Originally Posted by
ActuallyMelik
Çok güzel bir yaklaþým, Biraz daha teknik bilgi kazansam, ama esasen vaktim olsa ben de böyle incelemek ve portföy kuruluþlarýyla didiþmek isterdim. Türkiye'de belli meslek sahiplerinin, meslekten olmayan insanlara karþý her zaman bir büyüklük taslamasý olmuþtur. Doktorlar ve avukatlar arasýnda buna çok rast geliyorum, özellikle avukatlar. Anladýðým kadarýyla fon yöneticileri de böyle. Hiç hata yapmazlar, o bölümü okumuþ olduklarý için sürekli pohpohlanmayý beklerler, bir tercih deðil de zorunlu olarak okumuþlar da lütfediyorlarmýþ gibi davranýrlar. Havalý davranmalarýna lafým yok (sonuçta bu iki meslek de meþakkatli bir öðrenim sürecini tamamlamayý gerektiriyor, ben olsam ben de havalý olurdum); ama iþlerini layýkýyla yapsýnlar Mars'a kadar havalý olsunlar, hiç problem deðil. Ama gördüðümüz kadarýyla fon yöneticileri, nasýl olsa kimse anlamýyor, sýð bir piyasa, rekabet düþük, Türkiye'de mesela dolar üzerinden giderseniz belli zamanlarda çok iyi getiriler saðlayabilirsiniz vb gibi sebeplerden pek de iþlerini ciddiye almýyorlar gibi geliyor.
Ben de çaresiz artýk Tefaþ'ýn ruh ikizi oldum; kendimce getiri dönemlerine vs.ye bakýyorum, sürünüyorsa artýk hiç acýmýyorum. Ha bu arada sanmayýn ki aksam alýp sabah satýyorum. Fon zaten kendini gösteriyor; mesela Mükafat Katýlým Hissesi bana göre hopeless bir vaka. Osmanlý 1. Hisse Senedi de teklemeye baþlamýþtý (OPH galiba) ama son rallide fiþekledi, diyorum ki., demek bunda hala hayat var bekle.
Gözlem altýnda tuttuklarým Fiba ve Albaraka hisse fonlarý var mesela þu anda; bir ay, üç ay, altý ay, 12 ay getirilere bakýyorum ilk 20 fon arasýnda hiçbir þekilde yer almýyorlar. Sularý yavaþ yavaþ ýsýnmaya baþlýyor yani. Sattýðým zaman karýmý top 15'e girmiþ olanlara kaydýrýyorum.
Ama ana prensibim, uzun soluklu elde durmasý.
Yer Ýmleri