Hayýrlý günler bol kazançlar Yibitaþ Hissedarlarý Ailesi 2 gündür bir yazý üzerine çalýþýyorduk arkadaþlarýmýzla, bugün son olarak Sn. Yakamoz hocamýnda göz atmasýyla son þeklini aldý. Malumunuz Hisse hakkýnda en son haber neredeyse 2003 yýlýnda yapýlmýþ bu konu hakkýnda medyada çok bilgi dolaþmamakta eðer yeterince katýlým olursa 3 5 gün içinde konu haber sitelerine düþmeye baþlar ve sesimiz daha gür çýkar dikkatleri üzerine çekebiliriz.
Sizden ricam emeðe saygý.
Alttaki yazýyý kopyalayýp
hemen altýnda ki gazetelere mail göndermeniz
1 dakikanýzý almaz lütfen ciddi katýlým saðlayýnýz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Öncelikle çalýþmalarýnýzda baþarýlar diliyorum. Ben ve benim gibi binlerce maðdurun sesini duyuracaðýnýza olan inancýmla
size yazýyorum daha doðrusu yazýyoruz.
Yozgat Ýþçi Birliði Ýnþaat Malzemeleri Ticaret ve Sanayi AÞ (Yibitaþ), Almanya'da
çalýþan binlerce iþçinin maaþýndan artýrdýðý katkýlarla 1973'te kuruldu.
Bundan 47 yýl önce Yozgatlý Ýþçiler ve yakýnlarý, zamanýnda binlerce mark ödeyerek aldýklarý hisselerin karþýlýðýnda
hiçbir gelir elde edemiyor. Yýllardýr sindire sindire eritilen firmanýn kurucu hissedarlarý bir nevi kendini aldatýlmýþ hissediyor.
O dönemde Yibitaþ'ýn kurulmasýnda pay sahibi olan hissedarlarýn birçoðu bugün haklarýný alamadan dünyadan göçmüþ hisseleri
çocuklarýna hatta torunlarýna geçmiþtir. Fakat haksýzlýk halen küstahça devam ettirilmektedir. Yibitaþýn kuruluþunda alnýnýn terini
emeðini hayallerini Yozgat'ýn ve Milli sermayenin geliþimine katký amacýyla fedakarca davranan hissedarlar bugün þirketin yönetiminde
temsil dahi edilmiyorlar.
Yibitaþ (ybtas ) firmasý borsada iþlem gören 100.000 (yüz bin) sermayeli ve 137.000.000 ( yüz otuz yedi milyon ) öz sermayeli bir þirkettir.
Borsada iþlem fiyatý 5450 ( beþ bin dört yüz elli ) liralardadýr. Þirketin % 83 si Votorantim firmasýnda %17 si ise yaklaþýk olarak 7000 ( yedi bin ) civarý ortaðýn elindedir.
Ortaklarýn elinde bulunan hisselerde 1 lotu tamamlayamadýðý hisseler mevcuttur. 1 lot olmadýðý için hisseyi satamýyorsunuz veya eksik olan kýsým kadar alýp 1 lota tamamlayamýyorsunuz.
Örneðin: 0,96 lot hisse olan ortak bunu 1 lot olmadýðý için borsada satamýyor. Bununda maddi deðeri 0,96 x 5450 = 5230 liralýk bir deðeri bulunmaktadýr.
Bu durumda olan birçok ortakta yaklaþýk olarak 3 bin veya 4 bin lot hiç bir þekilde deðerlendirilememektedir.
4000 x 5450= 21.800.000 lira (yirmi bir milyon sekiz yüz bin) gibi bir deðer iþlem görmemektedir.
Firma 1973 yýlýnda kurulduðu için ortaklardan vefat edenlerin varisleride bulunmaktadýr. Hisse lotlar böyle olunca daha parçalý hale gelmekte ve satýlamamaktadýr.
Bu durumun çözümü çok basit aslýnda Yibitaþ'ýn Sermayesi 100.000 (yüz bin) Özsermayesi 137.000.000 ( yüz otuz yedi milyon) yani 1370 katýna ulaþmýþ durumda. Günümüzde 100.000 tl ile
bir bakkal dükkaný sermayesi bile edilemezken koskoca Yibitaþýn bu sermayelerde olmasý komiktir. Þirket 1370 katý sermayeye ulaþmýþken sermaye arttýrýmýna gitmelidir.
Bu sayede hem þirketin sermaye yapýsý güçlenecek hemde varislerin ellerindeki 0.66 1.77 gibi hisselerini deðerlendirme fýrsatlarý olacak maðduriyetleri giderilecektir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yozgat Yerel haber siteleri
yozgatgazetesi@yahoo.com
camlikgazetesi@gmail.com
yozgathaber@hotmail.com
ihbar@bozok.tv
korfezdehaber@gmail.com
yeniufukgazetesi@hotmail.com
yozgathakimiyet@gmail.com
destek@yozgatsonsoz.com
Ulusal Haber Siteleri
editor@aksam.com.tr
editor@cumhuriyet.com.tr