Ýkili ve heyetler arasý görüþmelerin ardýndan ortak basýnda toplantýsýnda iki liderin enerji konusunda yapýlacak iþbirliðine öncelik vermesi dikkat çekti.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Türkiye'nin son yýllarda sahip olduðu ve aslýnda Doðu Akdeniz'de özellikle de Yunanistan'la gerilim yaþanmasýna yol açan sismik araþtýrma ve sondaj gemilerine deðinerek "Bu çalýþmalarý iþbirliðimizle birlikte hayata geçirebiliriz" dedi.
Bu ziyaretin ardýndan kýsa bir süre sonra önce Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu ve ardýndan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez'in Ýsrail'e ziyaret gerçekleþtireceðini açýklayan Erdoðan, "Daha önce baþlatýlmýþ olan enerji konusundaki iþbirliðini yeniden hayata geçirmek için bu bir fýrsattýr diye düþünüyorum." ifadelerini kullandý
...
Hadi hayýrlýsý. Inþallah buradan da yunaný coþturacak bir müjde gelir
Gelelim asýl mevzuya.
Mart ayýnda tavan 1745tl, nisan ayýnda 2000tl.
Mayýsta formüle göre 2300ler olmasý lazým ama epdkya göre tavanýn tavaný 2000tl olduðu sürece 2000de takýlacak.
(Egemer nisan sonuna kadar bakým bahanesiyle kapalý. 2 ay karþýsýna geçip mal mal bakacaklar)
Santral yakýt türlerine farkli tavan uygulamasý 1 nisanda baþlayacak.
Bu tavan fiyatlar ne anlama gelecek.
Meteor78in dedigine göre kömürün parasinýn ödenmesiyle santralde yakýlmasý arasýnda 2 ay faz farký oluþuyor.
Yani ocak ayinda alinan kömürü mart ayýnda yakýyorsun.
Ocak ayýnda kömür 130dolardý , martta 400-450 hatta gün içinde 500 bile gördük. Hesapta 430 kabul edelim.
Kömür santraline yarýn yanaþacak kömür yüklü gemi için patronlarý iki secenegi var:
1) 130dolara aldigi kömürü , elini öpene 400 dolardan devredecek. Ya limana indirip satacak, ya da gemiyi yukuyle birlikte musteriye yollayacak. Santrali bakýma alacak.
Kolunu kýpýrdatmadan
%200 kar elde edecek (130+260)
2) 130 dolara aldigi kömürü santralde yakacak, 1000liraya 1mw elektrik üretecek , piyasada 1500liradan satacak... %50 BRÜT kar elde edecek.
Çok zor bir soru...
Acaba siz olsanýz hangisini tercih ederdiniz?
8000mw ithal kömürün 4000mw kismi calisiyor günlerdir. Dedigim gibi, bir bir bakima giriyorlar. Vana bozuldu musluk bozuldu gözüme kömür tozu kaçtý cinsinden sebeplerle.
Epdk 1 nisandan itibaren gazcýlar ve kömürcüler için yeni tavan belirliyor.
Belirlemezse ne olacak
Martta 400 dolara kömür alan santralcinin, 1 mayýsta tam verimde bunu yaksa 2500tl sadece kömür masrafý var. Kömürü 440tan baðladýysa 2750tl. Buna santral iþletme gideri, kâr, finansal gider dahil deðil. 3000-3500den aþaðý satamaz.
Mayýsta tavan 2000tl...
Mayýsta diyelim savaþ bitti, hava ýsýndý, kömür fiyatý 200e düþtü. Yakmayacaksýn da kime satacaksýn?
Bu adamlar ucuzladi diye malýný ucuza yakmaz
Ucuza aldigini da ucuza yakmaz.
Öyle bir anlayýþ yok bizim esnafta.
Alemin kerizi doðalgazcý esnafý...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Fatih Dönmez, Ýsrail'e nisan ayýnda ziyarette bulunabileceðini belirterek, "Bizim topraklarýmýzda zaten ulusal iletim sistemimiz var. (Ýsrail gazýnýn) Bir kýsmý oradan rahatlýkla transfer edilebilir. Ama ileride daha yüksek hacimlerde bir miktarýn taþýnmasý gündeme gelirse, belki ilave boru hatlarý da yapmak gerebilir. Ama ilk etapta oradan gelebilecek bir gazý rahatlýkla hem ülke içerisinde hem yurt dýþýnda taþýyabiliriz." dedi.
Fazla duyurulmadý ama, bakalým reis yunanla ne konuþacak
Zamanlama manidar diyelim geçelim
Yer Ýmleri