Akas 2022-12 Aylk bilanonun ok nemli olduunu dnmyorum. Sn. Siesta'nnda dedii gibi sanal bir deer olan zkaynak ksmnn eksi olmas anlamsz olduu gibi, 7-8 yada 10 milyar TL art olmasnn da ok bir nemi yok. Piyasann da bu rakam ok nemseyeceini dnmyorum.
nemli olan irketin nakit ak yaratp, yaratamad ve o nakit aknn gncel olarak bor anapara ve faizini demeye yetip yetmeyecei...
2023yl ierisinde yaklak 36-37 milyon dolar anapara ve 33-34 milyon dolar faiz demesi yaplacak. (Bu gnk kurla yaklak 1,3 milyar TL) ... Bu para 9 aylk itibari ile kasada fazlasyla mevcut. Son eyrekte oluan nakit akda muhtemelen 19 Kasmda yaplan 18 milyon dolar anapara+ 17 milyar dolar faiz demesini finanse etmitir.
2024'te ise 4 milyar TL Trk Liras cinsinden bor kapatmas ve 130 milyon dolar anapara ve 30 milyon dolar faiz demesi var. Bu borcun da bir ksm 2022 bilanosunda nakit ve nakit benzerleri ksmnda HAZIR olacan ngrebiliyoruz. nemli olan nmzdeki 2 ylda kalan ksmnn toplanp toplanamayaca. Bir miktar eksik kalsa da, irketin son dnem performans ile rahatlkla refinansman yapabileceini ngryorum.
Bu borlar demek iin nakit ak oluturmak nemli. Yani finansman ve vergi ncesi rakam nemli... 2022-3'de bu rakam 1.035.863.731 TL idi. 2022-4 iin benim ngrm FAVK'n 1.600.000.000 civar olaca eklinde.
Dediim gibi 2022 bilanosu umrumda bile deil. Ben 2023-1 ve 2023-2 bilanolarn iple ekiyorum. Dolar ters ke yapmaz ise 10-15 yl sonra ilk defa pozitif bir bilano aklayacak.
ubat ay ile birlikte 2023 birinci eyrek bilanosu iin doalgaz tam gaz alyor. Maalesef su geliri iyi deil bu sene. HES'ler almaya balamad.
ubat ay sonu itibari ile Erzin 726.718 MWs retim yaparken, yenilenebilir santraller sadece 70.953 MWs retim yapabildi.
AUF dikkate alnarak saatlik PTF deerleri ile bu retimin karl 2.520.603.706 TL yapyor.
Ancak Erzin'in GP'te gn ncesi retim teklifi sadece 613.439 MWs. Gerekleen retim deerleri ile GP deerleri saatlik olarak karlatrldnda 132.587 MWs pozitif, 11361 MWs negatif dengesizlik grnyor. Tabii ki bu kadar byk dengesizlik mmkn deil. Pozitif ksmnn bir blmnn YK-AL talimat ile veya Gn i Piyasasnda daha yksek fiyatla satlan enerji olduunu, negatif ksmnn ise YK-AT talimat veya GP'ten enerji alm ile dengelendiini dnyorum.
Dolays ile enerji ticareti, PFK, SFK, yk-al, yk-at gelirleri ve enerji ticareti ile birlikte haslatn yaklak %50 fazlas ile 3,8-4 milyar TL civarnda olutuunu ngryorum. Bu durumda geen seneki marjlarla yaklak %11-12 civarnda bir FAVK'n ubat ay itibari ile ortada olduunu ngrebiliriz. NET KAR rakam dolar kurunun ortaya kard kambiyo zararnn sonucunda ortaya kacak.
ngrm piyasann zkaynak rakam ile ilgilenmeyecei ama, ilk eyrekte sermayesine yakn bir NET KAR aklamas durumunda SERT tepki vereceidir. Dolar 30 Mart itibari ile 19 altnda kalr ise bu gerekleecektir.
Sayglarmla,

Alnt yaparak yantla

Yer mleri