MAS'n fon bykl ve yatrmc says TEFAS'ta mevcut. Kurumsal veya yabanc yatrmc olduunu sanmyorum. Varsa da az veya kk boyutlardadr. Fonun tamam anca 5-6 milyon dolar zaten. Mohnish Pabrai'nin Trkiye'de ne yatrmlar var diye bir ara biraz aramtm ama her hisseye bakmadm girebileceini dndm baz hisselere bakmtm. TL'nin deer kaybna direnli, dviz geliri olan, kurdaki dalgalanmalardan ok etkilenmeyebilecek, likidite sorunu yaamayaca neler olabilir diye dnerek aklma gelen baz hisselerin olaan genel kurul tutanaklarna ve hazr bulunanlar listelerine bakmtm. Tekfen'e veya TAV'a girmi olabilir diye dnyordum. Tekfen'de gremedim ama TAV olaan genel kurul toplantsnda hazr bulunanlar arasnda fonunun ismi vard. TRCAS'a bakmtm Hazirun listesinde yoktu. Tabii ki vardr yoktur bilemeyiz ama ben hi ihtimal vermiyorum, gireceini de sanmam, ben olsam girmem yani, bana kalsa Tekfen'de macera ve irketin dnm sreci hikayesi daha etkileyici, ama TAV' daha garantili ve srdrlebilir istikrarl bir irket olarak gryor olabilir uzun vadede. Tekfen'den medet ummak biraz riskli bir ie dnt. Tutarsa kazanc iyi olacak ama belirsizlik ok fazla.
Bu arada Reysa'la ilgili olarak da geenlerde yeni bir podcastini dinlemitim. O hikaye de baya ilgin. %30 ksrn aldm satmayacam gelecekte bilmemka milyar dolar edecek falan diyor. 30 milyon dolar civarlarndayken falan alm, irketin varlklar 1 milyar dolar falan edermi, gelecekte bymesiyle daha da fazla edebilirmi falan byle bir eyler anlatyor. Bana ok ok abartl geldi. Bir de anlamadm nokta, MAC'taki Reysa pozisyonu %100 civar getiriyle falan satlmt sanrm, eski raporlarda falan vardr, yalan olmasn tam hatrlamyorum ama hani 50 kuru gibi bir fiyatlardan alnp 1 ksr liralardan falan satlm olabilir. Sonra hissede speklasyon olmu fiyatlar 10 liralara km vs. Mohnish Pabrai'nin podcastte dedii onun almlar yapt dnemdeki irketin piyasa deeri 30 milyon dolar civarlarndaym. Yln bilmiyorum alm tarihlerini tam sylemiyor ama herhalde hissenin 1 veya max 2 lira olduu zamanlar olsa gerek. Belki ykl almlar sonras serbest dolamdaki lot says azald iin hissede speklasyonla hzl art olmutur. Ancak benim anladm Mohnish Pabrai'nin oradan kt veya kmay dnd yok. KAP'daki sermaye oranlarn yakndan takip etmedim ama hala %30 civar arl var irkette. Anlattklarndan benim anladm irkete bir kez ortak oldu ve imdilik mrlk ortaklk gibi bakp ne zaman 1 ksr milyar dolarlar bulur ancak o zaman satmay dnrm gibi bir eyler diyor.
Kaynak olmadan yazm olmayaym diye videoyu aradm buldum linki iletiyorum. Piyasa deeri 19 milyon dolarken alm. irketi likidite etme deeri 300-400 milyon dolarla 1 milyar dolar aras bir yerlerdeydi diyor. nanlmaz ucuzdu irketin 3'te 1'ini aldk ve satmay dnmyoruz diyor. Dakika 7-11 aralarnda.
