Ohooo %40 düþmüþsün. Hala ayak sürüyorsun Turco.. Nerdeyse Mac ýn TL maliyete geldik
Ohooo %40 düþmüþsün. Hala ayak sürüyorsun Turco.. Nerdeyse Mac ýn TL maliyete geldik
Bir süredir yazmýyordum sükuneti koruyayým aklýselim düþüneyim diye. Senebaþýndan beri kaðýt üzerindeki zarar 7.5 milyon. Tek teselli maliyetin 2019 2020'lerden olmasý nedeniyle zararýn kardan zarar olmasý, ama yine de insan gibi satmadý namussuzlar. Özellikle Teknosa'da kantarýn topuzu fazlasýyla kaçtý, dün 4 küsür milyon lot satýþ vardý tek bir aracý kurumdan, zirveden %50 geriye çekildi neredeyse. Ben dün itibarý ile fon dýþý eldeki tüm bakiyeyi Teknosa'ya koydum 70.000 lot. Artýk oturur beklerim. Teknosa görece daha hýzlý toparlarsa bir noktada tekrar Petun Turcas bölüþtürürüm herhalde ama o kadar fazla düþtü ki en azýndan 20 Þubat'ta gelecek bilançoya hatta belli bir miktar sonrasýna kadar burada beklemek daha iyi olacak gibi geliyor bana. Dün Shell'in rekor kar açýkladýðýyla ilgili haberi de gördüm. Ýnþallah Turcas karý da iyi gelir. Bu kadar düþüþten sonra ne olursa olsun hepsi bir þekilde tepki yükseliþi yapar herhalde ama zirveden bu kadar geri çekilme gerçekten çok abartýlý oldu. Kitap okuyup kafa daðýtmaya çalýþýyorum artýk. Yapacak bir þey yok beklemekten baþka.
Aracý kurum daðýlýmý, takaslar ve KAP'taki sermaye ve ortaklýk yapýsýndan benim çýkarabildiðim, Petun Turcas Teknosa gibi hisselerde MAC kaynaklý pek satýþ yok veya hiç satýþ yok. Fondan yatýrýmcý çýkýþlarýný wasaban'ýn tahmin ettiði gibi likit büyük þirket hisselerinden karþýlýyor olmalýlar. Petun'da baþka fon yok sanýrým, Turcas'ta da baþka sadece küçük bir fon vardý sanýrým, ama Teknosa'da birçok fon olmalý. Teknosa'da satýþlarýn daha fazla olmasý baþka fonlardaki yatýrýmcý çýkýþlarýndan kaynaklanýyor olabilir. Portföy büyüklüðü yüksek fonlarýn yatýrýmcý çýkýþ hýzlarýna bakmýþtým, MAC'ta durum yine baya daha iyi, özellikle banka baðlantýlý fonlarda veya BÝST 100 dýþý þirketlere yatýrým yapan fonlarda çýkýþlar daha fazla görünüyordu. Turcas Teknosa özelinde fiyatlarýn bu kadar geri çekilmesi piyasa geneli panik veya kredili pozisyonlarýn kapanmasý veya algoritmik iþlemler nedeniyle olsa gerek diye düþünüyorum. Hýzlý düþen hýzlý çýkar diye umalým ama her zaman da böyle olmuyor, bazen de en hýzlý düþen en yavaþ çýkýyor, inþallah böyle olmaz, yoksa bizim toparlamamýz daha da fazla uzayacak.
Bu kadar düþüþten sonra bugün bile tepki yükseliþi olarak bir tavan olmamasý enteresan. Böyle yavaþ yavaþ yükselirse yatýrýmcý yükselirken de korkar, zararýmýn bir kýsmýný kurtardým tekrar düþmeden kaçayým der çýkar. Daha önceden bu durumu defalarca yaþadýðým için artýk takmamaya alýþtým ama takmamak için de düþünmemek gerekiyor, düþününce takýlmayacak gibi deðil. Düþse de çýksa da, yavaþ da çýksa hýzlý da çýksa, sabýrla bekleyebilmek gerek. Ben artýk bu yolun yolcusu olduðuma ve þartlar ne olursa olsun nakitle faizle dövizle yapamayacaðýma kanaat getirdim. Düþse de çýksa da %100 hissede olmadan rahat edemiyorum ben. Bunu bir iþ gibi görüp piyasadan baðýmsýz olarak doðru hisselerde beklemeye ve fýrsat oldukça hisseler arasý geçiþ yaparak getiriyi artýrmaya çalýþmaya devam etme taraftarýyým.
Bu arada geçende Murat Saðman'ýn Borsada Oynanmaz kitabýný aldým. Fon yöneticilerinden tavsiyeler diye bir bölüm var. Özellikle Okan Alpay, Bülent Topbaþ ve Haydar Acun kýsýmlarýný öneririm![]()
Sn. Evren ile benzer düþüncedeyim. Yan tahtalarýn çoðunda dönüþ için tavanlama lazým. Yoksa kimse ( balinalar dahil) elini taþýn altýna koymayacak gibi…
Hafif hafif yanlara can geldi !!
Yer Ýmleri