https://www.haberler.com/saglik/hepa...105556-haberi/
Uzmanlar dakikada 2 kiþiyi öldüren Hepatit B virüsüne karþý uyardý: Herkes tarama testi yaptýrsýn
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayýsýyla gerçekleþtirilen programda hepatit virüslerinin dünyada milyonlarca kiþiyi etkilediði ifade edilirken, tarama programlarýnýn önemine dikkat çekildi. Hepatit B virüsünün dünyada 240 milyon taþýyýcýsýnýn olduðunu belirten uzmanlar, "Dakikada 2 kiþi Hepatit B virüsüne baðlý komplikasyonlardan kaybedilmekte, lütfen her eriþkin hayatýnda en az bir kez Hepatit B ve C ile ilgili tarama testi yaptýrsýn" diyerek uyardý.
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayýsýyla Viral Hepatitle Savaþým Derneði ve Türk Karaciðer Araþtýrmalarý Derneði iþ birliðinde Ýstanbul'da bir otelde basýn toplantýsý düzenlendi. Programda Ýstanbul Üniversitesi-Cerrahpaþa, Cerrahpaþa Týp Fakültesi Enfeksiyon Hastalýklarý ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalý Öðretim Üyesi ve Viral Hepatitle Savaþým Derneði Baþkaný Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türk Karaciðer Araþtýrmalarý Derneði Yönetim Kurulu Üyesi, Ýstanbul Týp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoðlu, ile TKAD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Akyýldýz konuþmacý olarak yer aldý. Toplantýda hepatit enfeksiyonlarýnýn oluþturduðu tehlikelere dikkat çekilirken, hastalýklara tarama konusunda bilinç oluþturulmasý gerektiði belirtildi. Hepatit B, Hepatit C ve Hepatit Delta virüslerinin oluþturduðu etkiler ve tedavi süreçlerine iliþkin bilgi verildi. Toplantýda çok sayýda kiþinin belirtisiz ilerleyen hastalýðýn taþýyýcýsý olduðundan haberdar bile olmadýðýna vurgu yapýldý.
"DAKÝKADA 2 KÝÞÝ HEPATÝT B'YE BAÐLI KOMPLÝKASYONLARDAN ÖLÜYOR"
Programda konuþan Ýstanbul Üniversitesi-Cerrahpaþa, Cerrahpaþa Týp Fakültesi Enfeksiyon Hastalýklarý ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalý Öðretim Üyesi ve Viral Hepatitle Savaþým Derneði Baþkaný Prof. Dr. Fehmi Tabak, "Hepatit B virüsü açýsýndan düþündüðümüz zaman tüm dünyada 240 milyon taþýyýcýsýnýn olduðu bilinmekte. 2-3 milyon arasýndaki kiþinin ülkemizde hepatit-B virüsünü taþýdýðý tahmin edilmekte. Tüm dünya ölçeðinde baktýðýmýz zaman bu 240 milyonun yüzde 8'i sadece taný almýþtýr. Genellikle Hepatit B,C olsun HIV enfeksiyonu sessiz giden hastalýklar olduðu için yüzde 15-20'si dünya ölçeðinde tanýnmakta gerisi tesadüfen, taramalarla veya çok ileri evresinde siroz veya karaciðer kanserine neden olduðu için daha istenmeyen bir durumda hastalar karþýmýza gelmekte. Hepatit B virüsü tüm dünyada yýlda 1 milyon kiþinin ölümüne neden olmakta. Baktýðýmýz zaman dakikada 2 kiþi Hepatit B virüsüne baðlý siroz ve karaciðer kanseri gibi komplikasyonlardan kaybedilmektedir. Ülkemizde 3 milyona yakýn taþýyýcýmýz var, 400 bine yakýný bunun fakýnda. Tedavi ihtiyacý olan 700 bin kiþinin 100 veya 200 bininin tedavi altýnda olduðu gerisinde mutlaka bir þekilde ortaya çýkarýlarak tedavi edilmesi gereði bir gerçektir. 300-400 bin civarýnda da ülkemizde kronik Hepatit C olgusu bulunmakta. Hepatit C'nin B'den farký neredeyse büyük çoðunluðu kronik hepatite dönüþmekte. Hepatit B'de bu oran yüzde beþler civarýndadýr. Bu iki virüs yýlda 1 milyon 300 bin kiþinin ölümüne neden olduðu bir gerçek. Damar yoluyla baðýmlýlarýmýz gittikçe artmakta, bunlarýn yüzde 30 ila 50'lere yakýn neredeyse yarýsý enjektör paylaþýmýndan dolayý Hepatit C'yi alabilmekte ve kronikleþmekte" dedi.
