RUSYA MENTO SEKTR 2022
Rusya geen hafta ithalat kolaylatrd. Ocak 2022'nin sonunda, ulusal standizasyon kuruluu Rosstandart'tan bir emir, Avrasya Ekonomik Birlii (EAEU) dndaki lkelerden daha basit ithalatlara izin veren denetim kontrollerini gevetti.
Daha nce bu tr her parti 28 gnlk bir inceleme sresi gerektiriyordu.Daha fazla imento ithalatn tevik etmek iin bu artk drld. Sanayi ve Ticaret Bakan Yardmcs Viktor Yevtukhov, tedbirin gerekesini InterFax'a yle aklad:
Gelecekte Rusya i imento pazarnda sorun yaamamak iin rekabeti tevik etmek gerekiyor.
Bu temel yap malzemesinin fiyatlarn dengeleyecek ve bu tr risklerde bymelerini engelleyecektir.
u anda Rusya imento pazarnn kar karya olduu durum hakknda bir fikir, CM Pro tarafndan salanan piyasa verilerinden toplanabilir.
Kasm 2021'e kadar olan 11 ayda retim yllk %7 artarak 56.4Mt'a ykseldi.
Ayn zamanda ithalat ise %26 artarak 1.6Mt'a ykseldi.
Sanayi ve Ticaret Bakanl bunu hem devlet destekli altyap projelerinde hem de konutlarda yaanan bymenin yaratt inaat patlamasna balad.
Ayrca, durumu dzeltmek iin dier blgelerden imentoyu yeniden dattn sylese de, 2021 sonbaharnda Merkez Federal Blge'de yerel bir ktlk ve fiyat artlarna dikkat ekti.
Moskova dahil lkenin ana imento reten ve tketen blgesindeki bu dengesizlik rakamlarda da grlebiliyor.
2019 ve 2020 yllarnda bu alanda retim tketimin yaklak 2 milyon ton altndayd.
Ancak imdiye kadar, Kasm 2021'e kadar, bu fark 2,7Mt'a ykseldi.
Ayn zamanda, imento fiyatnn Kasm 2020'den Aralk 2021'e kadar %20 artt bildirildi.
Sanayi ve Ticaret Bakanl'nn ayrca 2021'de yaplan bir almann, ulusal imento sektrnn, naftalin de dahil olmak zere toplam 105Mt/yl retim kapasitesine kyasla 65Mt/yl grnr iletme kapasitesine sahip olduunu bulmasnn neden kamuoyunda merak edildii bildirildi. ve aktif olmayan tesisler ve retim hatlar.
Dier bir deyile sektr %62 retim kullanm oranyla alyor ve hkmet ithalat aarak bunu daha da ykseltmeye alyor.
Yevtukhov, konuyla ilgili herhangi bir karklk olmamasn salamak iin unlar ekledi: Eminim ki yerli reticiler imento retiminin gerek hacmini artrma greviyle baa kacaklarsa ve rnlerinin fiyatlarnn bu fiyatlarn zerine kmasna izin vermeyeceklerdir. enflasyon oran, piyasa kendi kendini dzenler,
lkenin bykl gz nne alndnda, ithalat esas olarak Moskova ve Volga evresindeki iyi uluslararas ulam balantlarna sahip byk nfus merkezlerindeki reticiler iin bir tehdit gibi grnyor.
reticiler, gerek iletme kapasitesini 3 - 5 milyon ton artrma sz verdikleri iin hkmetten gelen mesaj alm ve anlam grnyor. Yine de, hem Rus hem de Avrupal imento reticileri iin odadaki ay, 2022'de Ukrayna'da olacak.
Kuzey Atlantik Antlamas rgt (NATO) yelerinin ekonomik yaptrmlar tehdit etmesi ve Rusya'nn Avrupa'nn gaz arznn nemli bir blmn tedarik etmesiyle, mevcut sylemden herhangi bir ilerleme kaydedilebilir.
hem Rusya'da hem de Avrupa'da piyasalarda rahatszla neden olabilir.
NATO yesi bir lkede retim yapan ve Rusya'ya artan ihracattan yararlanmay uman Trk imento ihracatlar, olaylar snrsa belirli bir balantda olabilir.
Tm bunlar, Smikom'un 2021'in ortalarnda Rusya'nn en byk imento reticisi Eurocement'i satn almak iin ilgin bir zaman setiini gsteriyor.
Devam eden bir inaat patlamas var ama ayn zamanda ok fazla risk var.
Uygun bir zamanlama ile, LafargeHolcim Rusya bu hafta Moskova yaknlarndaki entegre Voskresensk imento fabrikasn yeniden aacan duyurdu.
nite balangta 2016 ylnda durdurulmutu.
imdi tesisi yeniden balatmak ve sahada kuru inaat karm nitesi ina etmek iin 23 milyon Euro harcamay planlyor. Kim byk hkmetin almadn sylyor?

Alnt yaparak yantla

Yer mleri