....
Ýhraç edilen doðalgaza iliþkin iletim tarifeleri, yurt içi iletim tarifelerinin tabi olduðu kýsýtlamalara baðlý olmayacak. EPDK, transit iletim tarifelerini ve ihracata iliþkin iletim tarifelerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak yurt içi iletim tarifelerinden farklý usul ve esaslara göre tespit etme yetkisine sahip olacak.
Doðalgaz ithalatýna hem BOTAÞ hem de özel sektör tüzel kiþileri açýsýndan serbestlik getirilecek.
EPDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn onayýný alarak, ithalata iliþkin müracaatlarda, ithalat yapýlacak ülke ile BOTAÞ'ýn doðal gaz ithalat sözleþmesi bulunup bulunmadýðý, piyasada rekabet ortamýnýn oluþturulmasý, sözleþmelerden doðan yükümlülükleri ve ihracat baðlantýlarýný dikkate alarak belirleyeceði usul ve esaslar dahilinde talepleri deðerlendirerek ithalata müsaade edebilecek. Ancak bu hükümler, sývýlaþtýrýlmýþ doðal gaz (LNG), spot boru gazý ve sýkýþtýrýlmýþ doðalgaz (CNG) ithalatý için uygulanmayacak.
Spot boru gazý ithalat miktarý, süresi ve uygulama yöntemi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak EPDK tarafýndan belirlenecek.
Ýthalat veya ihracat faaliyeti yapan tüzel kiþilerden arz güvenliði kapsamýnda alýnacak maddi teminatlar ile rekabetin teminine iliþkin konular bakanlýk görüþü alýnarak EPDK tarafýndan düzenlenecek.
Teklifle, Doðalgaz Piyasasý Kanunu hükümlerine uygun olarak BOTAÞ'ýn yürüttüðü faaliyetler ayrýþtýrýlarak yatay bütünleþmiþ tüzel kiþi þeklinde yeniden yapýlandýrýlýncaya kadar BOTAÞ'ýn dikey bütünleþmiþ tüzel kiþiliði devam edecek. BOTAÞ'ýn faaliyetlerinin ayrýþtýrýlmasý ve yeniden yapýlandýrýlmasý amacýyla kurulacak þirketlerin iþletme konusu, ticaret unvaný, sermayesi ve ortaklýk yapýsý ve bu kapsamda gerçekleþtirilecek devir ve benzeri iþlemlere dair konular Cumhurbaþkaný Kararý ile düzenlenecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnýn izni ile BOTAÞ'ýn doðal gaz alým sözleþmelerine konu miktarlarýn devri veya kontrat devri yapýlabilecek. Kontrat devri süreçleri tamamlanýncaya kadar BOTAÞ, kanundaki piyasa payý sýnýrlamalarýna tabi olmayacak. BOTAÞ'ýn Hazine garantili yükümlülükleri saklý olacak.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri