MW kapasitesi olarak 70.000 Dolara geliyor. Borsadaki tüm enerji þirketlerinin 1 MW fiyatlarý aþaðý yukarý 1.000.000 Dolar civarý. Yenilenebilir enerjilerde daha yüksek rakamlar var. 1.221MW ile en azýndan 1 Milyar Dolar etmesi lazým. Yani 80M Dolara bunu bir þirket satýn alsa, 500M dolar borcu kapatsa üste 420M kar kalýr...
Kýsaca bu þirketin ölü fiyatý 420M Dolar...
Dil aslandýr, yatar eþikte...
1mw = 1milyon eskidendi.
o zamanlar buralar dutluktu.
turkiyenin kredi notu 6 kademe daha yukarda, cds puani 200 civarindaydi. amerikada enflasyon yoktu. insaat malzemeleri makine ekipman dolar bazinda bugunun yari fiyatiydi.
yekdeme satmak 7.3sent iken yekalarda 3.5dolar sentten teklifler geliyordu.
hadi 1mw 1milyon olsun.
bulduk bir babayigit o fiyata anlaþtýk , tesisin temelini attýk diyelim. yýllýk %15le dolar bazýnda borçlanacaðýz, 3 yýl sonra tesis devreye girdiginde borcumuzun anapara+faizi 1.5milyon dolara gelmis olacak.
Yapýlacak yatýrým zaten yapýlmýþ. Benim verdiðim rakamlar borsadaki enerji hisselerinin þu anda, bugün borsada ettiði MW rakamlarý. Dünya bu kýþ bir enerji krizine doðru yol alýrken ederinin onda birine bir enerji þirketi olabilir mi? Bu hissesnin bankalarý bile katlamasý mümkün getiri olarak...
Bu hissede zaten küçük yatýrýmcý felan kalmamýþ. Hepsini on yýldýr z..e z..e yýldýrmýþlar. Toplamda kaç milyon hissedir ki dýþarýda olan...
Bunlar kimseye bir kuruþ koklatmayacak insanlar. Çýkmaya baþlayýnca dudak uçuklatacak bence bu hisse. Ben o kadar tutarmýyým, bilmiyorum çünkü zaten benim deðerimin binde beþi kadar bir hisse var bende. Onu da heyecan olsun diye aldým...
Kazanacaðým para benim için bir fark yaratmayacak. En büyük kar, haklý çýkmak olacak benim açýmdan...
Yaþayýp görelim... :ok:
1 MW Gaz Santrali kurulum bedeli 700-900.000 Dolar arasýnda. Hidroelektrik 2-3.000.000 Dolar arasýnda. 2014 verisi, MMO'nun hesabý bunlar. Aþaðýdaki raporda 3. sayfada var...
https://www.mmo.org.tr/sites/default...3c98f14_ek.pdf
Hepsini gaz santrali saysak bile 1221 MW 1 Milyar Dolar eder 2014 fiyatlarýndan...
Hesabý siz yapýn...
Siz zaten yazdýnýz, Erzin santrali 2.5 ay çalýþmadý diye. Belki kasten, belki deðil. 1200M zarar kaðýt üstünde bir zarar. Kur farkýndan dolayý. Kur farký zararý devam etse bile þirket toplamda borcunu kapatmaya devam ediyor. Enerji fiyatlarýndaki yükseliþlerden dolayý manzara çok hýzlý bir þekilde deðiþebilir...
Yer Ýmleri