yeni gördüm buraları faydalı bir başlık gibi, tebrik ederim, takipteyim. hazır gelmişken bir soru ile veda ediyim. tuclk incelediniz mi geçer not aldı mı ve tuprs hakkında ne düşünüyorsunuz? iyi akşamlar.
yeni gördüm buraları faydalı bir başlık gibi, tebrik ederim, takipteyim. hazır gelmişken bir soru ile veda ediyim. tuclk incelediniz mi geçer not aldı mı ve tuprs hakkında ne düşünüyorsunuz? iyi akşamlar.
Teşekkür ederim. TUPRS için şunu söyleyeyim: Çok kötü oldu bu...Tüpraş gönderilebilecek en iyi bilanço hakkını şimdi kullanmayı tercih etmiş. Ben çok uzun zamandır üstüste iyi TUPRS bilançoları görmemiştim. Bundan sonra gelecek her bilanço bunun yanında sönük kalabilir, o sebeple o zaman hayal kırıklığı yaşatabilir. Şimdi herkes keyfini sürmeli. 1Ç bilançolar açıklandığında birisi ile atışmıştım 'TUPRS bilançosu PETKIM'den iyi' diye, adam bana 'bir TUPRS'ın bir de PETKIM'in F/K'sına bak, sen bu işten anlamıyorsun' demişti. O zaman TUPRS'ın F/K'sı 12-13 civarıydı, PETKIM'inki 4 civarı iken. Tüm olayı F/K ve Net Kar üzerinden okuyup, satışlardaki ve faaliyet karlarındaki değişimi ve ivmeyi görememekten kaynaklı bu durum. Kendisine '5-6 ay sonra görüşürüz' dediğimi hatırlıyorum en son. Piyasanın neden PETKIM yerine TUPRS aldığına akıl sır erdirememişti. Ona göre TUPRS PETKIM'den 3 kat pahalı idi..
Neyse çok uzatmayayım ben büyük şirketleri almamaya çalışıyorum son bir kaç aydır, küçüklerde daha iyi performans yakaladığım için. Portföyü çok parçalı büyüme hisseleri ile doldurmayı tercih ediyorum. Onlardan hızlı büyüyenlerinin fiyatlarının katlama süresi büyüklere göre çok daha kısa sürüyor. Başkaca bir sebebi yok.
TUCLK henüz incelemedim. Ama Ana Metal Sanayi üzerine yapışmış olan resesyon baskısı ve reaksiyonu yüzünden metalcilerle bir süre mesafeli durmayı tercih edeceğim. Bir ara bakar onun hakkında da bir yorum yazarım elbette.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
TUPRS özelinde kastettiğim şu aslında.. TUPRS'ın getirdiği son 2 bilançoyu bir büyüme şirketi getirse idi Haziran 2022-Ocak 2023 arası fiyatı 3-4'e katlanabilirdi. Ama bu TUPRS'ta gerçekleşmiyor. Sebep basit 112 Milyar TL piyasa değeri olan bir şirketin 3-4 kat gitmesi yani 350-400 milyar TL olabilmesi için çok büyük para girişlerine ihtiyaç var. Piyasa değeri 2 milyardan küçük olan şirketler bu bilançolarla zaten bir haftada % 50 prim yapabiliyorlar nerdeyse. 1 milyarlık şirketin 2 milyarlık piyasa değerine ulaşması 100 milyarlık şirketin 200 milyarlık piyasa değerine ulaşabilmesinden her zaman çok daha kolaydır ve kısa sürede bu mümkündür. Sade ve basit düşünen herkes bunu kavrayabilir. Reel ekonomide de aynı şey geçerlidir. İşleri iyi giden ufak bir şirketin büyüme hızına büyük şirketler yetişemez. Büyüklerin pazarları olgunluğa ulaşmış, genişleyecek çok fazla alan kalmamıştır.
Clausewitz
Mesela telekomunikasyon şirketlerini düşünelim. Yeni yeni ürünler icad etmedikçe bu şirketlerin büyümesi ancak birinin diğerinden abone aparması ile mümkündür. Nüfusun artış hızı inanılmaz bir boyutta olmadığına ve bu şirketlerin sürekli yeni yeni satılabilir ürünler icad edemediğine göre nasıl büyük bir büyüme ivmesi yakalayabilecekler ki? O sebeple reel büyüme sağlamada zorlanıyorlar, fiyatları sanki tahvil senetleri gibi gidiyor uzun vadede.
Clausewitz
Küçük şirketlerdeki sıkıntı şudur: küçük portföylerin onlarla idare edilmesi ve onlarla büyünmesi kolaydır. Portföyler büyüdükçe 'züccaciye dükkanına giren fil' misali ortalığı kırar geçirirsiniz. Hatta siz çıkana kadar bazen hareket bile olmayabilir, normalde gitmesi gereken tüm şartlar oluşmuşsa bile.
Buna alternatif ya geniş sepetli ve bol sayılı büyüme şirketi koymak portföye ya da bir kısmını büyüklerden bir kısmını küçüklerden oluşturmak. Ya da epeyce sabırlı olmak ve tahta yapıcıları 'yapacak bir şey yok, süreceğiz artık' moduna sokmak gerekiyor.
Clausewitz
DESA bilanço++++
Desa teorik eşleşme tavan görünüyor. Alım emrimi iptal ediyorum maalesef, yarın da tavan olması mümkün olsa da.
Yer İmleri