Originally Posted by
€vrén
Linkteki yazý oldukça kýsa ve öz açýklayýcý güzel bir içerik olmuþ, teþekkürler. Zarardan kara geçme temasý benim gördüðüm kadarýyla Marmara Capital fonlarýnda da çokça uygulanan bir tema. Yakýn geçmiþten hatýrladýðým birkaç örnek Migros döviz borçlarý bitireceði ve kara geçeceði dönem öncesinde fona alýnmýþtý, dijital tarafta sürekli kuvvetlenmesi de var; son zamanlarda fona giren Teknosa yine benzer hikaye kara geçiþ dýþýnda e-ticaret pazar yeri hikayesi de var; Tekfen keza taahhüt tarafýnýn kötü gittiði ama CEO deðiþimi ve þirketin yeniden yapýlanmasý ile ilerleyen süreçte toparlanacaðý beklentisi var; TAV pandemide yine benzer þekilde zararlarýn çok olduðu kar üretiminin aksadýðý ama ilerleyen zamanlarda toparlanma beklenen dönemde fona girmiþti, o günden bugüne arada hem pandemi varyantlarý hem sonrasýnda savaþ vaziyetleri olsa da yine de hisse performansý iniþli çýkýþlý da olsa sürdü; son MAC raporundaki Anadolu Sigorta yine sigorta sektörünün süründüðü ama konjonktürel geliþmelerle belki ilerleyen 5-10 yýlýn tamamen lehine çalýþabileceði bir dönem öncesi fona girmiþ olabilir, