Originally Posted by
ft-2
--PD/DD hisse deðerlemesinde en sonlara gelen kalemlerden biri, tatgd, ülker kervt, tukaþ ile ilgilendiðim için sektörü yakýndan tanýdýðýmý düþünüyorum.
--penguen gýda 2022 son çeyreðinde maddi duran varlýklarýný yeniden deðerlemeye tabii tutmuþ, o nedenle defter deðeri yüksek, diðer þirketler de böyle bir deðerlemeye gitse onlarýnki de çok yükselir, tat ve ülker yeniden deðerleme yapmayalý belki 30 yýl olmuþtur..
--þirketler piyasa deðeri satýþlarý oraný, ÝNA, fd/favök, f/k ornalarý ile de deðerlndiriliyor en çok da fd/favök önde geliyor..
--fd/favök oranýna göre penguen hiç de ucuz deðil, hatta pahalý da denebilir, keza f/k ya göre de..ciro/piyasa deðerine göre makül sayýlabilir..
--þirketin brüt kar marjý düþük, son 3 yýl öncesi daha kötü, son 3 yýl %20, 25 ve 21 þeklinde en iyi yýlý 2021 olmuþ, ilk 9 ayýn brüt kar marjý da %19.3
--dolar bazýnda þirket son 5 yýlda (yýllýklandýrýlmýþ 9 aylýklara göre-12 ay ediyor) sýrasýyla 4, 6, 8, 13 ve 8 milyon dolar (0.5 in altý aþaðý, üstü yukarý yuvarlandý) BRÜT kar getirmiþ, pazarlama-satýþ ve genel yönetim gideri toplamý da 3,5-4 milyon arasý...
--þirketin hiç borcu olmasa, diðer faaliyet gelir giderlerini de nötr kabul ettiðimizde vergi öncesi karý 4-4.5 milyon dolar ediyor (s0n döneme göre)
--þirket ucuz, kelepir sayýlmaz, firma deðeri/ favök 13.28;
--sonuç olarak, endeksin epey düþtüðü bir ortamda bu finansallar ile (borçlarýný kur farký giderlerini kaale almadaðým durumda bile) ucuz kabul etmek bence mümkün deðil,
--þirket öncelikle brüt kar marjýný artýrmalý, bunu yapamýyorsa borçtan kurtulmalý ki iyi bir tablo sunabilsin...
--not: bu gece uyku tutmadýðýndan ve son zamanlarda ana sayfaya sýk düþtüðü için bir bakayým dedim..tarafsýz bir bakýþ açýsýyla deðerlendirdim.. bugünlerde olumsuz yazýya tahammül pek edilmiyor ama bakmýþken de belki bir faydam olur diye yazdým.
Yer Ýmleri