Tekfen'in artlar var eksileri var. Ynetim asndan neredeyse dalmak zere olan bir irket. Inaat tarafinin en deerli varl saylar 600 civarnda bildirilen ekirdek mhendis kadrosu. Iler azaldikca bu kiilerin de bir ksmn kaybedebilirler. 5 yl aan irket alacaklar konusunda piyasa midini yitirmi durumda. be kuru ya gelir ya gelmez diye baklyor. Azerbaycandan para karmak zor. Azdan is yapyor ama ne kadar nakit geliyor belirsiz. Socar zaten bastan beri batk yatrm. Kimya tarafnda gbre satlarnda mthi bir daralma ve kar marj d var. Deprem blgesindeki kayplar henz bilmiyoruz, muhtemelen bayiler is yapamaz hale geldiler. Btn bu gelimeler holding adna olumsuz. te yandan hakim ortaklar yksek oranda temett istiyorlar. Yani holding byk olaslkla az yatirim/yksek temett patikasina girmi durumda. Temett yatrmclar iin iyi olabilir. Dier taraftan Gedik Yatrm basta olmak zere Tekfen'i ne kartan arac kurumlar var. Bunun balca nedeni inaatta zarar yazlan dnemin geride kalmis olmas ve tarim alanndaki yatrm/politika gereksinimleri. Tekfen gbre iin ortak aryor, buras kesin..Tarim alanndaki yatrmlar da kk btelerle ve Arge ya da venture iinde yapmak istiyor, buras da kesin. Kk btelerle bile yatrm yapsa bu alann en nde olan oyuncusu.. Eski Ceo ayrlmadan nce 2023 iin 100 milyon dolar nakit yaratabilmek bizim iin nemli demiti. Ben de bu dnceden gidiyorum. Bundan sonra btn sektrler iin nakit ynetimi kritik olacak. Ynetemeyenler batp gidecekler. Tekfen u haliyle bile inaattan 30- 40 milyon dolar yllk net nakit retebilecek durumdadr. Terminal ii en temiz is.. Gbrede sorunlar olsa bile nakit retimi srer. Diyelim Tekfen 100 milyon dolar retemedi de 70 milyon dolar retti.. Bunun da 50 milyon dolarn temett olarak datt, 20 milyon dolarn yedek akeye koydu ve venture/tarim alanna yatirdi. Fena m? Bana gre deil. nk inaat ksmnn potansiyeli hala duruyor ve tarm/iklim alan nmzdeki en ciddi sorunlar barndran yerlerde...
Glerken kaybettini alayarak kazanamazsn.
Yer mleri