MEHMET bey açıklamaya çalışmış ...

PARA GİRİŞİ ve ÇIKIŞI Kavramını bu gece netliğe kavuşturalım ve ne işimize yarar öğrenelim.
Aslında bir hisseye veya endekse giren çıkan para toplamı hep eşittir.
Alınan ve satılan lot sayıları ve TL tutarları hep eşit olmak zorundadır.
O zaman biz neden para girişi oldu diyoruz?

Net Para Giriş (NPG) tablosu, kurumların bir hissedeki toplam alım/satım rakamlarına değil; kurumun hissedeki alım ve satım işlem farkına yani "net tutara" odaklanır.
NPG, bir hissedeki en büyük 5 net alıcının toplamı ile en büyük 5 satıcı kurumun toplamının farkını gösterir.
Bu tanımı @Phillip_Capital hesabından aldım.
Takip etmenizi tavsiye ederim.
Nedeni her gün seans bittikten sonra aşağıdaki resimlerde incelemenizi istediğim raporu gönderiyorlar.
Bu raporları seans bittikten sonra 18.10 da gönderiyorlar.

Zaten Matriks veya İdeal gibi bir veri programı sahibiyseniz kendi programınızdan görebiliyorsunuz ama göremeyen arkadaşlar diyecek ki 18.10 da göreceğimiz raporun bize ne faydası var.
Gün içinde saat 12.00 de de bu rapor gönderiliyor Phillip tarafından .

Peki gerçekten bir işe yarıyor mu? Kesinlikle diyemesem de genellikle evet. Sol tarafta para girişi olan 30 hisseden 28 tanesi çıkmış, 2 tanesi düşmüş.
Sağ tarafta para çıkışı olan 30 hisseden ise çoğunluğu düşmüş. İlgili hesaptan geçmişe doğru kendiniz de kontrol edin lütfen

Arkadaşlar bunun nedeni ilk 5 alıcı ve satıcının genellikle kurumsallar, Diğer satırlarında yazanların ise bireyseller yani küçük yatırımcı çoğunluğunda olduğu varsayılır.
Bireyseller genellikle bir hisseyi alıp götüremediği için de bu genellemeyi yapıyoruz.
Aynı genellemeleri hisselerin AKD pastaları haricinde Endekslerimiz için de yaparız.
XU30, XU50, XU100 ve XUTUM endekslerimizde de genellikle para girişi olunca yeşil, para çıkışı olunca kırmızı kapanış alırız. Olabildiğince basit olarak anlatmaya çalıştım.

önemlidir ; Philip Capital ile hiç bir alakam yoktur.
Hesabım da yoktur.
Çıkarım da yoktur.
zaten ben Matriks kullanıyorum .
Bu bilgiyi Takas analizi öğrenmeye çalışan takipçilerim için ücretsiz bir datayı sağladıkları için verdim.