Paylaþým için teþekkürler,
Paylaþým için teþekkürler,
Benim merak ettiðim husus, son 2-3 yýllýk Shell pazar payý geliþimi için yapýlan yatýrým harcamalarý…
Shell & Turcas Petrol A.Þ. nin Kap'ta ki bilançosunun 12. açýklama maddesine göre 2022 yýlýnda 510 Milyonluk yapýlmakta olan yatýrým kalemi var. 2021 yýlýnda bu tutar 223 Milyon imiþ. Ayrýca 2022 yýlýnda 73 Milyonluk Arazi ve Arsa alýmý yapmýþ, diðer kalemler ile birlikte 642 Milyonluk bir Maddi Duran varlýk yatýrýmý var.
Turcas'taki ünlü opsiyon konusunda görüþlerimi paylaþmak istiyorum.
Bazý ortamlarda Turcas konusunda yazan arkadaþlar yýllýk 8M $ olan bu paranýn Shell Global tarafýndan Turcas'a ödendiði ve her yýl bu parayý boþu boþuna ödemek yerine opsiyonu kullanýp Turcas'in %30 payýný satýn almasýnýn daha doðru olacaðýný dile getiriyorlar.
Turcas'a yýllýk ödemeyi yapan Shell & Turcas Petrol A.Þ. firmasýdýr. Bu firmanýn zaten %30'u Turcas'ýndýr. Bu ödemenin adý da öncelikli temettü ödemesidir. Aslýnda bu garanti bir ödeme deðil, daðýtýlabilir kar varsa, önce Turcas alýr anlamý taþýyor. Shell & Turcas Petrol A.Þ. çok yüksek iliþkili taraf iþlemleri ile bu paranýn Shell Global tarafýna denk gelecek tutarý zaten Shell tarafýna aktarýyordur. Daha en baþta 2 tarafý da memnun edecek kurgu yapýlmýþtýr.(Bu benim kiþisel görüþüm, kesin böyledir diyemem. Ama bir ortak diðer ortaða bu kadar bedava kaynak aktarmaz...) Bu açýdan Shell Global'in cebinden çýkan bir para olmadýðý için bu opsiyonu kullanmak gibi bir kaygýsý olmayabilir. Diðer taraftan Aksoy Holding gibi küçük Türk partner ile çalýþmak iþine bile geliyor olabilir. Ayrýca Turcas'ýn önümüzdeki yýl borçlarý bittiðinde bu opsiyon ortadan kaldýrýlabilir. Turcas yatýrýmýný opsiyon kesin kullanýlýr fikriyle yapmamak gerek. Diðer taraftan Shell'in dünyadaki yeniden yapýlanmasýna ve son yýllarda Türkiye'de yaptýðý çok ciddi ataða bakarsak, bu opsiyon her an kullanýlabilir. Opsiyon yakýn gelecekte kullanýlýr ise yatýrým yapan herkes kesin kazanýr. Opsiyon süreci baþlar ise 2-2.5$ seviyeleri benim beklentim.
Asýl soru iþareti opsiyon kullanýlmaz hele de opsiyon ortadan kalkarsa neler olur.
Birinci senaryoda opsiyon kullanýlmaz ama her yýl 8M $ ödeme gelmeye devam eder ise;
Geçmiþ yýllara baktýðýmýzda Turcas her yýl ortalama 13-15 M$ borç geri ödemesi yapmýþ, borç bittiðinde büyük ihtimal yýllýk 10M$ gibi temettü ödemeye baþlar, yani pay baþýna yaklaþýk 4 Cent. 40 Cent maliyeti olanýn getirisi dolar olarak %10 olur fena deðil. Temettüyü geçmiþteki gibi her yýl ödemeye devam ederse hisse deðeri de güzel artar. Elimizde güzel bir temmettü hissesi olur. Hem RWE'den hem de Shell tarafýndan çok güçlü nakit gelen yýllarda 30-40 M$ temettüye çýkarsa hisse fiyatý max 1.5$ seviyelerini beklerim.
Ýkinci senaryoda opsiyon kullanýlmaz ve borçlar bitince opsiyon ortadan kaldýrýlýr ise;
Bu durumda her yýl kesin bir nakit akýþý olmadýðý için, düzensiz bir temmettü þirketi olarak devam edebilir. Ortada opsiyon hikayesi de kalmadýðý için hisseye olan talep aþaðýya düþer. Bu durumda hisse fiyatý max 1$ seviyelerini görür diye düþünüyorum.
Bu senaryolarda RWE tarafýný hiç düþünmedik. Borçsuz ve kazandýðýný daðýtan bir RWE özellikle temettü þirketine dönüþeceksek güzel bir katký sunabilir. Bu arada RWE tarafýnda çok minik te olsa Cüneyt Zapsu'nun 3. ortak olduðunu görmek beni þaþýrttý. Belki de RWE ve Turcas arasýný yapan kendisidir ve küçük bir hisse verilmiþtir. Ama yine de ne alaka diyor insan..
Son olarak Haydar Acun, opsiyon kullanýlmayacak bir Turcas'ta bulunmaz diye kendi kendime telkinde bulunuyorum her zaman.
Umarým hatalý bir bilgi yoktur, kiþisel görüþlerimi paylaþtým, kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir...
8 milyon $ kesin ödeme diye biliyorum.
Onun disinda söylediklerinize genel olarak katilsam da.
Shell opsiyonu kullanilmasa bile, hükumetin sonsuza kadar bu sektöre baský uygulamayacaðý kabulu ile , shell turkiyede cok ciddi temettu potansiyeli olduðunu düþünüyorum
Shell turkiye Çok rahat 200-250 milyon $ kar üretebilecek bir sirket..
Turcasa 60-75 milyon $ temettü odeme potansiyeli var.
20 milyon $ dogalgaz santralinden gelse
Yýllýk 80-100 milyon $ kar potansiyeli olan bir þirket ve biz 140 milyon $ a ortak oluyoruz.
Yer Ýmleri