Sayin Maslak
Rusya alacaklari ile ilgili gelen cevabi asagiya kopyaliyorum , ozel bir yazisma sayilmaz o yuzden paylasmakta sikinti gormuyorum . Bakin 7.6 milyar ruble olan alacak 4.6 ya dusuyor ruble degerlenince. Islerine gelindiginde nedense bu insaat muhasebesi hep bunlara calisiyor . Ruble deger kaybetmis olsaydi 90 Milyon Dolar nasil da 60 a inerdi bunlari biliyoruz. Caglar Bey e dedim yemis gibi davranmaya devam edecegim diye . Sayin Evren gonlunuz olsun sizin de bakin biraz sirket ile alakali seyler konusabiliyoruz oyle kuru kuru sallamiyoruz

Rakamlar aslında aynı. !! tamamen işin muhasebesinden kaynaklanıyor. yatırımcının bunu anlaması zor, ben de bu şirkete geldiğimde şaşırmış ve anlamamıştım ancak inşaat muhasebesi diğer işlere benzemiyor. Öncelikle biz konsolide raporu (tabii ki) TL üzerinden yayınlıyoruz. Ancak inşaat şirketi kendi muhasebesini abd doları olarak tutuyor.!!! Sonra ödemenin ruble veya manat veya dinar olarak yapıldığı ülkelerde iş yapıyor. 3 farklı kur var raporlama yaparken. Parayı ruble alıyor, sözleşme ruble ile, kayıtlar dolarla biz TL rapor çıkarıyoruz. Inşaat şirketi bize tüm sonuçlarını dolar bazlı gönderiyor!. Burada kurlardaki oynamalar tam olarak bu karışıklığa sebep oluyor. Işe dolar bazlı bakarsak yılsonunda hesaplanan proje sonu zarar rakamı 90,451,000 Dolardır ve halen de tam olarak budur. ruble ve TL kurlarındaki oynamalar sanki rakamlar değişmiş gibi bir sonuç doğuruyor. Yılsonunda ruble çok değer kaybetmişti, ruble karşılığı büyüktü sonra dolara karşı değer kazandı. Rakam ruble olarak küçüldü. Fark buradan geliyor. Dediğim gibi şirketin projeyi takibi dolar üzerinden. Neden dolar yazmıyorsunuz o zaman diyebilirsiniz. Bu da uluslararası raporlama standartlarından geliyor. Sözleşmede yazan para birimi üzerinden dipnotlarda yazılıyor.

Ben bunları bilmek zorunda mıyım yatırımcı olarak, daha açık yazılsın da denebilir. Ancak bu isyan da bence haklı değil. Inşaat şirketine yatırım yapmışsınız, bunun uluslararası raporlama standardı var. şirketin daha fazlasını yapmak gibi bir misyonu yok. Ben de geldim burada öğrendim sizin yerinizde olsam ben de anlamam. Bankacılık da kendine göre farklı bir muhasebesi olan bir sektör, üretim farklı, havacılık farklı. Inşaat da böyle.