Çok ortaklı halka açık olan A.Ş lerin hisselerinde "kaydileştirme süreci" başlatmıştı SPK 2012 yılında...Yibitaş, her hangi bir hissesini borsaya kote etmedi...Kaydileştirme 2012 den 2018 yılı sonuna kadar gerçekleşecekti..
Bu işlemi yapmayan ortakların(sağda solda sandıkta unutulan)hisseleri YTM(yatırımcı tanzim merkezi)ye geçecek, O da bir şekilde satacak; böylece tüm hisseler kayıt altına alınmış olacaktı...
Belki o zaman Yibitaş'ın halen dışarıda görülen %17 lik kısmı borsada işlem görecek, belki de PÖSİP den normal pazara geçecekti..
Ama tüm planı AYM 2015 de aldığı kararla bozdu...
Kısaca "Kaydileştirme yapmayanların hissesine YTM aracılığıyla konamazsın "dedi..
Dolayısıyla 2018 sonu diye de bir zaman kalmadı...
Borsadan alanların elinde patladı diyebiliriz..
Ne derinlik var, ne bu işler umurunda olan yönetim var..Yetim kalmış çocuk gibiyiz..
İşte Yonga gibi yüksek bedelsiz yapsa da bir çıkış fırsatı bulsam diyenler..
Bu işlem hacmi ile normal pazara geçemez...
Geriye tek şey kalıyor..
Patronun makul bir fiyattan çağrı yapması ve kaydileşen hisseleri toplayıp piyasadan çıkması..
Deniz dibinden inci çıkarmak isteyen; vurgun yemeyi göze almalı..
Kaydileştirme için son tarih işi mahkeme kararı ile kalktı diye biliyorum ucu açık yani.SPK öyle bir karar almıştı ancak iptal oldu.
Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn)'nun 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükmün; "...ve katılma belgelerinin geri alımı yapılamaz. Kayden izlenmeye başladığı tarihi izleyen yedinci yılın sonuna kadar teslim edilmeyen sermaye piyasası araçları YTM'ye intikal eder. Bunların üzerindeki sınırlı ayni haklar kendiliğinden sona ermiş sayılır. Bunlar YTM'nin hesabına geçmesinden itibaren üç ay içinde satılır." kısmı Anayasa Mahkemesi'nin 22.10.2015 tarihli kararı ile iptal edilmiştir. İptale konu kanun hükmü, 12.11.2015 tarihinde yürürlükten kalkmış bulunmaktadır.
İptal sonrasında SPKn'nun 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının son hali aşağıdaki gibidir; "Kaydileştirilmesine karar verilen sermaye piyasası araçlarının Kurulca belirlenen esaslar çerçevesinde teslimi zorunludur. Teslim edilen sermaye piyasası araçları kendiliğinden hükümsüz hâle gelir. Teslim edilmeyen sermaye piyasası araçları ise kaydileştirilme kararından sonra borsada işlem göremez, aracı kurumlarca bu sermaye piyasası araçlarının alım satımına aracılık edilemez."
%3.18 lik halka açıklık oranına ne derece etkisi olur bilinmez.Ancak bu sermayede çimento şirketi olmaz sene 1999-2000 lerde afyon çimento bu sermayede idi.Bir de ana ortağın sermayesi fena zaten.Bu işin sonu nereye gider bilemiyorum.
Ben, hisseleri aldığım 2015 den beri Yibitaş'ın sitesine girmemiştim...
Yukarıdaki Anayasa mahkemesinin iptali ile ilgili yazıyı siteye koymuşlar
Sn. Viking'e hatırlatması için teşekkür ederim..
Mülkiyet hakları açısından doğrusu olmuş...
Eski kanuna göre mkk kaydedilmeyen hisseler YTM ye geçecek...
Onlarda üç ay içinde satacaklardı..
Bu satışın nasıl,kime, nerede yapılacağı hususunda bir açıklama yoktu..
Ama borsada satılması durumunda fiyatların düşmesi açısından risk oluşturmaktaydı...
En azından bu risk kalkmış oldu bence...
Yeni durum da Mkk ya kaydedilmeyen senetler, borsada satılamayacak...
Kaydileşmeyen senetlerin hacmi ne kadar olur onu süreç sonunda göreceğiz..
Son gelişme sanki bir tık daha lehimize bir durum oluşmuş gibi..
İşlem Platformu’nda (PÖİP) işlem görmektedir.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı öncesi, Sermaye Piyasası Kanunu 13. Maddesinin
4.bendi “Kaydileştirilmesine karar verilen sermaye piyasası araçlarının Kurulca
belirlenen esaslar çerçevesinde teslimi zorunludur. Teslim edilen sermaye piyasası
araçları kendiliğinden hükümsüz hâle gelir. Teslim edilmeyen sermaye piyasası
araçları ise kaydileştirilme kararından sonra borsada işlem göremez, aracı kurumlarca
bu sermaye piyasası araçlarının alım satımına aracılık edilemez ve katılma belgelerinin
geri alımı yapılamaz. Kayden izlenmeye başladığı tarihi izleyen yedinci yılın sonuna
kadar teslim edilmeyen sermaye piyasası araçları YTM’ye intikal eder. Bunların
üzerindeki sınırlı ayni haklar kendiliğinden sona ermiş sayılır. Bunlar YTM’nin hesabına
geçmesinden itibaren üç ay içinde satılır.†Şeklindeydi.
Anayasa Mahkemesi’nin 12.11.2015 tarihli ve 29530 sayılı Resmi Gazete’de
yayımlanan 22.10.2015 tarihli ve E.2015/29, K.2015/95 sayılı kararıyla üçüncü
cümlede yer alan "ve katılma belgelerinin geri alımı yapılamaz." ifadesi ile dördüncü,
beşinci ve altıncı cümleleri ("Kayden izlenmeye başladığı tarihi izleyen yedinci yılın
sonuna kadar teslim edilmeyen sermaye piyasası araçları YTM’ye intikal eder.
Bunların üzerindeki sınırlı ayni haklar kendiliğinden sona ermiş sayılır. Bunlar YTM’nin
hesabına geçmesinden itibaren üç ay içinde satılır.") Anayasa’nın 13 ve 35 nci
maddelerine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle iptal edilmiştir.
Bu iptal işlemi ile kaydileşmeye ilişkin süre sınırlaması ortadan kalkmış olup,
YTM’ye intikali de yapılmayacaktır. Ancak, sermaye piyasası araçlarını elinde
bulunduran ortaklarımızın, alım satım işlemlerini borsada yapabilmesi için,
kaydileştirme işlemlerini yapmasına ilişkin zorunlulukları devam etmektedir.
Yer İmleri