Bu önlüklü vatandaþlarýn bundan 10 sene önceki refah düzeylerini yakalayabilmeleri için 15-20bin deðil, 50bin tl maaþ almalarý lazým. Sadece doktorlar için deðil, çoðu iþ kolundaki kayýp bu düzeyde. 50bin tl dediðin 3300 dolar para ediyor.
Bu önlüklü vatandaþlarýn bundan 10 sene önceki refah düzeylerini yakalayabilmeleri için 15-20bin deðil, 50bin tl maaþ almalarý lazým. Sadece doktorlar için deðil, çoðu iþ kolundaki kayýp bu düzeyde. 50bin tl dediðin 3300 dolar para ediyor.
Dr, öðretmen, memur, iþçi, emekli hepsi fazlasýný hak ediyor ama gerçek þu ki ortada para yok.
Diðer yandan bu nedenle herkes kapýya koþuyor. Bu durumda bazý meslek dallarýnda rakam daha yüksek olsada çoðunun anca %1’i istediði yere gidecek %9’u kabul edildiklere yere gidecek, daha fazlasý yaptýðý iþten daha düþük pozisyona gidecek ve büyük bir kýsmý bu ülkede kalacak.
Bu nedenle dünya için söylenen sözü tekrar ifade edelim
Bu dünyayý sürdürülebilir þekilde korumak, marsta koloni kurmaktan daha kolay.
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Bizim ülke özelinde en aðýr ve adaletsiz biçimi yaþanýyor olsa da aslýnda tüm ülkelerde benzer bir sorun var.
ABD ve geliþmiþ ülkeler tüm dünyadaki IQ seviyesi yüksek kiþileri topluyor ve bunlarýn yarattýðý refah ile bu döngü þeklinde devam ediyor.
Ta ki Çin in 1990 larýn baþýnda her yýl milyonlarca baþarýlý kiþiyi lisans, master ve doktora eðitimi için geliþmiþ ülkelere göndermelerine kadar.
Ben de ayný yýl Ýngiltere de master yapýyordum. Üniversitelerde her bölümden inanýlmaz sayýda Çinli vardý.
Ýþte bu Çinliler 2020 lere gelindiðinde Çin i üretim, ihracat ve teknolojide lider konumuna yükselttiler.
Biz hala doktorlara, öðretim elemanlarýna ,öðretmenlere þu maaþ çok diye tartýþaduralým.
Biz 90 bin camiide görevli imam ve müeezzinle kalkýnamayýz.
Ülkenin onyýllardýr bütçesi savunma, iç güvenlik ve diyanete akar.
Bir de ümmet aþkýna her 20 yýlda ülkeye nüfus artýþýndan dolayý katýlan 25-30 milyon kiþiyi doyurmak için yapýlan harcamalara...
Ülke 2000 lerin baþýndaki gibi 60 milyonda kalýp Argeye, teknoloji yatýrýmýna, insan yetiþtirmeye para harcasa þu an;
1- AB üyesiydik.
2-Dünya ekonomisinde ilk ona girmiþtik.
3-Milli gelir kiþi baþý en az 25 bin dolar olurdu.
Ancak 3 çocuk + ümmet kardeþliði safsatasý ile sadece her 10 yýlda ekonomik kriz yaþayan ülke olduk.
Bu tesadüfen midir?
Elbette hayýr. Kendi vatandaþlarýmýza cennet kýyýlarýmýzý (verilen sefalet ücretleri ile) bir anlamda yasaklayýp ürettikleri mallarýn pazarý olduðumuz ülkenin vatandaþlarýna açtýk.
Ülkede yetiþen en iyi kalite sebze, meyva ve kuruyemiþi iç pazara bile sokmadan Avrupaya yolladýk.
Yani kendi topraklarýmýzda gönüllü marabalýk yaptýk.
Bununla da gurur duyduk.
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
Uður Civelek diyordu hep, insanlarýn yaþam standardýný yükseltmek çok kolaydýr ama asýl problemler düþüþe geçince baþlar diye...
Kolaydan kastý þuydu: Satarsýn baðý tarlayý, para gelir, çekersin altýna bmw'yi 3-5 sene kralsýn. Para suyunu çekince arabanýn bakýmýný bile yaptýramazsýn.
Yaþam standardlarýný yükseltmek bir þey (kolay olan), onu sürdürebilmek baþka bir þey. (zor olan)
2000'lerin baþlarýnda baþlayan özelleþtirme furyasý insanýn aklýna geliyor...
Þimdi de yapay olarak faizleri düþük tutunca 2008-2012 arasýndaki dönem geri gelecek sanýlýyor. O zamanlar faizler düþüktü ya, þimdi düþürürsek yine her þey o zamanki gibi olur
Felsefede vardý böyle abuk örnekler. Tavuk iki ayaklý, ben de iki ayaklýyým, o zaman insan tavuktur gibi![]()
Uður Civelek surdurulemeyecek ekonomi diyordu.kaynak yok diyordu.bir yerde duvara tosliyacak.bu seferki kriz aðýr ve derinden sürekli uzun sürecek.yeni normale doðru.
Fiskiran her seye zam, hayat pahaliligi, issizlik, fakirlik, sefalet..
Ama caddede farkli olabilir.
Veya yandaslara tabii..
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer Ýmleri