Siesta ve wasaban üstadlar, Sahol topiðinde doðalgaz santrallerinin yýldýzýnýn parladýðý/patlayacaðý konuþuluyor. Ben kendi yorumumu yaptým (katýlmayabilirsiniz) siz de kendi düþüncelerinizi orada yazarsanýz sevinirim.
Son 3 sayfaya baktým, gordugum kadariyla trol veya idefix bir hesap size cevap yetistirip duruyor :)
Doðalgazýn geleceði mi var, kömürün gidecegi mi var konusu sadece hangi ulkede yasadiginizla hangi ticari ekosistemde durdugunuzla alakalý.
Batý bloðunda ticaret yapmaya devam edeceksen düþük karbon, doðu bloðunda asya-atlantik ülkelerindeysen yüksek karbonu savunacaksýn.
Öteki türlü sanki masanin bir tarafinda nazli ilicak, diðer tarafýnda perinçek'in oturdugu bir tartisma programini izlemeye benziyor.
Gübre ve lng konularýnda iþim geregi bir dönem araþtýrma yapmýþtým.
Gübrenin temelde 3 ana bileþeni var, azot bilesenleri (üre, nitrat vb), potasyum ve kükürt ,bunlardan üçünü de %100 ithal edip degisik oranlarda birlestirip paketleyip satiyoruz. Yerli katký sadece kalsiyum var, o zaten para eden bir þey deðil.
Oluyor sana %60yerlilik oraný.
Azotu dünya genelinde doðalgazdan damýtýp satýyorlar, kükürt petrolden damýtýlýyor, potasyumu da kaya halinde alýp öðütüyoruz.
Karadenizdeki gazý damýtýnca üre ve gübre maliyetimiz düþecek iddiasý.. fazla iddialý olur
Botaþýn sübvansiyon konusu ise ayrý bir muamma. Kesinlikle bu ülkede sübvansiyon falan yok. Shp ,chp, akp , siyonist kadrolar . vb sicilleri bu konularda epey bozuk.
Yani sürekli benim cebimden alýyor , baþkasýnýn cebine koyuyor. Sistem bu þekilde iþliyor.
100 liralýk maliyetli malý bana 150 liraya, kendi mezhebine/secmenine/ailesine 50liraya verince bunun adý bana göre sübvansiyon olmaz.
Vergileri indirmek sübvansiyondur. Devlet kendi alacagindan vazgecti deriz.
Oteki turlusunu iddia etmek kameralar önümde þov yapmaktan ibarettir.
Benimki düz mantýk. Gübrenin hammaddelerinden biri doðalgaz ise ve bunun maliyeti düþerse gübrenin maliyeti de düþer. Tabi ki bu iþlemin Türkiye’de yapýlabilmesi þartýyla. Bence karbon fiyatlamasý olsa bile, mevcuttaki yüksek doðalgaz fiyatlarý ile doðalgaz santrallerinin öne çýkmasý çok zor. Karbon fiyatlamasýný öyle yaparlar ki merit order’da kömürcüler yine önde kalýr. Kömürcülerin pastasýný yerler ama doðalgazcýlara da fazlasýný yedirmezler. Bunun nedeni de basit. Fakir bir ülke olduðumuzdan ithalatýmýzý minimize etmemiz gerekiyor. Þu anda en görünür olan ve neþter vurabileceðimiz alan enerji ithalatý. Ocak ayýndaki enerji ithalatý ile zaten çoðu þey görüldü. Avrupa’daki yüksek karbon fiyatlarý nedeniyle de doðalgaz hep kömürden çok daha pahalý olacak. Yani doðalgaz ile elektrik üretiminin artmasý enerji ithalatýný artýracak.
Bu arada sübvansiyon var ya da yok söylemlerim tamamen bakanlýk açýklamalarý kaynaklý. Doðalgazda konutta %75 sübvansiyon var denilince, sanayiye maliyetten satýlýyor gibi oluyor, gazcýlara ise ptf tavaný nedeniyle küçük oranda sübvansiyon yapmýþ oluyorlar. Bu ay ptf tavaný artýnca gaz santrallerine zam yaparlarsa bu durum da ortadan kalkabilir.
Bu biraz fazla düz mantýk. Teoride, evet öyle. Evet, halkýnýn "tamamýnýn" istikbalini düþünen bir devlet bu þekilde davranmalý. Enerjide dýþa baðýmlýlýðý azaltacak adýmlar atmalý, rakip ülkelerle fiyatta rekabet edebilmeli, bunu yaparken de zaten kýt olan kaynaklarýný akýlcý yerlerde deðerlendirmeli.
Ülke gerçekleriyle uyuþmadýðýný söylemeye hethalde gerek yok. Mevcut hükümetin de, muhalefetteki çapsýzlarýn da hiçbirinden bu konuda somut adýmlarýný da projelerini de göremiyorum.
Evet 20 yýlda gelinen bir nokta var, ama yönetimin beceriksizliði sebebiyle gelinebilecek yerin çok uzaðýndayýz.
3 tane nükleer santral yapacaðýz dediler , 1ini aldýk ya da alaccaðýz.
Doðu akdenizde gaz arýyoruz dediler, bildiðin, abartmýyorum aylarca alanyada 30km açýkta gaz aradýlar. Alanyada gaz arayan gemiye Türk savaþ gemileri refakat etti. Sanýrsýn ki suriyede gaz arýyoruz.
Karadenizde bulunan gazýn deðeri de umalým ki uluslararasý piyasa fiyatlarýnýn altýnda olur.
Bu maliyeti de hesaplamak kolay. 3-4 geminin satýn alma maliyeti, isletme maliyeti, boru hattýnýn, rafinerinin maliyetleri ve artýk kaç senelik rezervse..atýyorum 20 yýllýk isletme maliyetini toplayýp toplam rezerve bölecekler. Bakalým 1000m3 maliyeti 100 dolar mý çýkacak 500 dolar mý çýkacak.
Göreceðiz..
Bay Siesta!
Geldi sizin Gedikli
Yer Ýmleri