Cem GÜRDENÝZ
@cemgurdeniznet
ABD kongresi araþtýrma merkezi Kongre’ye Basra Körfezi ve Hürmüz’de yaþanan kriz ile ilgili yeni bir deðerlendirme raporu sundu.
Bu rapor, sahadaki gerçeði saklamýyor. Açýk açýk yazýyor: Hürmüz’de üstünlük Ýran’da.
Hegseth, Rubio ve Trump’ýn anlattýðý ile sahadaki gerçekler ayný deðil.
Trump böyle bir raporu operasyon öncesi bütün açýklýðýyla görseydi, bu harekâtý baþlatmaz, 15 Mart günü yaptýðý basýn toplantýsýnda “Þok olduk… kimse Ýran’ýn Körfez’e vuracaðýný düþünmedi.” demezdi.
Kongre araþtýrma merkezi raporu gerçekçi.
Özetle þunlarý söylüyor:
-Ýran denizi kontrol etmiyor ama kullandýrmýyor.
-ABD donanmasý güçlü ama coðrafya Ýran’ýn yanýnda.
-Hürmüz artýk bir geçiþ hattý deðil, küresel sistemin boðazýna dayanmýþ bir jeopolitik silahtýr.
Diðer yandan bölgeye Japonya’dan sevk edilen 31. Deniz Piyade Sefer Görev Grubunda (MEU) bulunan USS Tripoli amfibi hücum gemisi ile iki ayrý LPD (Doklu çýkarma gemisi)nde bulunan 3000’e yakýn deniz piyade ve on civarýnda F 35 B Savaþ uçaðý bu denklemi deðiþtirmez.
Bu birlikler amfibi harekât içindir. Hürmüz gibi dar, doygun alan yasaklama ortamýnda belirleyici olamaz.
Her ne kadar USS Tripoli baþlangýçta kýç tarafýndaki havuz kýsmýndan vazgeçililip 15’e yakýn F 35 B taþýmak üzere dizayn edilmiþ olsa da, bu o sularda ona bir avantaj saðlamaz.
Bazý Amerikan kaynaklarý bu geminin Kharg adasýndan ziyade boðazý içeriden kontrol eden büyük Tunb, küçük Tunb ve Abu Musa adalarýný ele geçirmek üzere kullanacaðýný söylese de gerek bu harekat tarzý gerekse Kharg Adasý’na yönelik bir harekât askeri bir seçenek deðil, siyasi ve stratejik bir intihardýr. Mayýn tarama ve avlamanýn zorluðu ise izahtan vareste.
Sanki 111 yýl önce Gelibolu yarýmadasýna çýkarýlan ANZAK ve Ýngiliz deniz piyadelerinin felaketle biten kaderleri bu kez Amerikan askeri için tekrar edecek gibi görünüyor.
Yine bazý kaynaklar USS Tripoli’nin uçak gemisinden çok daha ucuz olduðunu( 3,5 milyar dolar) o nedenle kaybýnýn göze alýnarak hürmüz boðazýna 100 mil yaklaþtýrýlýlabileceðini ve üzerindeki F35 uçaklarýna bölgede daha uzun süre tutabileceðini belirtiyorlar. Ancak bu kaynaklar Zagros Daðlarý’nýn örtüsü altýndaki Hürmüz Boðazýnýn 100 mil içerisine girecek kýymetli platformun ne kadar süre yara almadan bölgede kalabilecegini tartýþmýyor.
Ýþte kongre araþtýrma raporu tam da böyle bir konjonktürde önümüze geliyor
Özetle rapor verilerine göre,
ABD güçlü olabilir ama Hürmüz’te güç tek baþýna sonuç üretmiyor. Coðrafya ve savaþýn karakteri oyunu deðiþtiriyor.
Ýran denizi kazanmak zorunda deðil. Sadece kullandýrmamasý yeterli. Ve bugün yaptýðý tam olarak bu.
Bu yüzden mesele güç deðil, eriþim meselesi.
Yer Ýmleri