tabi caným ne demezsin reyiz bilim ve mantýk çerçevesinde her süreci planlayarak kararlar alan zeki biri olduðu için: ))) abi bu adamlarýn sabah kahvaltýda ne yediðini hatýrladýðýný bile sanmýyorum ben ya sen mantýk falan diyorsun. piyasayý gözlemliyorsun, kafanda bir resim çiziyorsun ve mantýken iþler böyle gitmeli diyorsun. avrupada olsan haklýsýn ama türkiyede direk safi þekilde kumar oynuyorsunuz yaptýðýnýz baþka hiçbirþey deðil. dolar 10 lira olsa yine birþey demiycem 2 kat gitmiþ abi bir senede 2 kat giden bi kaðýda para yatýrýrmýsýn misal?
ha doðuþtan þans da bi gerçek tabi. ben attýðýmý vururum arkadaþ diyorsan diycek hiçbirþeyim yok öyle olsam yine faizle uðraþmaz paramý abd borsa yatýrým fonlarýna yatýrýrdým þu an tam zamaný. ama benim gibi býrakýn istisnasýz her ortaðýndan kazýk yemeyi, eve çaðýrdýðýnýz muslukçu bile sahtekar çýkan, aldýðý ekmeði kýrýnca bile içinden çer çöp çýkan adamsanýz önce para kaybetmemeyi bilmeniz gerek daima.
BÝSTte bir kaðýt gibi dolarý 2 kat artmýþ diye deðerlendirmeniz çok yanlýþ.
Yerel para neden deðer kaybeder?
Ülkedeki yerel para emisyonunu artýrdýðýn sürece parayý otomatik deðersizleþtirirsin. Bunun geriye dönmesi asla sözkonusu olamaz. TR tarihinde de (çok kýsa süreli manipülasyonlar dýþýnda) olmamýþtýr.
Hükümet karþýlýksýz para basmýþsa, bu para defalarca el deðiþtirmiþse artýk mal ve hizmet fiyatlarý geri gelemez. Sadece ileri gider. Bu ABD de böyledir.
Þu an döviz en ucuz yatýrým aracý derken bunu söylüyoruz.
Hükümet var gücüyle dolarýn artýþýný durdurmaya çalýþýyor.
Artýk ne yumurta 50 kuruþa satýlýr ne tava yoðurdu 7.5 TL ye, ekmek 1.5 TL ye.
Sadece artýþ yavaþlatýlabilir veya en iyimser bakýþla sabit býrakýlabilir.
Ancak dolarda müdahale biterse veya serbest bir þekilde piyasada fiyat oluþursa nereye gidebilir?
Geçtiðimiz 20 yýl içinde 8-9 yýllýk bir dönemde TL aþýrý deðerlendirildi. Ancak o dönem MB rezervleri bu kadar eksi deðildi ve (KÝT lerin satýþý vs. gibi) kaynak yaratacak çok þey vardý. Üstelik popülüst para politikasý olmadýðýndan halkýn, þirketlerin ve yabancýnýn güveni vardý.
ÞÝmdiki durumda HÝÇBÝRÝSÝ YOK. Ve deðil uzun vadeli borçlanma kýsa süreli swap bile bulunamýyor.
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
Sebep sonuç iliþkisi komple yanlýþ burada.
Suriyelilerin çoðalmasýnýn çözümü Türklerin daha çok çocuk yapmasý deðil, Suriyelilerin ülkeye giriþinin engellenmesi, bu yapýlmamýþ ise, Suriyelilerin ülkelerine geri gönderilmeleridir.
Sigorta konusu ile kurulan bað ise tamamen saçmalýk. Ýlk okuduðumda o kadar absürd geldi ki cevap bile yazmak istemedim. Yukarýda YSFKRM in de dediði gibi prim ödemiþ ise sigortadan faydalanýr kiþi. Bunun yaptýðý ya da yapmadýðý çocuklarý ile alakasýný kuran kiþilerin Suriyelilerin sayýsýnýn artmasýna karþýlýk Türklerin daha çok çocuk yapmasý gerektiðini önermeleri þaþýrtýcý olmadý tabi.
