Originally Posted by
balplus
Arkadaþlar merhaba,
Çimsa'yý araþtýrýyorum kafama takýlan bir kaç þey var bunu sizlerle paylaþmak istedim, belki yardýmcý olabilirsiniz. Çimsa, diðer Sabancý þirketleri gibi imtiyazlý paya sahip deðil, kar daðýtýmý eþit yapýlýyor. Bu yüzden ilgimi çekti. Fakat Hollanda'da kurulan þirket neden var? Hadi vergi avantajý var diyelim, neden Çimsa sadece yüzde 40 ortaðý. Süresi dolan forum sayfasýný okudum Çimsa ile ilgili. Orada zamanýnda bunun kuruluþ amacýnýn Çimsa'yý borçlarýndan arýndýrmak olduðu söylenmiþ fakat Çimsa'nýn o zamanki dolar bazlý borcu 430 milyon dolar iken son çeyrekte dolar bazlý borcu 370 milyon dolar. Ayrýca Çimsa geçenlerde Ýspanya'daki fabrikaya güneþ enerji sistemi kuracaðýný söylemiþ, bakýyorum sistemi kuran para çýkan çimsa fakat çimsa sadece yüzde 40 ortak.
Yurtdýþýnda yerel bir ortak olsa yine anlayabilirim fakat Sabancý Holding ile ortaklýk kuruyoruz. Bu durumda para Çimsa'dan daha çok oraya gitmeyecek mi? Hollanda'daki þirketi Çimsa iþtiraki adý altýnda kurabilirdik yine vergi avantajý olurdu neden böyle bir þey yapýldý?
Ben burada dolaylý yoldan holdingin imtiyaz elde ettiðini düþünüyorum. Fakat bu konuda üstün finansal bilgim yok. Beni bu konuda aydýnlatabilecek olan var mý?
Ýmtiyazlý þirketleri sevmiyorum bu arada bunu da belirteyim.
Yer Ýmleri