Tahtayý gören arkadaþlarýn yazdýðýna göre 17,5 milyon hisse fazla talep gelmiþ 400 hisse isteyene 400 gelmesinin herkese istediði kadar geldigi anlamýna gelmez 10 /20/30/40..... 100 gibi sayýdaki taleplerin oluþu 400/500/600.....1000 gibi taleplerin karþýlanmasýný saðlamýþtýr.Normalde herkes yüksek talep etse talep eden hesap sayýsýna göre yaklaþýk 300 civarýnda daðýtým olurdu.
YTD
Hemen kendi bildiklerimden basit bir özet geçeyim:
Eþit daðýtým hisselerde daðýtým yapýlýrken tüm baþvurular dikkate alýnýr ve herkese 1 lot olacak þekilde daðýtým baþlar. 1-2-3 diye daðýtým baþlar ve yatýrýmcýlardan birisi maksimum 3 lot emir verdiyse 4. Lot daðýtýlýrken 3 lot emir veren yatýrýmcý elenmiþ olur ve kalan paylar bu mantýkla bölüþtürülmeye devam eder. Örnek veriyorum herkes 100 lot alýþ gönderirken, 2 yatýrýmcý 100 bin lot alýþ gönderirse unique tüm yatýrýmcýlara 100 lot daðýtýldýktan sonra bu 2 yatýrýmcýya 1-1 1-1 tüm lotlar sýrasýyla gider ve iþim sonunda kalan tüm paylar bu 2 yatýrýmcýnýn alým talebi bitene kadar paylaþtýrýlýr.
Þimdi bu hisseye gelecek olursak 1000, 15.000, hatta 40.000 tane alýþ gönderen yatýrýmcýlar olduðunu gördük. 40.000 alýþ gönderen adam 960 bin liralýk hisse almýþ oldu. Peki Nihat Özçelik ne kadar pay aldý? 12.7 milyon lot = 305 milyon tl yapar. Þimdi bu adam arzýn tamamý karþýlanamadýðý için bu kadar lot aldý ama bir de tavanda bekleyen 17.5 milyon lot var o da 420 milyon tl talep fazlasý demek. O zaman bu adam 305+420 milyon tllik talepte mi bulundu? Tavanda kalan 2777 farklý emir varsa neden kalan tüm paylarý bu adam aldý? Hissenin halka arz istikrarý için kullanýlacak 7.5 milyon lotu da arz fiyatýndan alýrsa toplam 20 milyon lot almýþ olacak. Veriler bu þekilde ama analiz kýsmýný ben yapamýyorum, ne amaçla böyle bir daðýtým gerçekleþti hiçbir fikrim yok.
Hisse de iþlem baþlayýnca o tavanda bekleyen 17.5 milyon lotu görebileceðimizi sanmýyorum ,
Pazartesi iþleme baþlayacakmýþ aklýma gelen senaryolarý yazayým
1)Açýlýr açýlmaz (yatay açma ihtimalinde) k.y panik halinde satmaya baþlar ,hatta bunu çok lot alan vatandaþta destekler ve çok kýsa sürede taban olur , taban bazen bozulur ,bir süre sonra yine taban olur ,ama tabandan satanýn malýný alýrlar
tabandaki hunharca aracý kurumlar alýr bu durumda çok lotlu vatandaþ da alacak ki maliyeti düþürsün ,böyle bir senaryo da ikinci gün sataný geri çevirmezler alýrlar ,ta ki küçük yatýrýmcýnýn çoðu satana kadar alýrlar ,bu senaryoda çok lotlu ibrahim ile diðer aracý kurumlar baþ baþa kalýr ki o bizi ilgilendirmiyor artýk
2)ikinci senaryo da tavan açar ve küçük yatýrýmcý çoðunluðu satmaz ,çok lotlu vatandaþta satmaz ,hatta satanýn malýný da alýr ,bu þekil olursa þirketin deðerine göre ikinci günde tavan olmasa da normal alým satým devam eder
3) üçüncü senaryoya göre direkt taban açar (bu bir ahlaksýz tuzaktýr ,buna cüret edebilirler mi bilmem)
Benim aklýma gelen bunlar , bende küçük bir miktar var satmayý da düþünmüyorum , zarar etse ne olacak kazansa ne olacak 100-200 tl eder
bu güne kadar halka arza katýlýpta (eþit olaný) satmayan birisinin % 30-40 zarar ettim dediðini duymadým + þirket dandik bir þirkete benzemiyor
görüþüm beni baðlar al sat tut tavsiyesi de deðildir .
Herkese iyi kazançlar
burda da yazdým. eþit daðýtým olan bir arzda tavanda 2777 emir beklerken bir yatýrýmcý tek baþýna 12 milyon lot alamaz. eþit daðýtýmýn nasýl yapýldýðýný bildiðinizi varsayýyorum ki yukarýda biri de açýklamýþ zaten. burada bir uyuþmazlýk var ve hiçbir ky olayý tam bilmediðinden açýklama getiremiyor.
Yer Ýmleri