https://www.youtube.com/watch?v=VsDjsE8BfHo
Benim anlamadm, irket ederinin 20 kat 50 kat altnda ise, niye ikiye katlaynca Haydar satm olsun, veya irket hala ederinin 10 kat altndaysa, niye bakalar da almyor olsun. Ederi 1 milyar dolar ise niye o kadar yl boyunca 20-30-50-100 milyon dolar vb. piyasa deerlerinde kalsn. Mohnish Pabrai'nin bu Reysa yatrm yurtdnda bir sr yatrm kanalnda mthi bir baar hikayesi gibi anlatlyor yllardr, ama Trkiye'de Trkiye piyasasn bilen o kadar fazla yatrmc varken irketin Trkiye'de yle bir ilgi grmemesi bir yerde bak asnda veya yaklamda farkllklar olduunu ortaya koyuyor. Ben Trkiye piyasasnda Mohnish'in deil Haydar'n ne yaptna bakar Mohnish'e deil Haydar'a gvenirim. Bu yzden TAV'a girmi TRCAS'a girmemi falan pek de umrumda olmaz akas. Buyursun gelsin irketlerimize yatrm yapsn elbette bamzn stnde yeri var, ama ald diye almam veya satt diye satmam.
Amerika'da Pavel Begun adl bir fon yneticisi var. 2019'da Lksemburg'da bir deer yatrm konferansnda lker'e yaptklar yatrm ve irketi niye bu kadar ok beendiklerini ve neden bunun muhteem bir yatrm olduunu anlatmlard. Dnyann farkl farkl lkelerinde deer arayarak nasl fark yarattklarndan ve Amerika'daki bir fon olarak dnyann farkl yerlerinde nasl iyi hisse setiklerinden ve nasl aratrma yapp doru irketleri bulduklarndan falan bahsediyordu. Sunumun olduu ayda lker'in hisse fiyat kabaca 3.5 dolar, imdiki hisse fiyat 0.85 dolar, fiyat kabaca 4 kat dm, baka bir deyile %75 dolar bazl kayp var. O yllarda Pavel Begun'n bu sunumunu ve baka sunumlarn izlediimde de vay be adamlar ne gzel alyorlar aratryorlar buluyorlar diye dnmtm, hatta adamlarla yazp fonlar ve yatrm artlar hakknda bilgi istemitim, bir tane Amerika'da bir tane Cayman Adalar'nda m ne fonlar vard da Hollanda'dan m bir yerlerden ynetiliyordu oralarda bir yerde arac bir firma zerinden hesap atrlarak para gnderiliyordu falan baya aratrmtm yani. Ancak Trkiye'yi Trk'ten iyi kimse bilmez diye pas gemitim sonra. Mohnish Pabrai ve yatrmlarn da Trkiye zelinde ok bytmemek gerek diye dnyorum.
Reysa biraz ehir efsanesine dnd yurtdnda, ok fazla abartld diye dnyorum. Merakl yabanclarda azck akl olsa Mohnish Pabrai hangi irkete yatrm yapm diye bir yerden hikayesini duyup da gidip Reysa hissesi alacaklarna, bu akl ona kim vermi diye aratrp Haydar' bulup Haydar'n fonuna yatrm yaparlar. Gelgelelim insanlar fon deyince niyeyse bir uzak duruyor. Herkesin hayali 1 koyup 5 almakta 10 almakta. YouTube'da Avustralya'dan m ne bir yerden birini grmtm ocuk ballandra ballandra anlatyordu Reysa yle Reysa byle diye bir sr uram hesap atrm etmi ta oradan gelmi Reysa hissesi alm falan. Benim aklma yatmyor.
Laf laf ayor, son okuduum William Green'in Richer Wiser Happier kitabnda da yazar envai eit dnyaca nl yatrmcyla rportajlar yapyor. Hepsiyle dostluu var muhabbeti var. Gemi tecrbelerinden birinden bahsediyor. ok nl bir fon yatrmcs bir gn laf arasnda yazara u u hisseden ok mitliyim yle byle ykselecek tr bir tyo veriyor. Yazar da ok iyi bir frsat olduunu dnp gidip yatrm yapyor. Sonra hisse bilmemka kat deer kaybediyor. Adam diyor ki bana ders olsun diye o hisseyi hala satmadm grdke aklszlm hatrlyorum. Yani yle tyoyla veya kim ne yapm diye bakarak gerekten olmuyor bu iler. TRCAS'a dnersek buradaki mdavimler zaten irketi tanyor biliyor. Gvenen inanan yatrm yapar bekler. Oluru varsa olur. Biraz da nasip ksmet bu iler. Dnya da Trkiye de her gn deiiyor. Gelecekte ne olacak kimbilir. Mohnish gelir mi gelmez mi taklmayalm gelirse buyursun gelsin gelmezse can saolsun

Yer mleri