Bilanço dönemlerine göre kendimce uygulayacaðým bir puanlama sistemi ile öne çýkan hisseler ve puanlama sisteminin metodolojisi verilecektir.
Bilanço dönemlerine göre kendimce uygulayacaðým bir puanlama sistemi ile öne çýkan hisseler ve puanlama sisteminin metodolojisi verilecektir.
Puanlama Analizi 202112.pdf
Puanlama metodolojisi aþaðýdaki gibidir.
Sýralama:
OZKGY
KRDMB
KRDMA
KRDMD
THYAO
KONKA
KLGYO
BERA
CEMTS
NATEN
USAK
TKNSA
TIRE
CUSAN
YATAS
ORGE
EGSER
MERCN
CIMSA
ARDYZ
GOODY
TUCLK
YKSLN
RTALB
EREGL
VAKKO
EGPRO
QUAGR
BUCIM
VESBE
SELEC
BNTAS
BOSSA
LKMNH
ALKA
POLHO
GEDZA
CLEBI
KLKIM
PNSUT
TTRAK
PETUN
ARZUM
TMPOL
BAKAB
AKSA
DGATE
ASELS
ACSEL
CCOLA
ISDMR
GMTAS
KNFRT
OZRDN
TUKAS
FONET
AKCNS
OTKAR
DMSAS
DESA
SAYAS
NUHCM
ALKIM
OYAKC
BASGZ
SAFKR
Sýralama 2021 12 Aylýk bilanço deðerlerine göre hazýrlanmýþtýr.
Seçim metodolojisi :
Aktif Büyüme > TUÝK 2021 Yýllýk Enflasyon Oraný
Öz Varlýk Büyümesi > TUÝK 2021 Yýllýk Enflasyon Oraný
Net Satýþlar Büyümesi > TUÝK 2021 Yýllýk Enflasyon Oraný
EFK Büyümesi > TUÝK 2021 Yýllýk Enflasyon Oraný
FAVÖK Büyümesi > TUÝK 2021 Yýllýk Enflasyon Oraný
Net Kâr Büyümesi > TUÝK 2021 Yýllýk Enflasyon Oraný
Firma Deðeri / FAVÖK < 15
Fiyat/Kazanç < 15
Fiyat/EFK < 15
Fiyat / Nakit Akýþý < 15
(Piyasa Deðeri / Defter Deðeri) / Öz Varlýk Kârlýlýðý < 15
(Piyasa Deðeri / Aktifler) / Aktif Kârlýlýðý < 15
Bu kriterleri saðlamayanlar listede yer alamamýþtýr. Listede yer alan þirketler Deðerleme rasyosu olarak kullanýlan Firma Deðeri / FAVÖK, Fiyat / Kazanç, Fiyat /EFK, Fiyat / Nakit Akýþý, (Piyasa Deðeri / Defter Deðeri) / Öz Varlýk Kârlýlýðý, (Piyasa Deðeri / Aktifler) / Aktif Kârlýlýðý rasyolarýnýn eþit aritmetik ortalamalarý deðerine göre puanlanýp en ucuzdan en pahalýya doðru sýralanmýþtýr.
Seçili þirketlerin bu listede yer almayan þirketlerden daha fazla ya da daha az prim yapabileceði konusu belirsiz olup, geçmiþ dönemlerde bu metodoloji kullanýlarak BIST 100 endeksinden daha çok verim elde edilmiþtir. Bu kiþisel ve subjektif bir puanlama sistemi olup bir yatýrým tavsiyesi içermemektedir.
Not 1: Mâli Endeks Þirketleri ve bünyesinde Mâli Endeks Þirketi bulunduran holdingler default olarak liste dýþýdýr.
Not 2: Baz alýnan deðerleme rasyolarý bu listenin yayýnlandýðý tarih itibariyledir. Fiyat hareketlerine baðlý olarak rasyo deðerleri artýp azalabileceði için bu sýralamanýn deðiþmesi de mümkündür.
Not 3: Liste sýralamasýndan faydalanýlacak bile olsa, hisse alým satýmlarý yapmadan önce fiyat hareketlerinin de incelenmesi, olasý destek ve direnç noktalarýna yakýnlýðý ve uzaklýðýnýn dikkate alýnmasý, aktüel geliþmelerin hisse bazýnda ne gibi etkiler yapabileceði gerçeði sürekli gözönünde bulundurulmalýdýr.
