Þirkete güvenip yatýrým yapan yatýrýmcý 2024 Mayýsta 18300 olan hisse 2026 Nisan ayýnda 5.515 olan hissenin ortaðý harcanmýþ bir insandýr." ."
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kendime aldýðým notlardýr.Bu bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir
Benim gibi sabýrla bekleyen arkadaþlar var mý? Eskilerden, 2020 þubat marttan beri bekleyen var mý?
Bugün 5. tavaný yaptýk. Sabahki açýlýþta 96 iþlem oldukça yüksek oldu. Bakalým 12:55 ve 13:55 te ne yapacak? Tahtacýmýz acaba panikleyenlerin mallarýný toplayýp daha götürecek mi? Ýþlemlerin sað cepten sol cebe olabileceðini düþünüyorum.
Þu yüzde 300.000 bedelsizi egeen verseydi bak sen neler olurdu neler!![]()
Þirkete güvenip yatýrým yapan yatýrýmcý 2024 Mayýsta 18300 olan hisse 2026 Nisan ayýnda 5.515 olan hissenin ortaðý harcanmýþ bir insandýr." ."
Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler kendime aldýðým notlardýr.Bu bilgilere dayanýlarak yatýrým kararý verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doðurmayabilir
Þirketle ilgili son görüþ ve düþüncelerimi X'de yazdým
https://x.com/mertkalyoncutr/status/1908556606989652284
#YBTAS Yatýrým Temasý ve Beklentiler
Þirketle ilgili güncel görüþ ve tahminlerimi bir yazýda toplamak istedim. Hem elinde hisse bulunan hem de araþtýrma yapmak isteyenlere fikir verici olur. Temel finansal analiz yönünden bakmayacaðým, çünkü burada bilanço odaklý deðil beklenti odaklý bir yatýrým durumu var.
1- Bedelsiz Sermaye Artýþý: Yibitaþ 1991 yýlýndan 2025 yýlýna kadar sermayesini artýrmadan gelmiþti ve 2012’de BÝST’e girdiðinden beri en düþük sermayeli þirket olarak yatýrýmcýlar arasýnda sürekli bedelsiz ile anýlýyordu. Þirketin bunu yapmaya pek gönüllü olmadýðýný ancak yasal zorunluluk geldikten 1 yýl sonra karar almasýndan anlayabiliriz. Ancak yasal sýnýr 250 bin TL yeterli derken 300 milyon TL yeni sermaye kararý alýnmasý olumlu karþýlandý. Hisse haberden sonra 7 gün tavan kapattý. Hisse fiyatý 3.000’e bölünecek ve likiditesi artacak, alým satýmý kolaylaþacak ve eriþilebilir hale gelecek. Bölünme yaklaþýk 6 ay sonra olacaktýr. Bu beklenti yeni yatýrýmcý çekse de artýk gerçekleþmiþ bir beklentidir.
2- Þirket El Deðiþtirme Ýhtimali: Votorantim’in Yibitaþ’ý satma ihtimali olabilir. Bu konuda resmi bir açýklama olmasa da bu ihtimali destekleyen bazý emareler bulunuyor. Örneðin þirketin büyük kapasite yatýrýmlarýna girmemesi, borçlanma yapmamasý, þirketin bilançosunda nakit bulunmamasý, ana ortaðýn bu iþtiraki ile uzun vadeli planlar yapmadýðý ve uygun bir teklifte elden çýkarmaya hazýr olduðu þeklinde yorumlanabilir. Votorantim’in Türkiye’deki bu yatýrýmýndan çok memnun olduðunu þahsen düþünmüyorum. Ana ortaðýn þirketi elde tutmaya devam edeceði senaryoda sermayeyi görece düþük býrakmaya devam etmesi veya çok az artýrmasý daha mantýklýydý. Þu anki büyük artýþý yeni bir ortaða hazýrlýk gibi düþünüyorum. Veya vitrini süslemek olarak da düþünülebilir. Þirket borsada oluþan piyasa deðerini ve potansiyel alýcýlarýn iþtahýný PD ile yükseltmek istemiþ olabilir. Þirketin el deðiþtirmesi senaryosu gerçek olursa, el deðiþtireceði fiyattan baðýmsýz olarak, yani fiyat düþük bile olsa hissenin olumlu fiyatlanacaðýný düþünüyorum. Yeni ortak yeni beklenti yaratacaktýr.
