Ben þahsen kripto haberlerinin büyük bir kýsmýna hiç inanmýyorum. Daha doðrusu bu düþüþlerin bu haberlerle doðrudan ilgisi yok bence. Sadece bu haberleri kullanarak iþi zamanlama ve kýlýfýna uydurma yapýlýyor. X hükümeti kripto iþlemlerini yasaklayacakmýþ, Y bankasý kripto iþlemlerini durdurmuþ, borsalar hacklenmiþ vs. vs. Bu piyasa bunlarý zaten çok defa yaþamýþ ve yaþýyor. Bu ortamýn doðal olaylarý haline geldi bunlar zaten.
Diðer piyasalara göre küçük bir pazar olduðundan alt-üst limitleri olmadan kýsa zaman aralýðýnda çok güzel manipüle edilebiliyor maalesef. Þu an zarardaki birçok kiþi yanlýþ zamanda girdi. Sokaktaki esnaf, vatandaþ bitcoin'i konuþuyorsa o saat çýkýþ vaktidir, giriþ deðil. Geri durup bir müddet izlemek gerekiyor. Her piyasa için bu böyle. Ben zararýmý þansýna çýkardým. XVG almýþtým, bana zarar ettiren bu coin olmuþtu. Nisan ayýndaki haberinin öncesinde yine XVG aldým zararý çýkarýp düze çýktým. Beni batýran coin ayný zamanda kurtaran oldu.
Ýþte o saatten sonra elimdekini kaybetmenin, bu kripto piyasasýnda diplerin de dibi olduðunun, yeri geldiðinde hiçbir analiz ve grafiðin iþlemediðinin, sýnýrlarý zorlayýp yok artýk dedirttiðini yaþayarak tecrübe ettim.
Þu an hala kýsa vadeli günlük/haftalýk periyotlarda alým satým yapmaya çalýþýyorum. Ama ilk zamanlarda yatýrdýðým paranýn yarýsýný kullanýyorum. Onu da en az 2'ye bölerek kademeli alým/satým yapýyorum. Çoðu zaman bu yarým miktarýn tamamýyla alým yapmaya bile çekiniyorum. Çünkü nereye gideceðini kestiremiyorum. Yani sütten aðzý yanan yoðurdu üfleyerek yer... Böyle bile yapmama raðmen diken üstünde oluyor insan ara ara.
Bazen yukarý doðru ara yükseliþler oluyor, onlarý kaçýrýyorum ama kaybýmý geri aldýðým zamanlar aklýma geliyor ve açgözlülük yapmadan piyasaya saygý duyuyorum. Olmadý deyip geçiyorum, onunla inatlaþmak yerine suyuna gitmeyi öðrendim. Bu anlamda tecrübe oldu aslýnda. Misal, yine bu yarým miktarýn yine yarýsý kadar

bir parayla ICX aldým 0.84 civarýnda, 0.88 gibi de sattým. 0.99'a kadar gitti. Biraz "keþke 1-2 gün daha dursaydým(dikkat; saatleri/2-3 günü konuþuyoruz, günleri- haftalarý deðil. O derece oynak bir ortam yani.)" dedim ama þu an 0.72'lere geldi fiyatý. Ýnat etmeye gerek yok, düþerken de ufak ufak kazanç saðlanabilir ama fazla inatlaþmamak lazým.
Yükselirken herþey güzel, diplerde girdiyseniz ya da yukarýda makul seviyelerden yakaladýysanýz koltuða yaslan izle. Ama düþüþ trendinde hep tetikte olmak lazým. Þu ara vaziyet zaten kötü daha da kötüsü gelecek. O nedenle piyasayla fazla inatlaþmadan ufak zarar, stop-loss'lar çok önemli.
Bu piyasanýn düzelmesi olgunlaþmasý ve gerçekten getirdiði teknolojinin piyasaya ve yatýrýmcýsýna olumlu þekilde yansýmasý için artýk adýndan baþka hiçbirþeyi kalmamýþ BTC'den kurtulmasý lazým.
Yer Ýmleri