"phe" olarak niteleseniz bile son cmlede sylediinizi geri almanz bekliyorum. para kaybetmi ve cannz yanm olabilir; alnnzn teri ve emeinizin karl imdilik "heba" olmu olabilir. umarm zararnz kar. herkes istediini bu mecrada yazp syleyebilir ama dierlerinin yazdklar zerine sinkafl yazmak ve "phe" de olsa ahlakszlk anlamna gelebilecek iddialarda bulunmak hakkmz yoktur.. edepsizler hari.. yazdklarnzadan ve mahlasnzdan anlyorum ki iyi okullarda okumuzsunuz; akllsnz.. izan ise baka eydir; dier hissemde uzun yllardr yazdklarma bakarsanz, ordaki spesifik bilgiler bir yerlerde baka iler yapan birinin yazaca, sahte bir hesabn bilebilecei teknik bilgiler deil.. teknik bilgi konusu tevazu gstereceim bir alan da deil..
hasl; son cmlede belirttiiniz sz geri almanz ve zr dilemenizi bekliyorum..
inaat muhasebesi ile yllar nce uram, dzenbazlk zerine inceleme almas yapmak (fraud investigation) da dahil 30 yl akn bilano ve irket ileri yapan biri olarak, tkfende neyin ne olabilecei hakknda makul bilgim var.. neyi beklediimi de biliyorum.. mental ve finansal sabrm da yksektir. souk kanl olmamam gerektirecek bir durumum da yoktur.
tekrar ediyorum:
1-socar tipi deer dkl karl defalarca tekerrr etmez..
2-1.4 milyarlk bekleyen ie karlk zaten 300-400 mio usd karlk var. bu oran ok yksek.. "bundan sonra inaat iinde bu tr beklmedik olay kmaz" da demiyorum.. ama ihtimal azald. bu konu tekrar etse bile baka kt bir olay olmadka imdilik firmadaki pozisyonum deimeyecek.
3-irket yeni inaat ii almazsa beni rahatsz etmez ama alrsa da bunun artk gvenli bir marjla alndn dneceim.
4-inaat iinde sakatlk olur; zarar da hesapsz kasaplar grr (provizyon hk tahminim: ynetsel zaafiyetin hesapsz kasapla zemin ve yol vermesi.. en byk olaslk bence budur).. en byk ihtimal verdiim senaryo da budur. 300-400 milyonluk hzszlk ise uzak ihtimaldir...birilerinin bir yerlerde bir ka milyon trtklamas, "birinin 45 gn antiyeye gelmemesi" vb bu vasat ahlaki poplasyondan beklenen ilerdir (bkz transparency internationaldaki sralamamz) ama 300-400 milyon usdyi yakalanmadan, ifa olmadan almak kolay i deildir. baka senaryolar da kurgulayabilirim.
5-kuvvetli bir gbre iimiz var. dngsel olarak zaman zaman ok karl zaman zaman da az karl olabilir.. imdi dngnn yukarsndayz.. uzun yllar toplamnda iyi bir gbre iimiz var. daha da geliecek.
6-inovatif ilere yatrm yapyoruz (venture capital ileri)..
7-belki yeni bir alana gireceiz..
8-gayrimelkul zenginiyiz.. bu bize yl sonunda enflasyon muhasebnesinde gl zkaynak bymesi yazdrr.. kara etkisni ise eldeki bilgi ile tahminleyemeyiz (enf.muh. eski seminer konumdur).
9-ynetime olan gven sorunu da aldnda; bistte de iyi bir yerde fiyatlanrz..
10-ynetsel zaafiyat konusunda bkz eski entrylerim (ltf baknz ve hafza tazeleyiniz)..
bir beyaz yakal btesi snrlar dahillinde tkfende ok iyi pozisyon aldm (2 irketim var; burda yeni almlarla %40a geldim.. dierinde pek pozisyon bozmadm).
zeti, soukkanl olmama engel olacak durumum yok. sansasyonel bir ey yapmak isteyen olursa; nerim, tekfen tower nnde yorgan yakmak ve influencerlar zerinden bunu grselletirmektir. bunu da deneyebilrisiniz. emin olun; srekli "bunlar hrsz" demek hisse fiyatnn artmasna bir katks yok. insanlara yalan sylemeyi kastetmiyorum.