Matematik çok basit. Arsa sýnýrlý, enerji sýnýrlý, yiyecek/su sýnýrlý… Bunlardan herkesin daha çok faydalanabilmesi için daha çok deðil daha az çocuk yapýlmalýdýr.
Ýlkokul seviyesi sebep sonuç iliþkisi…
Ayný sayýda 5 6 tane Yapsanda yetiþemezsin ülkeden giden var ülkeye gelen var. 10 tane yapman lazým o da Boþ iþ Ta$*ak sporu olur anca![]()
En temizi 7 milyon türk kökenli var diyorlar almanyada alamancýlar gaza bassýn 2 senede bir çocuk, çocuk parasýda var full destek 20 30 yýla kurulu düzenli ülkeyi ele geçirmiþ olurlar![]()
Ülkeyi sýðýnmacý basmasýnýn kök nedeni ucuz isgucu bulunamamasý.
Surekli itiraf ediyor zaten yönetenler Suri ler giderse sanayi çöker, Afgan giderse tarým çöker diye.
Harbi Mersin, Ankara vs.. de bildiðim pek çok Afgan tarým iþçisi var ve çok çalýþkan olup uzun süredir çalýþýyorlar.
Ozetle senin çocuðun çalýþmaz ise baþka ülkeden insan geliyor. Bu da adý üstünde hayvan deðil makine deðil insan olduðu için kendi dilini, kültürünü adetini getiriyor.
Sonra bu çocuk yapmayan tayfa diyor ki Türkiye Arap oldu Afgan oldu. Ya haklýsýnýz oldu ama kadýn baþýna 1.55 doðum oraný var ve bu doðan çocuklarýn da çok ciddi kýsmý yurt dýþýnda yaþýyor ( kendim dahil ) Afgan Suriyeli gonderilse bu sefer de açýz diye aðlayacaksýn sonu yok ki.
Sonuçta bi ekonomi var, bi isgucu ihtiyacý var, bi emeklilik sistemi bunu çeviren bi çalýþan nüfus var. Bütün bu yapýyý ayakta tutan þey de yeni sigortalý çalýþan giriþi. Türk kadýný doðurmaz ise bu giriþ dýþarýdan olmak zorunda - hiç kimseyi almayayým refah içinde yaþarým dersen en fazla 20 sene içerisinde istila edilirsin çok basit yahu. Nasýl o kadar okumuþ etmiþ bilimsel düþünce sahibi insanlar bunu düþünemiyor ben de bunu anlayamýyorum inanýn ki.
Almanya nüfus yoðunluðu Türkiye'nin tam 2 katý ve nüfusu senelerdir sabit. %15 göçmen var ve herhalde bunun iki katý da göçmen kökenli alman vardýr. Almanya salak mi nüfusu azalmasin diye bugün bile iþçi ithal ediyor? Biz Almanya kadar disiplinli ve düzenli bir ülke olmadýðýmýz için bu iþi de yüzümüze gözümüze bulaþtýrdýk, kendi kültürümüz bozuluyor. Eyvallah hepsine tamam. Ama kök nedeni nüfus artýþýnýn ülkenin ihtiyacýný karþýlamamasý. Gerçekten çok basit ifade etmeye gayret ettim. Bakýn harvard vs makaleleri var bu konuda. Ýsviçre nin Danimarka Norveç gibi ülkelerin çocuk yapýn reklamlarý var. Þakasý olan bir konu deðil ve bizim Türk nüfusun doðum oraný inanýn bu geliþmiþ ülkeler kadar düþük. Çok önemli bir konu. Farkýndalýk olsun diye bazen troll de yazýyorum ama lütfen bu konuya dikkat çekelim.
Bilimsel arkadaþlardan cevap bekliyoruz.
Yer Ýmleri