Ben de uzun zamandýr yaparým bu dediðinizi, sadece enflasyon bazýnda deðil, enflasyon farklarý bazýnda, tahvil faizleri rasyolarý bazýnda v.s. Genel olarak da yapýlýyor zaten, özellikle EUR, USD paritesinde 10 yýllýk tahvillerin uyumu belirgin..
Ama iþte, kur sadece iki ülke arasý enflasyon farkýndan ibaret deðil, büyüme var, dýþ ticaret hacmindeki artýþlar var, yatýrým/ucuza mal etme var, buradan geliþen Satýn Alma Paritesi var, ve bizim gibi ülkelerde sýcak para hareketleri var. Özellikle sýcak para hareketleri bu grafiklerde ayýklanabilirse, anlamlý olur. Tabi petrol doðalgaz ithal eden ülke olmak ve bunlarýn fiyat hareketleri de var, ülkenin tercih ettiði ekonomik büyüme modeli ve bunun etkileri de var..var oðlu var..
Tabi bir de açýða döviz satýþý girdi iþin içine, onu da tanýmlamak çok zor.
Ama gene de ben çok bakarým, özellikle TÜFE bazlý...libor/referans faiz bazýnda da bakýlabilir, tabi hepsi kümülatif endeks þeklinde olacak..
Bravo...
[emoji122][emoji122][emoji122][emoji122][emoji122]
M2101K9AG cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Unutmuþum bu arada, bizim TÜFE endeks þeklinde þurada;
https://fred.stlouisfed.org/graph/?id=TURCPIALLMINMEI,
Teþekkürler Achiles.
Ben de þöyle bir çalýþma yaptým son 3 yýllýk dolar grafiðinde dip ve zirvelerin reel olarak bugün hangi kura denk geldiklerini grafik üzerinde iþaretledim
https://www.tradingview.com/x/6hYdTrXA/
Amatör bir yatýrýmcýyým, yatýrým tavisyesi deðildir. Kendi analizlerimi sizinle paylaþýyorum, siz de sorgulamadan kabul etmeyin lütfen.
Grafiklerin güncel hali aþaðýdaki gibi
1982'den bu yana
2018'den bu yana
2018'den bu yana olaný yorumlarsak; son kapanýþý gösteren kýrmýzý çizgi gördüðünüz üzerde averaj çizgisi ile üst üste gelmiþ. Yani Bugün itibariyle kur reel olarak 2018-2021 arasý dönemin averajýna denk geliyor. Medyan kur ise hafi daha aþaðýda 8.89 seviyesinde. Önümüzdeki 4-6 hafta için konuþmak gerekirse 9.03 seviyelerinin üzeri dolarýn 1982-2021 averajýnýn %20 üzerine iþaret ederken, 2018-2021 kriz dönem ortalamasýna denk geliyor. Dolayýsýyla ucuz denilecek bir yerde deðiliz.
1- Faiz indirim riski en büyük risk. FED faiz artýrmýyor ama ABD tahvillerinin faizi artýyor. Bu noktada biz de faiz inidirimi yapýyoruz ve bunu kontrolsüz þekilde yapýyoruz. Ayrýca ekonomi yönetimine güven kalmadýðý için CDS'ler 400'lü seviyelere geldi.
2- Dýþ ticaret dengesi ve cari açýk iyi gitti.
3- Enerji krizi nedeniyle petrol ve gaz giderlerimiz artacak kýþýn döviz ihtiyacýmýz yükselecek
4- Kýþý atlatýrsak turizm sezonunun full sezon olmasýný ve döviz yaðmasýný bekliyorum. Reel kur seviyesi böyle giderse 2020 Mayýs Haziran'dan itibaren cari fazla vermemiz kuvvetle muhtemel
Faiz inidirimi devam ederse ve CDS'ler 400'lü seviyelerde kaldýðý sürece 9,00-9,50 bandýný hareket alaný gibi görmek gerek. CDS'ler önemli buradaki düþüþler reel kur seviyesini direkt etkiliyor. 400 üzeri CDS 9.00 üstü, 400 altý ise 9.00 altý gibi düþünülebilir. Bu arada, pandemi dönemlerinde (2020 Þubat-Kasým arasý) uzun süre dolar hem iç hem de dýþ nedenler dolayýsýyla yüksek seyretti. Bu da ortalama reel kur seviyesini yükseltti. Eðer o dönem olmasaydý reel kur için þu ortalamalarda demeyecek pahalý diyecektik. Bunu da göz önünde bulundurmak gerek.
Amatör bir yatýrýmcýyým, yatýrým tavisyesi deðildir. Kendi analizlerimi sizinle paylaþýyorum, siz de sorgulamadan kabul etmeyin lütfen.
Þöyle bir þey ekleyeyim;
Mayýs-Haziran 2021 zirvelerine (o zaman ki 8.80'ler) gelebilmesi için reel olarak 9.27-9.35 bandýna gelmesi gerek.
Yer Ýmleri