Mehmet Tezkan 22 Ekim 2021
Ýktidarýn dolarla seçim kazanma planý!
Merkez Bankasý’nýn faiz indirme kararýnýn akýlla, mantýkla, ekonomi bilimiyle izahý yok.
Aslýnda Merkez Bankasý’nýn faizi indirme deðil de kuru yükseltme (dolar/Euro) kararý dersek belki daha doðru olacak.
Ekonomistler diyor ki; Türkiye enerji ithal eden ülke. Dýþa baðýmlý ülke. Kur artýnca benzin, mazot, doðalgaz fiyatlarý da artacak. Elektrik faturalarý katlanacak, bu bütün ürünlere yansýyacak; kýsaca enflasyon daha da artacak…
Eee, Saray (bakýn Merkez Bankasý demiyorum çünkü kararlar Saray’da alýnýyor) faizi indirerek enflasyonu aþaðýya çekme derdinde deðil mi?
Evet…
Ama sonuçta faizi indirerek enflasyonu artýracak, bunu bilmiyor mu?
Biliyor…
Deniyor ki, Saray baþka bir oyun planý içinde.
Allah, Allah nedir o!.
Yapýlan edilenin iktisadi, siyasi açýklamasýný bulamadýðým için dedikodu piyasasýnda dönen senaryoya kulak kabarttým.
Konuþulanlarý aktarayým.
Saray, enflasyonu artýracaðýný bile bile kuru yüksek tutmak istemesinin altýnda 128 milyar dolar yatýyor.
Hani Merkez Bankasý’nýn Berat Albayrak’ ýn direktifiyle kamu bankalarý üzerinden sattýðý milyar dolarlar var ya o.
Kim aldý, kuru kaç paradan aldý bilmiyoruz. Aþaðý yukarý bilinen þu. Bir kýsmýný dolar ödemesi olan özel sektör aldý, bir kýsmýný Türkiye’den çýkan yabancýlar kaptý ama önemli bölümü yurt içi aktörlerde kaldý.
Tahmin edilen 70 milyar dolar.
Dolarý altý liradan aldýlar diyelim. 420 milyar TL eder. 420 milyar TL ödeyip 70 milyar dolarýn sahibi oldular.
Bu para ceplerinde mi?
Evet…
Ceplerindeki o dolarlar bugün kaç TL ediyor, yarýn kaç TL edecek?
Bugün itibariyle hesaplayalým. 9.50 ile çarpalým.
665 milyar etti…
Ýki yýlda kazanýlan gelir 245 milyar lira.
Yazý ile iki yüz kýrk beþ milyar lira.
Deli para…
Bu parayý koyanlar seçime doðru yüzdelerini alýp kalanýný siyasetin daha doðrusu iktidar partisinin finansmaný için harcayacaklarmýþ!
Bu sebeple Berat Bey’in sattýðý ucuz dolarýn kimlerin aldýðýnýn takibinde fayda varmýþ.
Siyaset kulislerinde böyle konuþuluyor.
Sadece bu deðil.
Devletle fahiþ fiyatla rekor garantilerle 15, 20, 25 yýllýðýna dolar üzerinden anlaþma yapan müteahhitler var ya.
Onlar da konuþuluyormuþ!
Çünkü; otoyollarý, köprüleri, havaalanlarý, þehir hastanelerini yapanlar. Kur artýþý en çok onlara yarýyor.
Deniliyor ki; seçime doðru müteahhitler de aldýklarý dolarlarýn en azýndan yarýsýna yakýnýný siyasetin finansmaný için harcayacak.
Bir de bu iþin yurt dýþý ayaðý var. Para kaçýranlar, kara parasýný aklamak isteyenler için Türkiye Cennet. OECD’ye baðlý Mali Eylem Gücü adlý örgütlenme dün itibariyle Türkiye’yi gri listeye aldý. Asýl sebep kara paranýn aklanmasý.
(Avusturya’da tutuklu olan Sezgin Baron Korkmaz tipik örnek. Yargý kara paracýyý akladý pakladý yolladý)
Kur yüksek olunca kara paracýlar, rüþvet alýp yurt dýþýna kaçýranlar, yolsuzluk yapýp servetine servet katanlar da parasýný yüksek kur nedeniyle Türkiye’ye getirecekmiþ!..
Nasýl olsa nereden buldun yasasý var. Paranýn kaynaðýný sormuyoruz.
Aklýyoruz ya…
Yani..
Diyorlar ki, Saray’ýn seçim kararý almasýna yakýn dolarlar (50 milyar dolardan söz ediliyor) piyasa çýkacak. Acayip para bolluðu yaratýlacak, dolar iki hatta üç lira aþaðýya çekilecek. Sanal gülük gülistanlýk ülke yaratýlacak. Bundan büyük baþarý öyküsü çýkarýlacak. Reis geleceði yine gördü yine baþardý denilecek.
Orta üst halli olup faiz günah diye tasarrufunu dolarda tutan muhafazakâr kesim zaten memnun. Onlarda sorun yok. Dar gelirli muhafazakâr kesim ise kasadan çýkarýlan paralarla ihya edilecek. Böylece AKP ve Erdoðan bir kez daha seçimi kazanacak.
Anlatýlan bu.
Mantýklý mý?
Deðil demeyin bu ülkede mantýklý yapýlan bi þey gösterin. S-400 füzelerini almamýz mantýklý mýydý? Suriye’deki iç savaþa aktif taraf olmamýz. 4 milyon Suriyeliyi Esad’ý devirmek adýna ülkemize davet etmemiz. Mýsýr’la 10 yýldýr küs olmamýz. Avrupa Birliði ülkelerine ikide bir posta koymamýz.
Uzatmayayým. Hangisi mantýklýydý?
Anlatanlar diyor ki; AKP’nin baþka kazanma þansý yok. Tek þansý bu.
Yine de mantýksýz diyorsanýz o zaman lütfen oturun AKP’nin seçimi kazanmasý için mantýklý bir eylem planý yazýn bana gönderin.
Para fiskiracakmis...
Syg,
Yer Ýmleri