Originally Posted by
rosense
SOSYAL medyadan alntdr ...
bir arkadamz teknik analizde Fibonacci iin bir soru sormu.
Sunu sylemek isterim.
Genel bir kestirim/tahmin iin faydalanyorum - zaten bu amala da kullanlr - ancak ben piyasann bu kadar basite indirgenemeyeceini dnyorum.
Syle ki Fibonacci aslnda ok basit bir hesaptr.
Hisse 10 liradan 30 liraya gitti diyelim.
Dmeye balad. Tepki/donu blgesi aradaki ykseliin (30-10=20) belirli yzdeleri alnarak hesaplanr. 0.382 seviyesi bu farkn %38.2 i kadar bir d demektir mesela.
Hazr aralara 0.5 de Fibonacci seviyesi olarak eklenmitir - ancak Fibonacci oranlarnda bu say yoktur. Genel bir piyasa gzlemi olarak eklenmitir - Kuram ilk firesini burada vermektedir zaten!
Daha nemli ve en byk firesi uradadr. Dikkat ederseniz, ykseli nasl olursa olsun, hzl da olsa yava da olsa, hacimli de olsa hacimsiz de olsa, boa piyasasnda da olsa ay piyasasnda olsa- Fibonacci bunlarn hibirini nemsemez! nemli olan yalnzca ykseli miktar.
Dolaysyla ou kez gvenli sonular retmez! alt enstrmanlar var midir? Elbette vardr lakin bu almaya devam edecei anlamna gelmez! Trend, ykseli, d, dzeltme ve bunlarn sal hakknda hibir ey sylemez!
Piyasanin tm izini goz ardi eder - sadece yukselisin baslangic ve biti noktasini dikkate alir (veya uzatma icin baslama bitis ve donus noktasini)
nemli olan piyasay zmektir. Grafii bir btn olarak anlamak. Bir puzzle gibi zmek.
Su tarz sorular geliyor. Haftalk mi baklar gnlk mu? Ya da yorumlar geliyor aylk bakin bekleyin gibi! Bunlar son derece hatal soru ve yorumlar! Sen haftalk periyottaki puzzlei zmsen ona gre poz alisin. Lakin her periyot da birbirlerini etkiler ekilde hareket eder Bazen saatlikteki tavandan tabana bir mum tm periyotlar bozarken, bazen saatlikteki tabandan tavana tek mum tm periyotlar dzeltebilir. Yine tekrarlyorum. nemli olan puzzlei zmektir. Baz hisseler kolaydr bazlar ok zor! Kolay olan zp poz almal.
Baz hisseler yle kolaydr ki resmen para basma makinesidir - kimse takip etmez izlemez! Mesela srekli 20 gnlk ortalamadan dnnce ykselen aa krnca ykselen senetler var! ki ynl hem d hem ykselite kazanabilirsin.
Tm bu nedenledir ki tm enstrmanlarsa ise yarayacak tek bir indikatr bulma ura beyhude uratr. Formasyonlarla, benzer simlerle, ortalamalarla, RSI, MACD, HACIM, STOCH ile bunlar arasndaki uyum/uyumsuzlukla piyasay zmek mmkn!
Yine atlanan bir olgudur. Mesela DOW, endeks ile uyumu art komutur trend iin. Millet tek izgi ile trend olduunu savunur ya! Dolaysyla hissenizin dier hisse ve endekslere kar turumunu da anlamak, analiz edip zmek gerekir
Yer mleri