Evet Finansal Tablolardaki Kaldıraç konusunda filtreleme yöntemlerimde değişiklik yaptığımı belirtmiştim. Populer olmuş büyük yatırımcılar, efsaneleşmiş portföy yöneticileri, istisnaları olsa da, şirketlerin borçlarına yanaşırken filtreleme mantığı olarak Toplam Borçların Özkaynaklara oranının en fazla 2 olması gerektğini, ideal olanınsa 1 ya da altı olduğunu belirtirler. Bu mantıktan yola çıkarsak Toplam Borçlar/Toplam Varlıklar Oranı en fazla % 66,66, Özkaynaklar/Toplam Varlıklar oranı da bu durumda en az % 33,33 olmalı. ideali ise %50-%50 Toplam Borç- Özkaynaklar dengesi ya da Özkaynakların Toplam Varlıklara oranının % 50'den fazla olması durumu.

Şimdi gerek uluslararası piyasalarda yatırım yapılabilir kriterde olan şirketleri gerekse bizim piyasamızda yatırım yapılabilir şirketleri incelediğimizde bu ideal oranlara ulaşmak pek de mümkün olmuyor. Mesela son zamanların en populer hisselerinden TTRAK'ın Toplam Borçlar/Toplam Varlıklar oranı % 68,79. Buna benzer yığınla örnek verebilirim. Şimdi siz hyatırım yapılabilir hisse seçerken yukardaki mantık kurgusuyla Toplam Borçlar/Toplam Varlıklar oranını maksimum % 66,66 olmalı şeklinde seçtiğinizde TTRAK hissesini kapı dışarı etmiş ve büyük bir yatırım fırsatını tepmiş oluyorsunuz.

Bu durumda olaya nasıl yaklaşmalı??

Ben buna, efsane yatırımcıların tavsiyelerinden kaynaklı inşa ettiğim kendi önyargılarımı zorlayarak Finansal Borç Oranını ve Net Finansal Borç / FAVÖK oranını baz alarak seçme kriterlerini değiştirerek başlamıştım. Şimdi bir tık daha ileri giderek Kaldıraç Oranına Net Kaldıraç Oranı tanımı ekleyip filtrelemem mantığımı buna göre kurdum. Burada ne demek istiyorum?

Finansal Borç nedir?
Net Finansal Borç nedir?
Toplam Borç ya da Kaldıraç Oranı Nedir?
Kendi yeniden tanımlamamla Net Borç nedir ve Net Kaldıraç Oranı nedir?

Bu sorulara bir sonraki yazımda cevaplar vereceğim.