Atıcıları pardon tahmincileri bekleriz yaw!
https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=60830
Beklenmedik bir gelişme olmazsa önümüzdeki yıl en fazla 5-6 ay içinde seçim olacak. Seçim dönemi öncesinde siyasi-ekonomik belirsizliklerin artması ihtimalini ve buna bağlı olarak da uzun zamandır belli bantlarda -kontrollü- sabit tutulan usd ve euro nun TL ye karşı önemli ölçüde değer kazanmasını yüksek olasılık olarak görüyorum.
Ayrıca yurtdışı hisse senetlerinin pandemi, savaş ve küçülme vb nedenlerle nerdeyse 1 yıldır doğru düzgün bir getirisi olmamasını ve yerinde saymasını fırsat olarak görüyorum. Bizim borsamız ise son 4 ayda tam tersine katladı gitti..
Bu sebeple elimdeki Bist yerli hisse pozisyonlarını oldukça azaltarak yabancı ülke hisselerine dayalı fonlardan almaya başladım:
İş portföyün yabancı hisse fonu-TMG, Yapı kredi yabancı teknoloji sektörü-YAY,
Akportföyün Amerika yab.hisse-AFA, Avrupa yab.hisse-AFV,Alternatif enerji-AOY,
İnveo G-20 ülkeleri GBG, Ziraat portföy Altın katılım fonu-TCA-
Ak portföy Gümüş fon sepeti fonu-GUM
İş portföy Sağlık şirketleri fonu-IKL
Bu fonlara ilave edilebilecek yurtdışı piyasalara dayalı agresif getiriye sahip olabilecek fon önerisi olan arkadaş olursa sevinirim.
Ayrıca Eurobonda dayalı fonlardan alıp almamanın bu portföy yapısına dengeleyici bir yönü olur mu karar veremedim. gereksiz mi olurdu yani.
Bu da başka bir bakış açısı tabi, bist bir yerden sonra sağlam düzeltme yapacaktır seçimden önce veya sonra onu kestiremiyoruz, ben de böyle düşünüp geçen ay bir miktar yabancı fonlara (AFA,AFV, TMG) girmiştim ama biraz erken davranmışım, %6-7 zarar, şimdi de ağırlığı arttırmak veya yenilerini eklemek konusunda kararsız kaldım.
Tabi eninde sonunda yabancı borsalar çıkacak fakat zamanını belirlemek çok zor, bir yerden kademeli giriş yapmak gerekiyor, belki 2024 yılında kadar bekleyebiliriz. İşin kötüsü hisse ve fon alınca zararı kurtulunca hemen satma huyum olduğu için taşıma maliyeti hep zarar oluyor.
Gümüş fonu aylarca beni süründürdü, sattıktan sonra çıkmaya başladı buradan tekrar girilir mi diye düşünüyorum ama fon şeklinde mi yoksa borsadan etf şeklinde mi olur onu bilemiyorum.
Son düzenleme : ersunan; 24-12-2022 saat: 11:53.
dediğiniz gibi yabancı borsalarda süreç uzayacak gibi taşıma maliyeti oluşuyor ama muhtemelen sonrasında sağlam bi yükseliş olacağı için o kaybı telafi edeceğini ummaktan başka çare yok. yükselişin ne zaman başlayacağını bilemediğimiz için, yani şimdi bi çıkarız fedden ukraynadan çinden vs. bi haber gelir ralli başlarsa şimdiye kadarki bekleyişimiz de çöp olur. ikincisi dolara ciddi bir yükseliş gelebilir, halihazırda ufak ufak yükselerek hiç değilse faiz kadar getiri sağlayacak gibi. bu mevduattakilere kıyasla taşıma zararına uğramaktan kurtarabilir bizi hiç değilse.
tarihsel olarak abd borsaları genelde dipten 2 kat yaptığı için bu seviyelere ulaşmadan kar almak mantıklı olmaz tabiki. misal nasdaqta beklentim en çok 10k'dan dönmesi ve gelecek birkaç yılda 20k'yı görmesidir. 19k gördümü satmak ve eurobonda geçmek mantıklı olur. malum eurobond borsalar düşüşe geçince değer kazandığı için.
Aslında en doğrusu çıkış başladıktan sonra almak, bir miktar yüksekten alınır belki ama aylarca boşa mal taşımaktan iyidir, ben yılbaşından önce bir çıkış olur mu acaba diyerek girmiştim olmadı, neyse ki çok yüklü girmemiştim, artık zarar %15 falan olursa oradan bir miktar daha alıp uzun vadeli beklerim yapacak bir şey yok.
Eurobond işini de denemek amaçlı hafta içi yakın vadeli bir miktar aldım, aklımdaki bir ev satışı var gerçekleşirse çeşitli vadelerde alış yapmak ama zamanlama konusunu tam anlayamadım, o zaman da doları yüksekten alma ihtimali var.
çıkış başladıktan sonra almanın iyi bir yol olmadığını %6-7 zarar ederek kendiniz tecrübe etmişsiniz zaten. yükselmeye başlaması demek ordan daha kötü bir dalış yapmayacağı anlamına gelmezki. benim tecrübeme göre borsaya girişin en mantıklı yolu dip yakalama çabasına girmektir. misal grafiğe bakınca buraların dip olduğu belli. burda zarar potansiyelin max %20 ama kar potansiyelin belki %100 hatta daha fazla öyle bakılmalı. her yükselişte bu oran aleyhinize kötüleşecek.
Yer İmleri