hýzlý olur yavaþ olur
hedef minimum 1 dolar dedik
dede nin trcas ýn Shell ile olan baðýný yatýrýmcýya hatýrlatmasý hareketi baþlatmýþ olabilir hoþuma giden bir yükseliþ tarzý deðil
ama aylardýr endeks rekorlar kýrarken bizim yatay durmamýzda hoþ deðildi
bugün olmazsa pazartesi bozabilir yapacak birþey yok yine bekleyeceðim (içimden söverim o ayrý)
alarko lar aksen ler odaþ lar nereden nereye geldi trcas için 1 dolar büyük bir rakam deðil
bugünse bugün 6 ay sonraysa 6 ay sonra
Tavaný bozsa da biraz trade etsek, sýkýldýk😬
Böyle yükseliþler ne kadar sürer belli olmaz, günlerce tavan da gidebilir, birden taban da olabilir. Ya Sn. wasaban'ýn söylediði gibi deðerleme hesabý ile belli bir dolar seviyesine geldiðinde satmak ya da düþerse aþaðýdan tekrar alabilmek için yükseldikçe azar azar satmak uygun bir strateji olabilir. MAC gibi kýsýtlamaya tabi fonlar hisse çok fazla yükselip fondaki aðýrlýðý arttýkça belli miktar azar azar satmak zorunda olabiliyor, bir bakýþ açýsýyla yükseliþteki kardan daha az faydalanýyor, ama baþka bir bakýþ açýsýyla da, hisse olur da düþerse daha düþük maliyetle tekrar yerine koyma imkaný olabiliyor. Diðer yandan hiç satmayýp iyice yükselip deðerine geldiðinde satayým dediðinde de, oldu ki yükseliþ sýrasýnda momentum kayboldu fiyat geri geldi, o zaman yükseliþteki karlar kaybolabiliyor.
Benim düþüncem hýzlý yükseliþlerde en büyük hata çabuk satmak çok satmak, hele hele tamamýný satmak. Kimi hisseler var yýllarca belli bir bantta gidiyor, sonra bir hareket baþlýyor birkaç kat yükseliþ oluyor. Hafýzalardaki bant aralýklarýna takýlýp tamamýný satma durumunda yükseliþin devamýndan feragat edilmiþ oluyor. Bana kendime göre uygun gelen, yükseliþ devam ederse, her %10 artýþta, bakiyenin %10'u gibi bir rakamý satmak mantýklý olabilir, diyelim ki taban oldu bir þey oldu gerisingeri yerine koyulur aþaðýdan. Yok eðer dur durak bilmeden yükseliyorsa da her %10 artýþta sermayenin sadece %10'u satýlacaðý için hala ciddi bir sermaye gün gün deðerleniyor olur. Ne zaman ki dolar bazlý þirket deðerine ulaþtý veya geçti, belki o zaman daha yüksek oranlarda satmak veya absürd bir noktaya ulaþýrsa ancak o zaman tamamýný satmak mantýklý olabilir, hatta belki öyle bir durumda bile tavan bozup düþmeye baþlayana kadar satmamak daha mantýklý olabilir.
Tamamen belirsiz bir durum olduðu için tek bir doðrusu yok, olamaz da. Kiþisen kiþiye de çok deðiþebilecek durumlar. Ben kendi adýma, daha önceden þirketin deðerleme hesabýnýn yapýldýðý 400-500 milyon dolar civarý piyasa deðerlerine ulaþana kadar tamamýný satmayý düþünmem. Yükseldikçe ufak ufak satýp daha ucuz kalmýþ baþka þirketlere ufak ufak daðýtabilirim, ama tamamýný satmak için dolar bazlý zirvelere doðru gitmesi veya dolar bazlý deðerlemesini geçmesi gibi kriterlere bakmak daha doðru bir bakýþ açýsý olabilir. Baþlayan momentumun sürmesi faktörü olmasa, iskontosu azalaný satýp iskontosu çoðalan alýnýr, ama momentum da bizim borsada etkin bir faktör, ucuz olan aylarca ucuz kalýyorken, bir kez deðeri ortaya çýkan dur durak bilmeden yükselebiliyor. Böyle fýrsat yatýrýmcýnýn ayaðýna çok nadir geldiði için kendi adýma tamamýný satmamak için dayanabildiðim kadar dayanmaya çalýþýrým.
Tavandan iki milyon satýþ oldu
Tavan bozulmadý henüz
Dilerim ki alan ky deðildir
Yoksa en ufak calkantida hapý yutariz
ÝNG 750k lotu tavandan sattý
Takasa bakmadým ama yakýn zamanda Yapý kredi den böyle alýmlar vardý
Yer Ýmleri