bekleme sabr (finansal ve mental sabr) olmayana da kesinlikle tkfene yatrm yapmasn nermiyorum.. dierleri de kendisi bilir.. yle bir katastrofik risk var: inaat iindeki hesapsz kasaplk yakn zamanda bir eyreklik daha gerekleirse, hisse fiyatlamas iin ok kt olur.
ama en muhtemeel senaryoum holding toplamnda olumludur. beklemeye devam edeceim.. hatta, konjonktrel bir sakatlk olmazsa, yeni bir gelime olmazsa ve bistte pozisyon artrmay dnrsem; imdilik bu tkfen olur..
yatrm tavsiyesi falan yapmyorum. benim yatrm vizyonum, finansal koullarm, vadem, risk algm, mental sabrm, banim yatrm profilime zeldir; baka yatrmclara uymayabilir.
Sirkete hakimiyetiniz bende o izlenimi uyandirdi , madem o kisi ben degilim diyorsaniz inanmak zorundayim , ozur diliyorum !!
inaat muhasebesi ile yllar nce uram, dzenbazlk zerine inceleme almas yapmak (fraud investigation) da dahil 30 yl akn bilano ve irket ileri yapan biri olarak, tkfende neyin ne olabilecei hakknda makul bilgim var.. neyi beklediimi de biliyorum.. mental ve finansal sabrm da yksektir. souk kanl olmamam gerektirecek bir durumum da yoktur.
Bu demek oluyor ki siz de sirketin muhasebe hileleri yaptigini ima ediyorsunuz . Bizim de finansal sabrimiz var ancak Gamanin sonuna benzer bir son kacinilmaz . Cunku gecen sene de yazilacak zararlar bitti deniyordu
1-socar tipi deer dkl karl defalarca tekerrr etmez.. paranizin calinmasindan memnunsunuz izlenimi var , kasten ve bilerek mersinde is yapacagiz know how icin ortak oluyoruz denilen yerde bir gecede 50 Milyon Dolar buhar oldu
Sizlerden ozel bir ricam olacak , insaat muhasebesinde uzman biri olarak son 3 ceyrekteki rusya zararlarindaki ruble karsiliklarin degisimini bizlere aciklayabilir misiniz. Ogrenmek icin soruyorum, ruble alinan is , ruble deger kaybedince ruble devalue oldu diye zarar yazanlar , ne oluyor da birden 7.6 milyar ruble 4.6 milyar rubleye dusuyor bir anda . Ruble degerlenince bizim alacagimiz degerlenmiyor mu ?? O ruble Dolar Bilanco tutuluyorsa o gunku Dolar ruble kurunda alacak olarak cevrilmez mi .
zarar eden ilerle ilgili tahminim udur: bu projelerin byk ksm daha alm aamasnda makul marjlarla alnmad (zaten ali pandrn, "artk marjl iler alcaz" beyannn tefsirlerinden biri de budur.. yani;imdiye kadar karsz iler aldk ve zarar yazdk; bundan sonra nam olsun diye i almayacaz, kar olsun diye i alacaz demek istiyor) ve ayrca, szlemelerde yeteri kadar koruma maddesi yoktu.. riskler hedge edilmedi vs vs.. yatrmc basks ve korkusu ile zararlar bir sre saklanm da olabilir. ynetim deiiklii cansen baarann istifas vb (mutlaka bu istifa irket iinde nemli konu oldu) zararlarn mali tablolara yanstlmasn tetikledi, zararlar bilanoya yanstmak zorunda kaldlar. bunlar tahminimdir. eer ki zaralar, hakim ortaklardan birinin hisse satmasna mehil (sre ve imkan) vermek iin ertelendi ise o da dolandrclktr.. o dnemim incelenmesi makul bir otoritenin (SPK) varlnda kanlmaz olurdu.. (SPK konusuna girmiyorum)..
her halkarda bu boyutta zarar; eer ki proje finansal fizibiliteleri doru yapld ise; olmaz; olmamal.. bu kadar zarar ortaya karacak riskleri bertaraf edecek ekilde szlemeye maddeler konulmalyd, hedge edilebilenler hedge edilmeliydi, zarar olaca tahmin edildii anda mali tabloya yanstlmalyd.. her eyrek bir ksmn (para para) yanstp, yatrmcnn gvensizliini hep canl tutmu oldular..
arka plan bilmeden ne kadar hata, ne kadar hile, ne kadar hesapszlk olduunu tahmin etmek g.. ama unda netim: 300-400 milyon TLlik hzszlk organize de olsa aa kmadan alnmaz.. byle bir hrszlk irket iinde ifa olmadan olmaz.. onlarca muhasebecinin bilebilecei bir konu sr olmaz.. isimsiz bir mektupla bu ier kolayca ortaya kar.. deien ynetici, kovulan ynetici, iten kovulan muhasebeci konuur.. deneti uyusa bile evrak orda durur ve bir gn gelir hrsz yakalanr.. muhtemel zararn muhasebeye yanstlmas temel muhasebe ilkelerindendir (ihtiyatllk ilkesi), bunu bekletmek ise mali sutur.. yatrmcnn yanltlmasdr.. buna ise uzak ihtimal vermiyorum.. olasdr..
inat ilerinin teknik iflasta olduunu mali tablo aklannca da yazmtm.. teknik iflasn tasfiye getireceini de yazmtm.. tasfiye olmamas konusu da irketle takip edilmeli.. unu da yazmtm: bu iten kar edemiyorlarsa tasfiye etsinler.. irket sonra unu beyan etti: "sadece karl ileri alacaz" (imdiye kadar karsz ileri de aldk imas ieriyor.. ).. ilgin bir beyan olduu ortada..
socar: bu ekilde 10 tane iimiz yok. 1 tane var.. tekrar tekrar 50 milyonluk provizyon yazacak durum yok. tabi ki durumu normalletirmiyorum. haa.. hepimizin hakk var orda.. yatrm yaplrken; ar fiyat dendi ; azeri devleti ile karlkl bir plan yoktu ise; en hafifinden hesapszlk orda da var. bu nettir. deerleme raporlarna vb bakmtm.. gariplik olduu ortada.. tabi durumdan honut deilim.. bunu o zaman da yazmtm..
rusya alacaklar: inaat ileri muhasebesi hk uzmanlk seviyesinde bilgim yok (tecrbem olduu dorudur) .. inaat ii sigorta, banka gibi kendine has muhasebesi var. mal sattm, fatura kestim gelir yazdm eklinde olmuyor.. dardan bakarak eldeki kstl bilgi ile rusya alacan anlamlandramayz.. nerim; firmaya sormanzdr..
btn bu olan olaylarda da (ben de bir mali ilerci olarak), firmann mali iler departmann da kusurlu olduunu dnyorum.. bask ile yaptklarn tahmin ediyorum.. yatrmcya yanl bilgi verilmitir (2021 son eyrek olaylar).. o kadarlk zararn 1 eyrekte ortaya kmas hayatn olaan akna aykrdr (bunu o zaman da yazmtm). ierde ilerin st liman olduunu hi zannetmiyorum. ama iyiye doru evrilmeleri hk niyet beyanlar var.. yukarda listeledim 10 maddedeki konular var.. bunu satnalyorum.. buna gre pozisyon aldm.. zetim budur. bu beyana ans vermesem; imdi 30 TLde iken kmam lazmdr. zira, yatrmm USD bazl korur durumdaym..
vadem de olduka uzundur.. ucu aktr.. hisse tarafnda hep byle pozisyon aldm (8-10 yl ve sadece bir ka hisse).. doru hissede yeteri kadar beklerseniz kazanmamak mmkn deil.. yeter ki lkeye bir ey olmasn..
bistteki beyaz yakal KYnn talihsizlii udur: tasarruflar kk, gelir kstl, cretli alt iteki i gvenlii zayf; bir an evvel kazanp, ev , araba vs alma sabrszl zirvede.. stne stlk mali otorite (SPK) doru almyor, dolandrclk zirvede, ekonomi de 8-10 ylda bir trblansa giriyor.. tm bunlar; "al ve bekle" stratejisinin uygulayabilen yatrmc saysn azaltyor..
burdaki almlarm 13 ve 20den yaptm. arlkl ortlama vadem;, tahminen, 1 yl civar (ya da daha ksa).. beklemeye de sabrm var.. inaat ii batabilir mi? belki.. batsa bile gam yemem.. kamburdan kurtuluruz.. yeni i gelirse, bu iin karl olacan tahmin ederim.. beyanlar byle..
Peki analist toplantisi sonrasi analistlerin toros gubreye 800 milyon dolar deger bicmesi sizi iskillendirmiyor mu . Sizin de bildiginiz uzere o yetkinlikte olmayan insanlar analist diye ortaklikta dolaniyor , boyle bir rakam bilerek onden mi servis ediliyor . Mesela bu sirket 800 milyon dolardan birine satilirsa ( ortaklik olarak belli yuzde ile ) ne yaparsiniz . Benim tahmini degerlemem 1.6/1.7 milyar Dolar civarinda bir deger , hem Nakit indirgeme hem de emsal karsilastirma yaparsak en az bu fiyat cikmaz mi . Hele ki su ortamda bu degerin ustunde bile satmak mumkun . Bu konuda kaziklanirsak bunun gercekten telafisi olmaz !! Bu kadar dalavereye imza atmis bir firmanin son vurgunu bu olamaz mi .
Bu arada rusya mevzusunu sordum , insaat muhasebesi ile alakali oldugu soylendiNe de olsa uzman degiliz daya gitsin insaat muhasebesi de gec 😃
Bu arada bu ayin sonunda olaganustu gundemli bir toplanti olacagi bilgisi aldim , konu ne derseniz konuyu bilmiyorum . Eger didiklemek isterseniz sirketten bilgi alabilir ortaklar , ben bezdim artik Caglar Bey e yazmaktan sagolsun cevap verio edio da icraat yapacak olan adam o degil ne yazik ki .
Sayin Maslak , benim hirsiz demem tamamen itibarlarini her yerde zedelemeye yonelik bir hamle . Bu insanlar para kaybetse umurlarinda olmaz ama ne olduklarini herkes bilirse bu onlarda baski olusturur. Bu insanlarin para puldan cok onem verdikleri sey itibardir!! Belki size sacma gelebilir ama hak hukukun islemedigi,SPK nin gorevini yapmadigi ortamda yapabilecegim ilk hamle budur. Sineye cekip zarari cekip giderim ama Cok sert kayaya carptilar peslerini birakmam beni taniyan nasil bir manyak oldugumu bilir adim sanim belli ,50 derecede collerde kicimdan ter gelerek 10 senelik verdigim emegi calmalarina izin vermeyecegim ne gerekiyorsa yapacagim bunlari cumle aleme rezil edecegim
Sn. Maslak1'in yazdklar hakknda duruma benzer perspektifle baktm ve beklentilerimin benzer olduunu ifade etmek isterim. Ayrca bu balk altnda kfrl yazmalara ve su tekil edecek sylemlere bir son verilmesini neriyorum. Bu forumdaki baz yatrmclarn irket hakknda detayl bilgiye sahip olmasna ve irkette uzun vadeli kayda deer pozisyon byklne sahip yatrmclar olmasna ramen, balk altndaki yaz slubu ve su saylabilecek sylemler nedeniyle, buraya bir eyler yazmakta ou zaman imtina ediyorum. Byle sylemlerin ve sluplarn olduu bir yerde bilgi paylamnda bulunmak iin bile olsa bir eyler yazmak iime sinmiyor. 1.5 yldr bu irkette nemli miktarda yatrmm olduu iin forumu takip ediyorum ve faydal olabilecek konularda bilgi paylam yaplmasn takdir ediyorum ama kfrl sylemlerin veya sulamalarn bence de hisse fiyatn artrmak veya bir eyleri dzeltmek ynnde hibir etkisi olmaz. Olsa bile bunu salamann doru yolu bu olmaz. Bir yanl varsa da bu yanl baka bir yanlla dzeltmeye almak doru olmaz. Bu sebeple tm deerli ortaklardan genel sayg, ahlak ve hukuk erevesinde paylamlar srdrmeleri ynnde ricada bulunuyorum. Herhangi bir yanl anlalmaya mahal vermemek iin aa kavuturaym irketle bir iliiim yok irketten de kimseyi tanmyorum sadece sradan bir yatrmc olarak irkette ne olup bittiini anlamaya almak iin buray takip ediyorum.
Yer mleri