Kar edelim diye uðraþýyodum þimdi parayý kurtarmaya çalýþýyorum
Baldayý ben burdan verip aþalarý bekleyeceðim Yapý kredi trader a benziyor önüne gelen adamýn kafasýna veriyor eðer sýkýþýrsa hisse 1.30 lara kadar inebilir ben 1.30 lara gelirse tekrar yazarým þimdilik bana müsade ben bu görüntüyü çok beðenmedim hepinize bol kazançlar dilerim gelirse 1.30 da görüþürüz gelmez ise nasip
Üstadým piyasa bir düzeltme yapabilir birde genelde bu tür solo hareketler baþkalarý tarafýndan desteklenmez ise eðer bir haberde yok ise genelde geri dönüþ olma ihtimali
oldukça yüksek oluyor tabiki herkesin kendi fikri bence 1.43 den verdiðim hissenin yüzde 10 aþaðý yapýp 1.30 gelme ihtimali yüzde 10 yapýp 1.58 olma ihtimalinden oldukça yüzke bu benim kiþisel fikrim o yüzden vermek daha uygun görünüyor bence yapý yukarý çekip vermeyi deniyecek bu kadar çok satýcý gelirse dönüp kusabilir bunlar benim görüþüm lütfen kimse yanlýþ anlamasýn burasu beyin fýrtýnasý yaptýðýmýz bir yer herkes kendinden mesul bol þans herkese
BDDK: Bankalarýn Ocak - Nisan toplam karý 98,2 milyar lira (Enver Erkan/Tera Yatýrým )
BDDK: Bankalarýn Ocak - Nisan toplam karý 98,2 milyar lira...
BDDK aylýk verilerine göre; Türk bankalarýnýn toplam karý Ocak-Nisan döneminde 98,2 milyar lira olurken, geçen yýlýn ayný döneminde 20,7 milyar lira seviyesindeydi.
° Ort. TGA oraný, geçen yýlki %3,74'e karþýlýk %2,75 oldu.
° Ort. standart sermaye yeterlilik oraný, geçen yýlki %18'e karþýlýk %20,4 oldu.
° Ort. çekirdek sermaye yeterlilik oraný, geçen yýlki %14'e karþýlýk %16 oldu.
° Toplam varlýklar geçen yýlki 6,53 trilyon liraya karþýlýk 10,4 trilyon lira oldu.
Türk bankacýlýk sektörünün Nisan ayýnda, kârlarýnda hýzlý bir artýþ yaþandý. Sektörün karý Nisan ayýnda geçen yýlýn ayný dönemine göre %707,8 artarak 34,9 milyar TL oldu. Aktif tarafýnda bankalarýn yurt içi fonlama maliyeti ile kredilerin faiz oranlarý arasýndaki farkýn artmasý ve enflasyona endeksli tahvillerin artmasý sektör karýnýn artmasýný saðlamýþtýr. Yýlýn ikinci çeyreðinde enflasyondaki artýþýn devam etmesi ve yüksek kâr marjý nedeniyle iktisadi faaliyetteki bozulmaya raðmen, sektörde kardaki olumlu görünümün devam etmesi muhtemel görünüyor.
Bankacýlýk sektörü toplam kredi hacmi ve yýllara göre kredi büyümesi karþýlaþtýrmasý... Kaynak: BDDK
TGA'daki artýþa raðmen, kredilerdeki daha güçlü artýþýn etkisiyle kredilerin takibe dönüþüm oraný azalarak Nisan ayýnda %2,75 ile Aðustos 2018'den bu yana en düþük seviye olarak gerçekleþti. 4Ç21'de baþlayan takipteki alacaklarýn yýllýk artýþ oranýndaki artýþ, BDDK'nýn vadesi geçmiþ kredilerin takip hesaplarýna devri için bekleme süresini 90 günden 180 güne çýkarma uygulamasýnýn sona ermesiyle birlikte 2022'nin ilk bölümünde de devam etti.
Düþen faiz oranlarýyla birlikte kredilerin toplam aktifler içindeki payý arttý. Kredilerdeki yýllýk artýþ oraný, 2021 sonunda %37 iken, Nisan 2022'de döviz kurundaki artýþ ve yüksek enflasyon ortamýnda borçlanmaya olan yüksek talep nedeniyle %48,5'e yükseldi. 2021 yýlýnda kredilerdeki hýzlý artýþýn belirleyicileri özel bankalar olmuþtu. Oluþturulan baz etkisi nedeniyle kredi büyüme hýzýndaki yavaþlamada yine özel bankalarýn belirleyici olduðu görülüyor. Kredilerdeki artýþ, net ücret ve komisyon gelirlerinde de artýþa neden oldu.
4Ç21'e kadar, hem menkul deðerler hem de kredilerin yýllýk büyüme hýzýndaki yavaþlama nedeniyle toplam aktiflerin yýllýk büyüme hýzý yavaþlamýþtý. 4Ç21'de baþlayan ve 1Ç22'de de devam eden menkul deðerler ve kredilerdeki yýllýk artýþla birlikte toplam aktiflerdeki yýllýk artýþ oranýnýn arttýðý görülmektedir. 2022 yýlýnýn Nisan ayýnda, döviz kurundaki ve enflasyona endeksli kaðýtlarýn deðerindeki artýþ yaný sýra baz etkisi nedeniyle toplam menkul deðerlerin %51,4'ünü oluþturan YP menkul deðerler portföyünün yýllýk büyüme oraný %83'e ulaþtý.
Bankacýlýk sektörü toplam mevduat hacmi ve yýllara göre mevduat büyümesi karþýlaþtýrmasý... Kaynak: BDDK
Toplam mevduatýn %56,6'sýný oluþturan YP mevduatýn yýllýk büyüme hýzýndaki düþüþe raðmen, TL mevduatýn yýllýk artýþ oraný 2021 sonundaki %21,6'dan Nisan ayýnda %61,2'ye yükselmiþtir. YP mevduatýn yýllýk büyüme oraný ise ayný dönemler arasýnda %79,3'ten %70'e geriledi. Toplam mevduattaki yýllýk artýþ oraný ise %53,5'ten %66,1'e yükselmiþtir. Döviz kurundaki artýþa baðlý olarak mevduata yönelimin artmasý ve döviz kuru korumalý mevduat hesaplarý mevduatýn payýnda artýþa neden olmuþtur. Mevduattaki hýzlý artýþýn da etkisiyle mevduatýn krediye dönüþme oraný Nisan ayýnda %97,1 oldu.
Nisan 2022'de mevduat, vadeli mevduatta yoðunlaþmýþtýr. Vadesiz mevduatýn toplam mevduatýn %37,2'sini oluþturduðu Nisan ayýnda 1-3 ay vadeli mevduatýn payý %33 olmuþtur. 4Ç21'e kadar mevduatlar 1-3 aylýk vadeli mevduatlarda yoðunlaþmýþtý. Ancak bu durum, kurdaki yükseliþ ve döviz korumalý mevduat hesaplarýnýn etkisiyle deðiþmiþtir. Döviz kurundaki artýþ vadesiz mevduatta artýþa yol açarken, en az 3 ay vadeli döviz korumalý mevduat hesaplarýnýn açýlmasý 3 aydan uzun vadeli mevduatlarýn artmasýna neden oldu.
Mevduat dýþý kaynaklarýn payýndaki azalma, bankalara borçlarýn ve repo iþlemlerinden saðlanan fonlarýn payýndaki azalmadan kaynaklanmýþtýr. Hem TL hem de YP mevduat dýþý kaynaklarýn yýllýk büyüme hýzýndaki düþüþün etkisiyle toplam mevduat dýþý kaynaklarda yýllýk büyüme oraný 2021 sonundaki %55,9'dan Nisan 2022'de %48,2'ye geriledi.
2021 sonunda %18 olan sektörün sermayesinin risk aðýrlýklý varlýklara oranýný gösteren sermaye yeterlilik rasyosu (SYR), 2022 yýlýnýn Nisan ayýnda %20 oldu. Baz etkisinin yaný sýra, pandeminin hafiflemesi ile birlikte 2021 yýlý boyunca faiz dýþý gelirlerde toparlanma yaþanmýþtý. Faiz dýþý gelirlerdeki yýllýk artýþ oranýnýn Nisan 2022'de %56,7 olarak gerçekleþtiði görülüyor.
https://terayatirim.com/arastirma/te...r/060620220926
Enver Erkan
Araþtýrma - Baþekonomist
Tera Yatýrým Menkul Deðerler A.Þ.
bankacýlýk endexsi % 4 artý
Yer Ýmleri