Not 4: Yukarýdaki linkte bulunan pdf dosyasýndan tüm deðerleme rasyolarýný, büyüme oranlarýný, net borç / favök, kaldýraç, likidite ve net yabancý para deðeri/ öz varlýklar oranlarýný görebilirsiniz. Listede koyu yeþil ile iþaretlenmiþ olanlar net borcu negatif olanlar, açýk yeþil ile iþaretlenmiþ olanlarsa net borç miktarý en fazla favök deðeri kadar olanlardýr. Borçluluk yapýsýný önemseyip buna dikkat eden defansif yatýrýmcýlar için koyu yeþil olanlar ilk tercih sebebi olabilirler.
Not 5: Net Yabancý Para Deðeri / Öz Varlýklar oraný negatif olanlar için kýrmýzý font kullanýlmýþtýr. Döviz/TL oranlarýnýn arttýðý ortamda gelir tablosunda kur farký zararý yazýp esas faaliyet kârýný negatif yönde etkilemesi muhtemel olduðu için bu kriter de tek baþýna yeterli bir seçim sebebi olmasa bile tercihlerde gözönünde tutulabilir.
Son düzenleme : deva-i dert; 13-03-2022 saat: 16:59.
Deva sayfasý 58 hiçbir hissede 2 haftadan fazla kalmayan þahýs temel analiz yapmýþ yersen
ister yersiniz, ister yemezsiniz.. sizin bileceðiniz iþtir. beni tanýyanlar bilir, her daim kýsacýyýmdýr. day-trade de, swing-trade de yaparým. ama alým satýmlarýmý yaparken de, stop loss yapmadýðým zamanlarda (swing trade'lerde stop loss yerine kademeli alým tercihim) terste kalýrsam uzun süre kurtulamayacaðým hisselerden yapmamak adýna hangi hisselerin hareketlenme yaþayabileceðinin ve prim yapabileceðinin analizini her daim yaparým. ama bu listeleri belirledikten sonra fiyat hareketlerine göre alýr satarým. mesela son 10 iþlem gününde her gün listemin baþlarýnda bulunan kardemirler'den kapanýþtan yarým saat önceden baþlayýp kapanýþa kadar kademeli alýp, ertesi gün açýlýþtan itibaren ilk 1 saatte sattým. arada gün içinde de alýp sattýðým da oluyor kardemirler'de..bugün de aynýsýný yapacaktým, lâkin son 10-15 dakikada inanýlmaz alým geldiði için alýmdan vazgeçtim ve nakitte kaldým maalesef. bir önceki gün de elimde kardemirler harici yine listemde bulunan tire, orge, cimsa ve bucim vardý, onlarý da akþam kapanýþtan önce verdim. bu sýralar iþi abartýp terste kalmadýkça hiç mal taþýmamaya özen gösteriyorum. bir þey ispata da yükümlü olduðumu zannetmiyorum. saygýlar.
Son düzenleme : deva-i dert; 18-03-2022 saat: 00:50.
ayrýca temel analiz yapýlmýþ olmasý ile bir hissede uzun süre kalýnmasý gerektiði arasýnda herhangi bir korelatif iliþki bulunmuyor. uzun vadeli hissede kalmaya ne inanýrým, ne de karakterime uygundur. (istesem de kalamam). açýða satýþ iþlemi yapmadýðým için bir trader olarak hangi hisselerin daha saðlýklý prim yapabileceðini kestirmek adýna benim için önemli bir kýstas bu tip metodlarla listeler yapmak.. bilançodan bilançoya bu metodoloji ile yaptýðým hisselerin toplam performansý þimdiye kadar her zaman endeksi yenmeyi baþardý. bu, listedeki her bir hissede tek tek gerçekleþecek anlamý taþýmýyor elbette. baþlýða katkýlarýnýzý bekleriz. biz de eleþtirilere gücenip küsme-darýlma filan yok. dilediðinizi yazar, dilediðinizi eleþtirirsiniz.
Yer Ýmleri