Deðiþken faiz ek risk içeriyor evet. Mevcut faiz politikasýnýn seçime kadar devam edeceðini varsayarak bu plana güveniyorum ama hiçbir þeyin garantisi yok elbette. Faizlerde ciddi artýþ olsa hisse kredisi faizi artarken borsa düþerse iki taraftan birden zarar yazar. Ilýmlý artýþ kura ve dolayýsýyla yabancý giriþine olumlu etki yapabileceði için ýlýmlý faiz artýþýnda denklem bozulmaz sanýrým ama keskin artýþ olursa bu stratejiyi çöpe atýp zarar yazdýrabilir.
Sabit faizli kredi çok kovaladým ama bankalar artýk sýcak bakmýyor. 2020 ve 2021'de aldýðým sabit faizli krediler vardý, 2020'de aldýklarýmdan %100 üzeri kar yaptým, 2021'de aldýklarýmdan %50 civarý kar oldu. 1-1.5 yýl önce aldýðým baþka bir deðiþken faizli kredide ise durum hala baþa baþ gibi. Bir taraftan yatýrýmlarda %40-50 deðerlenme var ama bir taraftan da %20-30 üzerinden iþleyip zaman zaman 30'larý geçen faizlerin yükü olunca þu ana kadar kayda deðer net kazanç yok sayýlýr. Hisse kredisi de bu riski taþýyor ama seçim beklentisine önümüzdeki 1 yýlda borsa daha iyi olur diye umarak bir risk alýyorum.
Mevcut birikimi fona koymak dýþýnda benim kendim uðraþarak yapabildiðim karlar genelde bu kredi ve borçlanma denklemlerinden geldi. Piyasalar bozukken kriz ortamý varken borçlanarak yaptýðým yatýrýmlar genelde 3-6 ay gibi vadelerde bir þekilde kar üretti. Ancak kýsa vadeli al sat çabalarý hiç sonuç vermedi. Sn. GP ve Sn. wasaban sürekli trade yaptýklarýný söylüyorlar ama ben istikrarlý ve sürdürülebilir karlýlýk saðlayamadým bu iþlemlerde. Bazý iþlemlerde kazançlar yakalansa da bazý iþlemlerdeki zararlar veya bazý durumlarda da kaçan fýrsat maliyetleri toplamda kar etmeye engel oluyor. Zaten alým satým fiyat farklarý ve aracý kurum komisyonlarý da iþin içine girince belli bir oranýn üzerinde kar etmek gerekiyor ki bu daha da zor oluyor. Bazý dönemlerde ciddi mesai harcayýp ek bir kazanç kapýsý yaratýlabilir mi diye çok uðraþ verdim ama nafile.
Ben yine geçmiþte birçok kez tekrarlayýp baþarýlý olabildiðimi gördüðüm piyasa kötüyken makul bir oranda borçlanýp piyasa iyiyken borçlarý kapama gibi bir stratejiyle devam etmeye çalýþacaðým. Sabit faizli borç bulabildikçe alýyorum, bulamadýðým yerde biraz deðiþken biraz hisse kredisiyle uygun zamanlarda ek pozisyon almaya çalýþýyorum. Seçime 1 yýldan az zaman kaldý. Bu 1 yýl içerisinde bir pencere açýlýr bir noktada kredili pozisyonlar kazançla kapatýlabilir diye umuyorum.
Bu sefer ben erken davranayým. Sýnav sonucu bekler gibi bekledim. Bugün 08:00-17:00 arasý 5.593,00 MWh üretmiþiz. Dostlar alýþveriþte görsün der gibi olmuþ yine.
Son 2 gündür Piyasa Takas Fiyatý'nýn 3750 TL olduðu aralýklarda üretim yapmýþýz. Yarýn üretim yapmayacak olabiliriz.
27-28 Temmuz Gerçek Zamanlý Üretim:
27-28-29 Temmuz Piyasa Takas Fiyatý:
![]()
PTF tavaný 4000 olarak güncellenmiþ. Bana düþük geldi. Gaz zammý daha belli deðil..
Dün MB , 2022 yýlý enflasyonunu %60 olarak güncelledi. Ýleriye dönük, TL deki deðer kaybýný, borsada “ reel” kazancý vs… bu %60 a göre deðerlendirmek lazým.
Asgari ücreti ilk yarý yýl enflasyon farký %30 verildi, Ocak 23 de bir %30 daha verilecek demek þayet MB öngörüsü tutarsa
Son düzenleme : wasaban; 29-07-2022 saat: 08:28.
Yer Ýmleri