"2021'DE TEDAVÝ ALAN HASTA SAYISI 122 BÝNDEN 115 BÝNE DÜÞTÜ"
Türk Karaciðer Araþtýrmalarý Derneði Yönetim Kurulu Üyesi, Ýstanbul Týp Fakültesi Gastroenterohepatoloji Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoðlu, "Hepatit B, Delta ve C virüsü, kronik bir enfeksiyona yol açtýðýnda karaciðerde yavaþ yavaþ iltihaplanma ile fibrozis, bað dokusunun artýþý, karaciðerin sertleþmesi ve karaciðer sirozuna kadar ilerleyen bir süreci baþlatýyor. Tedavi edilmedikleri takdirde bu virüslerle olan enfeksiyon, karaciðer sirozu, karaciðer kanseri ve karaciðer yetersizliði ile sonuçlanýyor ve hastalar bu tablo içinde eðer karaciðer nakli olamazlarsa kaybediliyorlar. Türkiye'de yaklaþýk 900 bin civarýnda karaciðer sirozlu hasta vardýr: Yaklaþýk 80 bin civarýnda kiþide de karaciðer kanserli hasta vardýr. Hepatit B virüsünü artýk zararsýz hale getirebiliyoruz, hepatit C virüsünü vücuttan tamamen atabiliyoruz, kiþi tertemiz hale geliyor. Hepatit Delta virüsünün tedavisindeki baþarýmýz biraz daha kýsýtlý. Tedavi hedefimiz, Hepatit C taþýyan herkesi tedavi etmek. Ortalama 2 aylýk bir tedavi ile kiþi yüzde 98-100 arasýnda deðiþen oranlarda çok yüksek bir baþarýyla hepatit C'den tamamen kurtuluyor. Her Hepatit B taþýyýcýsýný tedavi etmiyoruz, karaciðer hastalýðý var ise onu tedavi ediyoruz. Maalesef toplumuzda problem kiþide bir þikayete yol açmadýysa onun önemli olduðu algýsý oluþmuyor. Covid pandemisi sürecinde hastalarýmýzýn hastanelere ulaþmasý, düzenli takiplerinin yapýlmasý konusunda maalesef handikaplar meydana geldi. Dolayýsýyla 600-700 bin hastanýn tedavi almasý gerekirken, 2019 yýlýnda tedavi alan hasta sayýsý 122 bin, hasta olup da tedavi almayan daha çok kiþi var. 2021 yýlýnda tedavi alan hasta sayýsý 122 binden 115 bine düþtü. Takiplerini düzenli yaptýrmalarý konusunda çok hassasiyet göstermeleri gerekiyor onun için topluma bu önemli mesajý vermeliyiz. Lütfen her eriþkin hayatýnda en az bir kez Hepatit B ve C ile ilgili tarama testi yaptýrsýn" þeklinde konuþtu.
"MUTLAKA AÝLE BÝREYLERÝNÝN DE TARANMASI GEREKÝYOR"
Dünyada önemli sayýda bir nüfusun hepatit taþýyýcýsý olduðunu ifade eden TKAD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Akyýldýz, tarama testleri yaptýrýlmasý konusunda vatandaþlara uyarýlarda bulundu. Prof. Dr. Akyýldýz, hastalarýn sonraki süreçlerde daha aðýr tablolarda karþýlaþmamasý için takiplerine özen göstermesi gerektiðine vurgu yaparak, " Covid pandemisi sýrasýnda her yýl giderek artan tedavi almakta olan hasta sayýsýnda ilerlemesi gerekirken tam tersine bir düþüþ yaþandý. Henüz toplumda tedavi almasý gereken hastalarýn 3'te ya da 4'te biri tedavi almakta. Kan ve cinsel yolla aile içi bulaþ olduðu için mutlaka aile bireylerinin de taranmasý gerekiyor" diye konuþtu.
Ýhlas Haber Ajansý / Hasibe Karadað - Saðlýk

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri