Originally Posted by
Murat DOÐAN
ARA DÖNEM ÖZET FÝNANSAL TABLOLARA ÝLÝÞKÝN
SINIRLI DENETÝM RAPORU
Balatacýlar Balatacýlýk Sanayi ve Ticaret A.Þ.
Genel Kurulu'na,
Giriþ
Balatacýlar Balatacýlýk Sanayi ve Ticaret A.Þ. ("Þirket") ile baðlý ortaklýklarýnýn (hep birlikte "Grup" olarak anýlacaktýr) 30 Haziran 2020 tarihli iliþikteki ara dönem özet finansal durum tablosunun ve ayný tarihte sona eren altý aylýk ara hesap dönemine ait özet kâr veya zarar ve diðer kapsamlý gelir tablosunun, özkaynak deðiþim tablosunun ve nakit akýþ tablosu ile açýklayýcý dipnotlarýnýn sýnýrlý denetimini yürütmüþ bulunuyoruz. Þirket yönetimi, söz konusu ara dönem özet finansal tablolarýn Türkiye Muhasebe Standardý 34, Ara Dönem Finansal Raporlama Standardý'na ("TMS 34") uygun olarak hazýrlanmasýndan ve sunumundan sorumludur. Sorumluluðumuz, yaptýðýmýz sýnýrlý denetime dayanarak söz konusu ara dönem özet finansal tablolara iliþkin bir sonuç bildirmektir.
Sýnýrlý Denetimin Kapsamý
Yaptýðýmýz sýnýrlý denetim, Sýnýrlý Baðýmsýz Denetim Standardý ("SBDS") 2410 "Ara Dönem Finansal Bilgilerin, Ýþletmenin Yýllýk Finansal Tablolarýnýn Baðýmsýz Denetimini Yürüten Denetçi Tarafýndan Sýnýrlý Baðýmsýz Denetimi"ne uygun olarak yürütülmüþtür. Ara dönem finansal bilgilere iliþkin sýnýrlý denetim, baþta finans ve muhasebe konularýndan sorumlu kiþiler olmak üzere ilgili kiþilerin sorgulanmasý ve analitik prosedürler ile diðer sýnýrlý denetim prosedürlerinin uygulanmasýndan oluþur. Ara dönem finansal bilgilerin sýnýrlý denetiminin kapsamý; Baðýmsýz Denetim Standartlarýna uygun olarak yapýlan ve amacý finansal tablolar hakkýnda bir görüþ bildirmek olan baðýmsýz denetimin kapsamýna kýyasla önemli ölçüde dardýr. Sonuç olarak ara dönem finansal bilgilerin sýnýrlý denetimi, denetim þirketinin, bir baðýmsýz denetimde belirlenebilecek tüm önemli hususlara vâkýf olabileceðine iliþkin bir güvence saðlamamaktadýr. Bu sebeple, bir baðýmsýz denetim görüþü bildirmemekteyiz.
Þartlý Sonucun Dayanaðý
1. Grup'un ana ortaklýk ve baðlý ortaklýklarýnýn stoklarý sayýmlarýna iþtirak edilememiþ ve tarafýmýza konu ile ilgili bilgi verilmemiþtir. Stok yönetimi ve stok kontrolü ile ilgili saðlýklý bir sonuç verecek sistemi olmadýðýndan stok ve maliyet kalemleri ile ilgili olarak güvence verilemeyeceði kanaatine ulaþýlmýþtýr. Buna baðlý olarak bu kalemlerde herhangi bir düzeltmenin gerekip gerekmediði tespit edilememiþtir. Konsolide finansal tablolarda sunumu yapýlan toplam stoklarýn deðeri 9.865.129.-TL'dir.
2. Grup yönetimi, iþten ayrýlan personellere toplam 1.316.690.-TL deðerinde çek ve senet vermiþ olup, verilen kýymetli evraklara iliþkin olarak gider tahakkuklarý yapýlmamýþtýr. Personel yönetimi ve kontrolü ile ilgili saðlýklý bir sonuç verecek sistemi olmadýðýndan personelden alacaklar kalemi ile ilgili olarak güvence verilemeyeceði kanaatine ulaþýlmýþtýr. Grup yönetimi, gider tahakkuklarýný kayýtlarýna almýþ olmasý durumunda, özkaynaklarý 1.316.690.-TL tutarýnda azalacak, net dönem zararý ayný tutarda artacaktýr.
3. Ýliþkili Taraflardan Ticari Alacaklar olarak sýnýflandýrýlmýþ olan Guil Tejarat þirketinden 126.973 USD dövizli alacak þirket kayýtlarýnda tarihi maliyet kayýtlarý ile takip edilmekte olup 434.975.-TL'dir. Rapor tarihi itibariyle deðerlemesi yapýlmamýþ olup, mutabakat saðlanamamýþtýr.Söz konusu alacaðýn geri kazanýlabilirliði konusunda denetim kuruluþu olarak bir deðerlendirme yapma imkanýna sahip deðiliz.
4. Grup'un; 2018 ve 2019 yýllarýnda normal faaliyetlerini sürdürülebilmesi ile ilgili likidite güçlüðü içerisine düþmüþtür. Ancak; alýnan iyileþtirici önlemler çerçevesinde çalýþmalar devam etmektedir. Baðlý ortaklýðý olan Berka Balata Sanayi ve Ticaret A.Þ.'nin Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrika binasýna üretim yapabilmek için gerekli olan elektrik 27.11.2019 tarihinde baðlanmýþ ve üretime baþlanmasý ile ilgili planlamalar yapýlmýþtýr.(Not:2)
5. Grup'un vadesi geçmiþ ve ertelenmiþ vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarý 31 Aralýk 2019 itibarýyla 5.383.763.-TL tutarýnda borcu bulunmaktadýr (Not:8).
6. Grubun 30.06.2020 tarihi itibariyle personele olan ücret borcunun 706.156.- TL kýsmý Haziran 2020 öncesine ait olup; ekonomi çevrelerinde yaþanan sýkýntýlar nedeniyle ödenememiþtir. Ayrýca 2016 yýlýnda alýnan iyileþtirici önlemler çerçevesinde iþine son verilen personele ödenecek kýdem tazminatýna istinaden verilen 1.316.690.-TL borç senetlerinden 1.004.457.- TL'lik kýsmý rapor tarihi itibariyle ödenememiþtir.(Not.7-14)
7. Grup'un 31.12.2019 tarihi itibariyle kýsa ve uzun vadeli kredi borcu toplam 832.458.-TL'dir. Vadesi gelmiþ kredi taksitlerden ödenemeyen anapara tutarý 57.199.-TL'dir. (Not.6)
8. Grup yönetimi; üretilen mallara olan talebin devam etmesi nedeniyle; likidite probleminin çözülmesi halinde alýnan iyileþtirici önlemler ve giderek azalacak finansman giderlerinin etkisiyle faaliyetlerini kesintisiz sürdürüp; iþletme sürekliliðinin saðlanabileceði kanaatindedir. Grup yönetiminin iþletmenin sürekliliðine yönelik deðerlendirmesi ve hareket planýna iliþkin açýklamalarý Not.2'de yer almaktadýr.
Ýþletmenin Sürekliliðiyle Ýlgili Açýklamalar
Grup'un 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle 1.132.782 .-TL net kar ettiðini ve özkaynaklarýnýn bu tarih itibariyle 6.042.260.-TL'dir.(TTK 376.ncý maddesi uyarýnca özkaynak kaybý % 52 ).
Dikkat Çekilen Hususlar
Dünyada ve ülkemizde yayýlan Covid-19 salgýný ve salgýna karþý alýnan önlemler, salgýna maruz kalan tüm ülkelerde operasyonlarda aksaklýklara yol açmakta ve hem küresel olarak hem de ülkemizde ekonomik koþullarý olumsuz yönde etkilemektedir. Bu salgýnýn ekonomik etkilerinin raporlama tarihi itibarýyla belirsiz olmasý nedeniyle, Þirket'in operasyonlarý dolayýsýyla finansal tablolarý üzerindeki etkileri makul bir þekilde tahmin edilememektedir.
Rapor tarihi itibariyle, COVID-19 salgýný nedeniyle Dünya Saðlýk Örgütü tarafýndan "Pandemi" ilan edilmiþ olup seyahat, hareket ve müþteri ziyaretlerine iliþkin kýsýtlamalar, bu kanýtlarýn planlanan nitelikte ve zamanda elde edilememesine sebep olmuþtur. Bu durumda denetçi olarak yeterli ve uygun denetim kanýtý elde etmek için alternatif prosedürler geliþtirilmiþtir.
Þartlý Sonuç
Sýnýrlý denetimimize göre, Þartlý Sonucun Dayanaðý paragrafýnda belirtilen hususlar hariç olmak üzere, iliþikteki ara dönem özet finansal tablolarýn, tüm önemli yönleriyle, TMS 34'e uygun olarak hazýrlanmadýðý kanaatine varmamýza sebep olacak herhangi bir husus dikkatimizi çekmemiþtir.
MEGA GLOBAL ULUSLARARASI BAÐIMSIZ DENETÝM A.Þ.
Member of Inpact International
Birsen UÇAR
Sorumlu Denetçi
Ýstanbul, 02.Kasým.2020
****ana ortaklýðýn stoklarýný sayamýyorsan neden bunu açýklýyorsun ... STOKLARINIZDA YALAN ÞÝRKETÝNÝZÝN YALAN OLDUÐU GÝBÝ SPK BEDELLÝYÝ RET ETTÝÐÝNDE GÖRECEÐÝM BEN SÝZÝ !!! BALAT ÜZERÝNDE BEDELLÝ AÇIKLAYIP ERKA BALATANIN ARSASININ ÜZERÝNE BALATIN TÜM MALLARINI KAÇIRMAK DOÐRUMU SÝZCE MAREM BÝZ ÝÞÝMÝZÝ DOÐRU YAPIYORUZ DÝYORSNUZ ÖNCE ÞÝRKETLERÝ BÝRLEÞTÝRÝN SONRA BEDELLÝ AÇIKLAYIN... ÇOK TEYLÝKELÝ ÝÞLER YAPIYORSUNUZ BU ÜLKEDE GENYH TAHTASINI KAPATTILAR ARKASINDE GENPOWER JENERATÖR VARKEN SPK SÝZEMÝ ACIYACAK ÝÇÝ BOÞALTILMIÞ ÞÝRKETLERÝN ÜZERÝNDEN ÝÞLEM YAPIYORSUNUZ DURBAKALIM ZAMAN NE GÖSTERECEK TAKÝPTEYÝM.. 1.4 MÝLYON KAR AÇIKLAMIÞ VALLA KOCAMAN GÜLDÜM... HANÝ BÝR BAÞKASINI KANDIRISINIZDA BENÝ NASIL KANDIRACAKSINIZ .. ALÝ BEY
Yer Ýmleri