Ali Bey , bilgilendirebilir misin ? Nasýl bir süreç bizi bekliyor
Ali Bey , bilgilendirebilir misin ? Nasýl bir süreç bizi bekliyor
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Burasý doðunun batýsý, batýnýn doðusudur.
Öncelikle okuma yaptýrdýðýnýz için teþekkür ederim. Sizin her paylaþýmýnýzda bir þeyler öðreniyorum.
Kanun baþlýðý insaný þaþýrtýyor aþaðýlarda ilgili bölüm bulunmakta
tarih verilmiþ 2021 yýl sonuna kadar halledin denmiþ
ceza tarifeleri belirlenmiþ. Buna göre kaydileþtirme hýz kazanacak .
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Burasý doðunun batýsý, batýnýn doðusudur.
Kardeþ faydamýz oluyorsa ne mutlu bana bilgi paylaþtýkça güzeldir.
Kanun meselesine gelince bu uygulama hep yapýlýyor aslýnda bunu borsa gündem haberde yaptý ama bizim yatýrýmcý profili yeterli gayret ve çaba gösterip kendini geliþtirmesi gerekir.
Son 1 milyon yatýrýmcý maalesef temeli zayýf hisselere girerek hüsrana uðrayacak endiþesi taþýyorum.
Ýnþallah yanilirim ne hisseler anlamsýz fiyatlara geldiler BIST ve SPK.zamaninda tedbirler almadi hep geriden takip etti.
Size bir örnek vereyim borsa Ýstanbul'a eslesme ve Emir iptali uygulamasýný 2017 de önerdim
Ýþ iþten geçtikten sonra 2020 de uygulamaya koydular
Sagliklar
Þirket yönetim kurulu sanýrým bir kaç yýl önce böyle bir karar almýþ 31.12.2020 ye kadar ortaklarýna hisselerini kaydileþtirmeleri için süre vermiþti. Bazý hissedarlar bu karara dava açmýþ Danýþtay bu kararý bozmuþtu.Yeni çýkan kanunla hissedarlar 2021 yýlý sonuna kadar kaydileþtirmeyi mecburen yapacaklar.
6102 Sayýlý TTK'nin Defter Tutma Yükümlülüðü, Pay Senedi Bastýrýlmasý, Hamiline Yazýlý Pay Senetlerinin Devri Hükümlerinde Deðiþiklik Yapýldý.
Numara : 18
Tarih : 4.1.2021
VERGÝ SÝRKÜLERÝ
NO: 2021/18
KONU: 6102 Sayýlý TTK'nin Defter Tutma Yükümlülüðü, Pay Senedi Bastýrýlmasý, Hamiline Yazýlý Pay Senetlerinin Devri Hükümlerinde Deðiþiklik Yapýldý.
31 Aralýk 2020 tarihli ve 31351 sayýlý (5. Mükerrer) Resmi Gazete’de 7262 Sayýlý "Kitle Ýmha Silahlarýnýn Yayýlmasýnýn Finansmanýnýn Önlenmesine Ýliþkin Kanun" yayýmlandý.
Söz konusu Kanunun 28 ila 34 üncü maddeleri ile 6102 sayýlý Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun; defter tutma yükümlülüðü, pay senedi bastýrýlmasý, hamiline yazýlý pay senetlerinin devri hükümlerinde deðiþiklikler yapýlmaktadýr.
1) Pay defterinin, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantý ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutulmasý
Bu Kanunun 27 nci maddesiyle, TTK’nin defter tutma yükümlülüðüne iliþkin 64 üncü maddesine aþaðýdaki dördüncü fýkra eklenmiþtir.
Bilindiði üzere, þirketler ihtiyari olarak pay defterini, þirketin muhasebesi ile ilgili olan defterler gibi istedikleri takdirde elektronik ortamda tutabilmektedir. Yapýlan düzenlemede pay defterinin kaybolmasý, mükerrer pay defteri tutulmasý gibi uygulamada karþýlaþýlan sorunlarýn önüne geçilmesi, hisse devirleri kayýt altýna alýnarak ortaklýk ve buna baðlý haklarýn korunmasý, þirketler topluluðunda hakim ve baðlý ortaklarýn kolay tespitine imkan tanýnmasý, gerçek ortaklýk yapýsýnýn saðlýklý bir þekilde ortaya konulmasý amaçlanarak Ticaret Bakanlýðýna pay defterinin elektronik ortamda tutulmasýný zorunlu kýlma yetkisi verilmektedir.
