Hâla bilmediðim çok þey var
Hâla bilmediðim çok þey var
Anladým, ben de tüm haftasonunu zehir ettim kendime hayvani zarar gelecek diye. Sayýn kastýrþef getiri az da, kýsa vade þimdilik koyduðum tutar var biraz
Garanti bankasý gecelik repo olan 3 günlük yani hafta sonu için 0.2599 getiri verdi Yani günlüðü 0.866 olmuþ. PPZ'yi geçti. PPZ cuma günü için günlük 0.0805 vermiþti. Bu hafta vadeli mevduatlarla beraber günlük 0.100 üzeri bekliyorum..
Yarýn (Pazartesi) 32 günlük mevduatta %40'lý rakamlar görüleceði ilgili söylentiler var. Cuma günü Akbank %36 tanýþma faizi veriyordu.
Böyle olursa, para piyasasý fonlarýnda da 1 hafta 10 güne, MK karþýlýðý %40 üzeri getiriler görebiliriz.
Ayrýca kýsa vadeli serbest TL fonlarda da ayný þekilde getiriler olabilir. Bu fonlar %100'e kadar mevduat tutabiliyor, normal para piyasa fonlarý azami %50. Tabiki serbest fonlarda %10 kardan stopaj var. Para piyasasý fonlarý yýl sonuna kadar stopaj dan muaf.
Önümüzdeki dönemde mevduat oranlarýnda artýþ görürsek, kýsa vadeli serbest TL fonlarýnýn sayýsýnda da artýþ olabilir.
Tabi para piyasasý fonlarýna SPK'dan dönem dönem azami mevduat oraný ile ilgili müdahale olabiliyor, 2019'dan önce azami %10'du.
Sesli düþünüyorum. Bir ihtimal;
Mevcut döviz mevduat oraný %38.
KKM ve DDKKM oraný %30.
Yani döviz oraný %68 mevduatta.
Bunun %50 altýna çekilmesi zorunlu.
Bu sebeple KKM leri ve DDKKM leri düz TL mevduata cevirmek için TL yatýrýmcýsýna cazip teklifler sunacaklar. Burada pozitif faize (real / gerçekçi) yaklaþtýkça en çok darbe yiyen bir süre borsa ve gayrýmenkul olacaktýr. "Ýleride oluþacak enflasyondan" daha yüksek faiz alindigi zaman (bu o an için reel faiz demektir) borsa ve emlak geçici darbe yer. Henüz oralarda deðiliz ama faiz artýþýna devam edecekler sinyali çok net geldi.
TL Reel faizi anlamlý seviyelere çýkaracaklar. Þimþek kaldýðý sürece bunu garanti ettiler yabancýlara. CDS in düþme sebebi de bu. Önce Eurobond lara alým geldi. Sonra reel faizi yükseltip anlamlý seviyelere getirecekler ki yabancý TL bazlý yatýrýma baþlasýn. Ayrýca KKM ve DDKKM belasýndan kurtulsunlar. Faiz enflasyondan daha yüksek olana kadar her ay artmaya devam edecek. Ýlk adým atýldý.
Bu sebeple günlük TL bazlý bekleyip faizin seyrini takip etmek mantýklý bir strateji olabilir.
Reel faiz vermezlerse döviz zaten uçar gider.
Reel faiz verirlerse kýsa vadeli TL de park edip yüksek faizin bir süre keyfini sürmek mantýklý olabilir.
Bu arada olur da Asgari Ücrete bir zam yapýlýrsa döviz zaten uçar gider. Asgari ücreti 400$ civarýna indirmeleri de zorunlu.
Yer Ýmleri