3- PÖÝP’den Sürekli Ýþleme Geçiþ Beklentisi: Bu konuda Pazar geçiþ þartlarýný tekrar incelemek gerekir. BÝST Kotasyon Yönergesi Madde 37 “Paylarý PÖÝP’te iþlem gören ortaklýklarýn paylarý bu Yönergenin 8 inci maddesinde belirtilen kotasyon þartlarýnýn saðlanmasý halinde, ortaklýkça baþvuru yapýlmasý kaydýyla kota alýnarak þartlarýný saðladýðý pazarda iþlem görebilir.“ Madde 8’i dikkatlice incelerseniz gerekli þartlarý saðlamak için yapýlmasý gerekenler vardýr.
Öncelikle borsaya PÖÝP’den girmemiþ %5,00 dolaþým altýnda kaldýðý için alýnmýþ olan þirketlerin PÖÝP’den çýkmasý ile Borsa’ya PÖÝP’den girmiþ þirketlerin çýkýþ þartlarý farklýdýr. YBTAS’ýn çýkmasý için aþaðýdaki pazarlardan birinin þartlarýný saðlamasý gerekir.
Þu anda %7,21 dolaþým oranýna ve 1,44 milyar TL dolaþýmdaki paya sahiptir. 2 Nisan tarihinde Votorantim %5,00 hisseyi satýlabilir hale getirmek için bildirim yaptý. Þirketin burada güttüðü amacý henüz net olarak bilmiyoruz, bir açýklama yapýlmadý. Bu hisseler takasa geçtikten sonra da satýlmadýðý sürece fiili dolaþým oraný %7,21 olarak kalacaktýr. Bu nedenle en düþük eþik olan %10’u yakalamak isterlerse %2,79 hisse satýlmasý gerekecektir. Bu 2.790 adet hissenin bugün deðeri 558 milyon TL eder. Bu süreç birkaç günde bitecek kadar kolay deðildir. Hisse baþý 200 bin TL fiyatla %10 fiili dolaþým oranýna ulaþýlacak kadar satýþ yapýlýrsa dolaþýmdaki payýn piyasa deðeri de 2 milyar TL olur ve Yýldýz Pazar'ýn ilk iki þartý saðlanýr.
Özsermaye/Sermaye oraný da 1’den büyük durumdadýr. 2 Yýl dönem kartý olma þartýný ise son bilançoda taþýmýyor. Bunun için bir istisna tanýmlanmýþ. Son bilanço ve ara dönemlerde faaliyet karý bulunuyorsa ve fiili dolaþým pay deðeri en az 4 milyar TL ise Borsa yine yýldýz pazarda kotasyona izin verebiliyor. Burada dönem karý þartý saðlanmadýðý durumda yýldýz Pazar þartlarý zorlaþýyor. Ana Pazar ve Alt Pazar þartlarý da %20 ve %25 dolaþým gerektirdiðinden buralara henüz uzak. Netice olarak, Þirket çok isterse bu yollara girebilir ancak Borsa Ýstanbul’da PÖÝP’den çýkýþ oldukça karmaþýk ve zor diyebiliriz.
Son olarak, bu tahmin ve düþünceler bir yatýrým tavsiyesi deðildir. Bugün itibarýyla þirkette hisse tutmaya devam ediyorum.
Yazdýklarým yatýrým tavsiyesi deðildir.
B.k ettiler güzelim hisseyi ve bedelsizi. Terbiyesizler!..
Evet... Bugün itibarý ile bölünme günü de belli oldu arkadaþlar. 12/09/2025 cuma günü bedelsiz paylar hesaplarýmýzda olacak. Yýllar oldu..Bekledik bekledik güzel de kazandýk ama þu muhteþem bedelsizin karþýlýðý bu sürecin sonu böyle olmamalýydý. Þirket yönetiminin aymazlýðý, umursamazlýðý berbat etti iþi.
Yer Ýmleri