Merhaba. Banka ile yatýrým aracýlýðýyla fon alma arasýnda fark ya da avantaj var mý? Mesela finansbankla finansinvest arasýnda tefas fonu alýmý konusunda vatandaþýn lehine olan bir þey var mý?
bankalar fon alanlarýn sýrtýndan valör hýrsýzlýðý yapýyor. Ayný hýrsýzlýk çoðu aracý kurumdada mevcut.
örnek vereyim bir gün valörlü EIC var elinizde. boþta paranýz da yok. aniden beklediðiniz hisse düþtü. hemen EIC'i satýyorsunuz. hisse senedini alýyorsunuz. bu özelliði olmayan aracý kurumlarda bile iþlem yapmamak lazým.
Saat 13:30'a kadar verilen emirlerde ve sadece T+1 valörlülerde mi geçerli bu iþleyiþ. Örneðin saat 15'de takip ettiðimiz hisse istediðimiz fiyata düþtü eic satým emri veriyoruz hisse alýyoruz . Tahmini gerçekleþme fiyatý üzerinden ne kadarlýk bir iþlem miktarýna izin veriyor.
Uyuþmadý bir türlü dem'e "ben"de ki meþrep
geçen gün
Portföydeki EIC i saat 10 da sattým. sattýðým tutarýna hisse aldým.
yine saat 10 da RPD satmýþtým. ertesi günü onun parasýna da hisse aldým.
sanýyorum aracý kurumun takasbank ile tefas baðlantýsý gibi birþey var..
aracý kurum phillip kapital.
ayný þeyi osmanlýda denedim. olmadý. sordum. bizde böyle bir þey yok dedi.
mesela osmanlý fondönüþ parasýný saat 2 ye kadar bekletiyor. burada sabah 11 civarý para hesaba geçiyor. osmanlýda 13,30 a kadar iþlem yapamýyorsun. ve haliyle bizden valör çalýyor
Ben de hisseden ziyade fonlar arasý geçiþteki valörden nefret ediyorum. Mesela atýyorum t+1 iki fon arasýnda geçiþ yaparken valör kaybý olup olmadýðýný anca deneyerek mi görebiliriz? Diyelim ki xtumy endeksi - 5 yaptý ertesi gün bunu düþükten almak için hvk satýp, hemen goh ya da ýdh alýmý girebilir miyiz ki hesaba para dönmeden?
Öyle bir durum ki valörsüz olup da bankanýn kendisine ait olmayan para piyasasý fonunun parasý dahi öðleddn sonra geçiyor bankadayken
Bu konuda düzenleme bekleniyor, fon dönüþüm iþlemi örnek NNF satýp HVZ alacaksýnýz valör yine iþleyecek ama satýþtan gelen nakit otomatik diðer fonu alacak böylece 1 gün kazanç oluyor.
Þuanki sistemde para öðleden sonra geldiði için yeni alýmlar ertesi gününe kayýyor.
Aracý kurumda bu sorun olmuyor zaten bankalar da sorun.
Yer Ýmleri