Þu 400bin lotu alan her kimse dökülsün, yoksa gitmem diyor bizim ezik fakir tahtacý...
Gördüðünüz gibi dinçgözlerin adeti 5 lira etmiyor.
Bilançoda kol gibi zarar gösterecek de anca öyle toplayacak
Umut fakirin ekmeði, ye ali raif ye.
Yeni enerji bakani hizli çýktý
Özel sektörün borç harç 40 tane kriz atlatarak kendi kaynaklarýyla yaptýklarýný, bakan bey kendi hukumetinin icraatlarý gibi anlatmakta.
Kapatýlan yerli kömür santralleri vardý, yandaþlara ihale ettikleri. Reisin talimatýyla 6ay kapatýlýp acilmislardi. Ne oldu sahi hepsi çevre standartlarýný yakaladý mý?
https://www.enerjigunlugu.net/opucuk...mi-32159yy.htm
Türkiye’de devlet 2000’li yýllarýn baþýndan bu yana sýfýrdan elektrik santrali kurmuyor. Elindeki elektrik üretim santrallerinden pek çoðunu da özel sektöre sattý. Santral özelleþtirmeleri öncesinde Türkiye’de elektrik fiyatlarý megavatsaat baþýna ortalama 70-80 dolar aralýðýndaydý. Dolayýsýyla santralleri devralanlar için bu fiyat seviyeleri üç aþaðý beþ yukarý bir referans niteliðindeydi. Ancak santral özelleþtirmelerinin ardýndan 2015 yýlý itibariyle elektrik fiyatlarý, yaðýþ bolluðunun da etkisiyle ortalama 40 dolarlar seviyesine geriledi. Ve 2018 yýlýna kadar fiyatlar bu seviyelerde seyretti.*
Yerli kömür santrallerini devralmýþ þirketler 2016 yýlýndan itibaren “biz para kazanamýyoruz, özelleþtirme bedelini ödemek için kullandýðýmýz kredileri ödeyemiyoruz” demeye baþladý.*
Bunun üzerine devlet, özelleþtirmelere halel getirmemek adýna, santrallerin önceki sahibi Elektrik Üretim AÞ (EÜAÞ) eliyle yerli kömür santrallerinden bir süreliðine piyasa fiyatýnýn üzerinden elektrik aldý. EÜAÞ’ýn satýn alým desteði sürerken 2017-2018 döneminde bu kez Türkiye Elektrik Ýletim AÞ (TEÝAÞ) bütçesinden kapasite mekanizmasý desteði adý altýnda çalýþamayan santrallere ödeme yapýlmaya baþlandý. Yani devlet “Piyasa þartlarýnda elektrik üretemediðin için benden aldýðýn santrali çalýþtýramýyorsun. Hiç olmazsa sabit giderlerini karþýlayacak bir destek verelim” dedi. Kapasite mekanizmasý desteði, kurulu üçleri oranýnda daðýtýlýyordu ve yaklaþýk yüzde 70 ile en büyük payý yerli kömür santralleri alýyordu.*
Daha sonra formül deðiþti ve santrallerin sadece kurulu gücüne göre deðil, çalýþýp çalýþmamasýna bakarak, yani sadece düþük fiyat yüzünden çalýþamýyorsa desteklenmesi dönemine geçildi. Bu formül deðiþikliðiyle yerli kömürcülerin toplamdan aldýðý pay yüzde 70’lerden yüzde 50’lere kadar geriledi, son dönemde yüzde 25'lere kadar indi.*
Ýþler burada kalmadý, spot fiyat denilen, gösterge niteliðindeki piyasa takas fiyatý PTF’yi de deðerlendirmenin içine koydular. Böylece TEÝAÞ, pandemi döneminde, yani 2020 yýlýnda kapasite mekanizmasý desteðini kýsmýþ oldu. Yani TEÝAÞ para kazanabilir durumdaysa daha az destek vermeye baþladý. Pandemi sürecinden çýkýþla birlikte doðalgaz ve buhar kömürü fiyatlarýnda yaþanan astronomik artýþlarýn etkisiyle elektrik fiyatlarý 130 dolar/MWh seviyelerine yükseldi. Bunun üzerine ekonomi ve enerji yönetimi elektrik fiyatlarýný aþaðýda tutma formülleri aradý. Ve devlet refleksi daha önce para kazanamadýðý için çalýþamayan santrallerin karþýsýna bu kez Azami Uzlaþtýrma Mekanizmasý AUF adý altýnda yeni bir mekanizmayý getirdi. Adý çok teknik olmasýna raðmen, bildiðimiz bir tavan fiyat uygulamasýndan baþta bir þey deðildi bu. Piyasa fiyatý ne olursa olsun, santrallere belirlenmiþ sýnýrdan ödeme yapýlmaya baþlandý. Serbest piyasanýn hakim olduðu bir yerde sürgit tavan olur muydu? Olmazdý elbette ama 6 aylýðýna getirilen mekanizma þu anda tam 16’ncý ayýnýn içinde. Ýþin ilginci, devlet ayný santrallere halen “piyasa þartlarýnda üretim yapamýyorsunuz ama emre amadeliðinize, bir baþka ifadeyle üreteceðiniz elektriðe çok ihtiyacýmýz var” diyerek kapasite mekanizmasý desteði vermeye devam ediyor.*
Þu tezatlýða bakar mýsýnýz? Devlet ayný üreticilere bir yandan “çok para kazanýyorsunuz, buna sýnýr koyuyorum, bir kýsmýný bana verin” diyor, bir yandan da “sizin çalýþmanýza ihtiyacýmýz var, üretimde kalýn, size þu kadar para vereyim” diye destek sunuyor.*
Þimdi öderken ne kadar verdiðinden, kesinti yaparken ne kadar kestiðinden baðýmsýz olarak bu bir keþmekeþliðin itirafý deðil de nedir? Bir karar verin, bu santrallerin çalýþamýyorlar diye desteðe mi ihtiyacý var yoksa fahiþ karlar ediyorlar diye kazandýklarýnýn bir kýsmýnýn geri alýnmasýný mý hak ediyorlar?
Kaynak: Öpücükle dayak arasýnda elektrik üretimi - Mehmet KARA
Bakan efendi bu sistemle ne kadar ovünse az.
Ne de olsa dün göreve gelmedi, uzun süredir bu kararlarýn altýnda imzasý var. '
2010-2016 yýllarý arasýnda Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu’nda Kurul Üyesi olarak görev yapan Dr. Alparslan Bayraktar; 23 Temmuz 2018 tarihinden bugüne kadar da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý olarak görev yapmýþtýr.
2022 6 Aylýk bilançoyu 11 Agustos perþembe tarihinde paylaþmýþlar.
Yani 1 ay sonra KOL gibi kur farký zararý yazacak.
3 milyar civarý yazabilir. Muhasebecinin gönlünden ne koparsa. YTD
Tahtacýnýnki 4 santim herhalde. 5 görse komplekse giriyor
Aliraif.. nereden buldun bu fakiri?
Aliraifin .......... hissesi kalkmiyor
Yer Ýmleri