Diðer taraftan, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantý ve müzakere defterinin kaybolmasý durumunda þirketler tarafýndan yaþanan maðduriyetlerin önüne geçilmesi ve çift defter tutulmasýnýn önlenmesi amacýyla Ticaret Bakanlýðýna bu defterlerin de elektronik ortamda tutulmasýný zorunlu kýlma yetkisi verilmektedir. Bakanlýk bu yetkisini þirketlerin türü ve faaliyet alanlarý gibi belirleyeceði esaslara göre kullanabilecektir.
Eklenen fýkra:
“Ticaret Bakanlýðý, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantý ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutulmasýný zorunlu kýlabilir. Sermaye Piyasasý Kanunu hükümleri saklýdýr.”
2) Hamiline yazýlý pay senetlerinin bastýrýlmasýnda ve devrinde Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirim yükümlülüðü
Bu Kanunun 31 inci maddesiyle, TTK’nin 486 ncý maddesinin ikinci fýkrasýna eklenen aþaðýdaki cümleyle, yönetim kurulunun, hamiline yazýlý pay sahipleri ile sahip olduklarý paya iliþkin bilgileri, senetleri pay sahiplerine daðýtmadan önce Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirmesi düzenlenmektedir.
Eklenen fýkra:
“Hamiline yazýlý pay sahipleri ile sahip olduklarý paya iliþkin bilgiler, senetler pay sahiplerine daðýtýlmadan önce Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirilir.”
Diðer taraftan bu Kanunun 32 nci maddesi ile yukarýdaki düzenleme paralelinde 6102 sayýlý 489 uncu maddesi yeniden düzenlenmektedir.
Buna göre,
Birinci fýkrada yapýlan deðiþiklikle, kayden izlenmeyen hamiline yazýlý pay senetlerinin devrinde, devrin þirket ve üçüncü kiþiler nezdinde hüküm ifade etmesi için pay senedini devralan tarafýndan Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirimde bulunulmasý zorunluluðu getirilmektedir. Hamiline yazýlý pay senedini devralan tarafýndan gerekli bildirimde bulunulmazsa, devralan bu Kanundan doðan paya baðlý haklarýný gerekli bildirim yapýlýncaya kadar kullanamayacaktýr.
Ýkinci fýkrayla, hamiline yazýlý pay senedine baðlý haklarýn þirkete ve üçüncü kiþilere karþý ileri sürülmesiyle ilgili tereddütleri gidermek amacýyla bildirim tarihi belirlenmektedir. Böylelikle pay senedine baðlý haklarýn ileri sürülmesinde Merkezi Kayýt Kuruluþuna yapýlan bildirim tarihi esas alýnacaktýr.
Üçüncü fýkrayla, Merkezi Kayýt Kuruluþu tarafýndan hamiline yazýlý pay senetleriyle ilgili tutulan kayýtlarýn yetkili kýlýnmýþ mercilerle paylaþýlacaðý düzenlenmektedir.
Dördüncü fýkrayla, hamiline yazýlý pay senetleriyle ilgili kayýtlarýn tutulmasýna iliþkin usul ve esaslarýn ve bu kayýtlarla ilgili verilecek hizmet kapsamýnda alýnacak ücretin Ticaret Bakanlýðýnca bir teblið ile belirleneceði düzenlenmektedir.
Deðiþtirilen madde:
MADDE 489 – (1) Hamiline yazýlý pay senetlerinin devri, þirket ve üçüncü kiþiler hakkýnda, ancak zilyetliðin geçirilmesi suretiyle payý devralan tarafýndan Merkezi Kayýt Kuruluþuna yapýlacak bildirimle hüküm ifade eder. Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirimde bulunulmamasý hâlinde, hamiline yazýlý pay senedine sahip olanlar, bu Kanundan doðan paya baðlý haklarýný gerekli bildirim yapýlýncaya kadar kullanamaz.
(2) Hamiline yazýlý pay senedine baðlý haklarýn þirkete ve üçüncü kiþilere karþý ileri sürülebilmesinde Merkezi Kayýt Kuruluþuna yapýlan bildirim tarihi esas alýnýr.
(3) Merkezi Kayýt Kuruluþu tarafýndan hamiline yazýlý pay senetleriyle ilgili tutulan kayýtlar, ilgili kanunlar uyarýnca yetkili kýlýnmýþ mercilerle paylaþýlýr.
(4) Hamiline yazýlý pay senetlerinin Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirilmesi ve kaydedilmesine iliþkin usul ve esaslar ile bu kapsamda alýnacak ücretler Ticaret Bakanlýðýnca çýkarýlan tebliðle belirlenir.”
3) Cezai yaptýrýmlar
Bu Kanunun 33 üncü maddesi ile TTK’nin suçlar ve cezalara iliþkin 562 nci maddesine yeni bir fýkra eklenmektedir. Hükümle, hamiline yazýlý pay senedi çýkaran anonim þirketlerde, hamiline yazýlý pay sahipliðine iliþkin bilgileri Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirmeyen þirketler ile hamiline yazýlý pay senedini devralmasýna raðmen bildirim yükümlülüðünü yerine getirmeyen pay sahipleri hakkýnda uygulanacak idari yaptýrým düzenlenmektedir.
Buna göre;
Hamiline yazýlý pay senedi çýkaran anonim þirketlerde, hamiline yazýlý pay sahipliðine iliþkin bilgileri Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirmeyen þirketler 20.000 (yirmi bin) Türk lirasý,
Hamiline yazýlý pay senedini devralmasýna raðmen bildirimde bulunmayanlar 5.000 (beþ bin) Türk lirasý,
idari para cezasý uygulanacaktýr.
4) Yürürlük
Yukarýda yer verilen düzenlemeler 1/4/2021 tarihinde yürürlüðe girecektir.
Ayrýca yine bu Kanunun 34 üncü maddesi ile 6102 sayýlý Kanuna geçici 14 üncü madde eklenmektedir. Düzenlemeyle, Kanunun 486 ve 489 uncu maddelerde yapýlan deðiþikliklerin uygulanmasýna iliþkin geçiþ hükmü kabul edilmektedir.
Buna göre, hamiline yazýlý pay senedine sahip olanlar, 31/12/2021 tarihine kadar Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildirilmek üzere pay senetleri ile birlikte anonim þirkete baþvuracaklardýr. Baþvuru üzerine anonim þirket yönetim kurulu, 5 iþ günü içinde hamiline yazýlý pay sahipleri ile sahip olduklarý paya iliþkin bilgileri Merkezi Kayýt Kuruluþuna bildireceklerdir. Pay sahipleri anonim þirkete baþvurmazsa bu Kanundan doðan paya baðlý haklarýný gerekli baþvuru yapýlýncaya kadar kullanamayacaklardýr.
Sayýn Cinali. Benim anladýðým bu yasa hamiline verilen paylar için. Yani þirketten alýnan paylarý içeriyor. Bizler paylarý bist ten aldýk ve paylar bildiðim kadarýyla takas bank aracýlýðýyla saklanýyor. Ben þöyle yorumladým: Daha önce bir forum sitesinde babamdan bana yazýlý kaðýt biçiminde iþbir hisse senedi kaldý yazan birisini okumuþtum. Bu tür hisse senedi olan kiþileri kapsadýðýný düþünüyorum bu yasanýn. Tabiki bu benim yorumum. Yanlýþ yorumlamýþta olabilirim.
Üstatlara saygýlar; yapýlan/yapýlacak olan bu kaydileþtirmeler halka açýk olan paylara etkisi olacak mý, sermaye artýrýmýný nasýl etkileyecek?
Yer Ýmleri