre.
Beton alan da, faiz alan da, coin alan da, eurobond alan da, hisse alan da yapýyor bir þeyler.
Para küçükse coin türü araçlarda yüksek risk almak sanki daha cazip geliyor. Para büyükse o zaman risk alma iþtahý düþüyor genelde.
En baþta yatýrým yapmaya elveriþli bir iþi olmasý lazým kiþinin. Aldýðý maaþ, gelir ancak karnýný doyuruyorsa bir anlamý yok.
Aylýk 5bin-10bin tl yatýrýma ayýrabilen birisi için seçenek çok. Kenarda 1 milyon tl si olan için daha çok. Seç beðen al. Bu kadar para basýlýyorken kimse bir þey satýn alarak para kaybetmez kolay kolay. Bir tek benim gibi döviz faizinde olanlarý üzüyorlar þu an. TL faizi bile daha iyi getiriyor.
Coin gibi hayali ürünleri alanlar bile vurdu voliyi
ytd
Index olarak neyi ölçüt aldýðýnýza göre yatýrýmlarýnýz çok baþarýlý ya da çok rezil gibi görünecektir. Çok para kazanan varsa ondan çok daha fazla kazanan da var.
Yer Ýmleri