Gazetelerin maksadý habercilik olmayýnca haberler de kopyala yapýþtýr oluyor.Hisarüstü Enerji Yatýrýmlarý A.Þ. tarafýndan Muðla Ýli, Datça Ýlçesi sýnýrlarý içinde 29,7 MW kurulu gücünde Acar Rüzgar Enerji Santrali Depolamalý Elektrik Üretim Tesisi kurulmasý planlanýyor. Projenin deðeri 292,5 milyon lira olarak hesaplanýyor.*Proje kapsamýnda toplam 7 adet türbin ve lityum iyon teknolojisi elektrik depolama tesisi kurulacak. Rüzgar Enerji Santralinin kurulu gücü 29,7 MWe, Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kapasitesi ise 29,7 MWh olacak.*Depolama tesisinde lityum iyon batarya teknolojisi kullanýlacak.* Kaynak: Muðla Datça’da depolamalý RES kurulacak*
10milyon dolara 30mw depolamalý res yapamayacaðýna göre
Muhtemelen eski tarihli fizibilite raporunda eski fiyattan TL hesabi yadpildi.
Neden tl hesabi yapildigi da ayri bir muamma.
Dolar 6 lirayken yaptiysa hesabi... 50milyona 30mw santral daha mantikli gozukuyor.
Ekvator Enerji Grubu, Gaziantep'te 48 megavat ve Eskiþehir'de 36 megavat kurulu güce sahip Depolamalý Rüzgar Enerjisi Santrali (DRES) yatýrýmý planlýyor.
Yatýrým tutarý 3.2 milyar lira olarak hesaplanan projeler kapsamýnda Depolamalý Rüzgar Enerjisi Santralleri için 14 adet Elektrik Depolama Ünitesi kullanýlacak.
Bu nispeten yeni bir proje, fizibilitesi de yeni kurlara gore yapilmistir.
Kuru 29 almis olsa 110 milyon dolara 84mw DRES
demek eski resler icin 1mw 1milyon donemi , yeni dres' ler icin 110/84= 1mw 1.3 milyon olmuþ
Bu da ayný yer yaklaþýk 100 milyon arttýrmýþlar Ýspanyol... Sallayan sallayana.
https://www.yatirimlar.com/haber-His...cak-407728.htm
Çanakkale Denizgöründü mevkiinde bulunan, Gülpýnar RES Projesi'nin 35 MW’lýk ilk fazý Mart 2020'de devreye alýnmýþtý. Proje kapsamýnda gerçekleþtirilen ilave 159 MW ikinci faz yatýrýmý ile toplamda 194 MW kurulu güce eriþilmesi ve Türkiye'nin enerji ihtiyacýnýn karþýlanmasýnda ilave kapasite yaratýlmasý açýsýndan kritik bir rol oynamasý hedefleniyor. Toplam yatýrým tutarý 250 milyon Euro olan projenin..
194mw , 250milyon euro , 275milyon dolar desek...
1mw=1.4milyon dolar
Ekvatorcular AKSA gibi birilerinin hurda santralini alip monte ediyorlarsa bilemem.
Egemer dahi 2.el olabilir
Dinçkoklerden her þey bekkenir
Depolamali GES için de böyle bir çaliþma buldum, 2022 tarihli
1 saat depolamali GES
1MW=1.46milyon$
2saat depolamalý 1MW=2.12milyon olduguna göre
Depolamanin saati 0.66milyon
Bu durumda GESin kendisi
1mw=800bin dolar
Önceki örneklerde RES için 700bin dolarlar mertebesinde.
lisans, iletim hatti vs. hariç
![]()
Yukardaki tabloda herhalde faiz gideri finansman maliyetini eklemiþ. 1.2milyon dolar yerine 1.46 maliyet cikarmis.
120 dolara elektriði kime sattigini ise hiç anlamadim. Arkadaþ savaþým en civcivli dönemindeki fiyati aldi desek yine kurtarmiyor.
Bu durumda dikkat edilmesi gereken konu, güncel finansman maliyetleri (%10+ doviz kredi faizi) ve 73Dolar+yerli katki destegi ile bu projelerin geri dönüþ süresinin ne olacaðý...
Öyle 120 dolara satip 6 yilda yatirimimi cikarir kara gecerim diyeni fena öperler bu piyasada.
Yer Ýmleri