Cuma günü 16:07 de ekrana bakýyordum. 16:10 da telefona vurmaya baþladým bozuldu mu diye. O günden beri çok saðlam dayak yedim, resmen belimde sopa kýrdýlar.Redmi Note 9 Pro cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sayýn Maksimetu, deðiþtirmez. Zira, yeniden deðerleme, vergi bazlý enflasyon muhasebesi ve TFRS/UFRS bazlý enflasyon muhasebesi enflasyon oranlarýna göre iþliyor..
Bununla beraber daha önce bu baþlýkta yazdýklarýma þunu da eklemem lazým. Yeni öðrendim ki (en son 2004 için uygulamýþtýk ve bu ayrýntýyý hatýrlamýyordum); UFRS bazlý enflasyon muhasebesi Türkiyenin UFRSye göre hiperenflasyonist sayýldýðý ilk yýlý takip eden ilk mali tabloda tekrar yürürlüðe girer.. yani; gidiþata göre ("TÜÝK bir mucize gerçekleþtirmezse") 31 Aralýk 2021de artýk Türkiyedeki finansal ortam muhasebe ilkelerine göre hiperenflasyonist olacak ama ilk enflasyon muhasebesi UFRS tablo bunu takip eden ilk mali raporda kullanýlabilecek.. ben de eski denetçiyim ve enflasyon muhasebesinie zamanýnda uygulamýþtým ama bu ayrýntýyý unutmuþum; þimdi halen denetçilik yapana birindne bunu teyit ettim ama o camia da bunu henüz "zamanlama bakýmýndan böyle yorumluyoruz" diyor... .. þimdiilk durum þu: enflasyone göre düzeltilmiþ UFRS tablolar 31 Mart 2022de hazýrlanacak... farklý bir bilgi öðrenirsem bu topicte yazarým.. tekfende büyük bir enflasyon deðerleme farký olacak.. tarih konusunu kendi þirketim için de irdeliyorum. þirketler bu konuya teknik hazýrlýk yapýyor olmalýlar..
enflasyon muhasebesinin tekrar uygulanmasý özellikle özkaynaklý bazlý çarpan deðerlendirmesinde bir milat olacak.. özkaynak karlýlýk hesaplarý radikal deðiþecek þirketler var.. PD çarpanlarý da deðiþecek tabi ki..
Bir köþe yazýsýnda bu yýl sonu deniyordu....Sayýn Maslak1 yeniden degerlemede özkaynaklar içinde yer alan YEDEK AKÇELER ve GEÇMÝÞ YIL KARLARI da yeniden degerlemeye tabi olacak mý? Bu kalemlerde týpký bina, makine vs. gibi degerlemeye tabi oluyor diye hatýrlýyorum ben...
https://share.matriksdata.com/share....12241857162047
Takaslar...Azeriler alýmda iþ haberi mi var Azerbaycandan acep....![]()
Önce Hollanda tam kapanma þimdi Çin'de 13 milyonluk kentte kapanma bu omicron iþi can sýkacak gibi duruyor uluslararasý kapanma olursa yine köyü etkileniriz
sayýn cemal31, %2 ek vergi karþýlýðý yendien deðerleme konusu ve bundna ayrý olarak vergi bazlý enflasyon muhasebesi kanun koyucu bir deðiþikilk yapmazsa 31 Aralýk 2021 mali tablolarýna etki edecek. Ama, bu 2 konu UFRS/TFRS (konsolide dediðimiz BÝSTe açýklanan tablo) mali tabloda siliniyor... UFRS/TFRSnin mevzuatý ayrý ve ordaki konu hakkýnda belirttiðim þekilde bilgi aldým.. sizin gördüðünüz yazý UFRS için ise mutlaka onu görmek isterim..
enflasyon muhasebesi uygulamasýnda; tüm parasal olmayan varlýklar (demirbaþlar, arsalar, stoklar, peþin ödenen giderler) ve pasitede tüm özkaynak kalemleri oluþtuklarý tarihe göre düzetmeye tabi olur..
kestirme hesap þu: toplam özkaynaðýna oranlý olarak çok miktarda ve eski tairhten kalma arsa, arazi ve binasý oalnlar, ve bolcana makina teçhizatý olanlar (bu son kalem için net defter deðeri kritiktir.. yani ne kadar az amorti oldu ise o kadar iyi) özkanynak büyümesi görecek.. tersi ise küçülme..
mantýk þu: aktifi 100 tal makina ve arsa ve pasifi de 1 tl özkaynaktan ve 99 tl ticari krediden ibaret olan þirket, aktifi 100 tl ticari alacak ve pasifi 100 tl özkaynaktan ibaret olan þirkete göre avantajlý olacak.. daha çarpýcý olmasý için extrem vakayý örnek verdim.. gerçek hayatta aktif pasif daðýlýmý böyle olmaz, bildiðiniz gibi. birinci örnekteki þirketin aktifindeki duran varlýklar enflasyona göre deðerini korurken kullandýðý tl krediler enflasyon karþýsýnda erir ve þirketin enflasyn muhasebesine göre oluþlan bilançosu daha cazip hale gelir.. ikincisinde de tersi olur.
Yer Ýmleri