
Originally Posted by
ayurdakok
RIK yatirim stratejisinde yabancý menkul kýymet diyor ama yerli hisse almýþ
izahnamesinde yatýrým yapabileceði ürünlerin hepsi yazýyor... dövizin artýþýndan bilançosu olumlu etiklenecek hisse almýþtýr. belki spotta taþýdýðý hisselerin vadelisinde short açýp arbitraj yapýyordur ? belki viop' da döviz trade ediyordur belki þu belki bu ...... bunu þu an bilemeyiz , ay sonunda portföy daðýlýmý yayýnlandýðýnda kýsmi bilgi sahibi olabiliriz ancak. Niye kýsmi bilgi sahibi olabiliriz , çünkü hangi iþlemi hangi maksatla yapmýþ olduðunu gene anlayamayýz.
Mesela ,hisse yoðun fon olsa , o hisse yoðun fon türev iþlemi hiç yapmamýþ olsa, spotta portföyündeki hisseleri ne maksatla taþýdýðýný anlarýz. Lakin, viop' da bazý hisselerde short pozisyon da açmýþ olsa veya endeks kontratýnda short açsa o hisse yoðun fon, bu sefer portföy daðýlýmýný okuyan yatýrýmcý için iþler karýþýr. Spotta taþýdýðý hisselerin ne maksatla taþýndýðýný artýk bilemeyiz. Bunu ancak portföyyönetim þirketine sorarak öðrenebiliriz. Atýyorum spotta ereðli almýþ , vadelide bimaþ satmýþ biraz da endeks kontratý satmýþ olsun. Þimdi bu üç iþlem birbirinden baðýmsýz mý yoksa aralarýnda bað var mý bunu raporda yazmaz ki.. Yani ereðli / bimaþ ikili iþlemi ( pair trade ) için mi o pozisyonu açtý yoksa , sadece ereðlide ýþýk gördü aldý , bimaþý ayrý pozisyon olarak shortladý. bunu raproda izah etmez ki. Endeksi sattý da niye sattý spottaki hisselerin bir kýsmýný hedge için mi yoksa , trade etmek için mi sattý ? bilemeyiz. Ayný þey þu an RIK için de geçerli. Bizim bilmemiz gerekn þu , bu fön ( Rýfký ) 'ün amacý döviz bazlý getiri.
Karþýlaþtýrma ölçütü ne fonun? % 65 BIST-KYD 1 Aylýk Mevduat USD Endeksi , % 35 BIST-KYD 1 Aylýk Mevduat TL Endeksi
kainatýn BÝR varlýðýndan bütünleþip! kendi birliðinde meçhul bir menzile yol almakta olan, insan dediðimiz yüce varlýða salat ve selam olsun ! hamza sütbýyýk -aka- klaus maximilian kerpenter münche
Yer Ýmleri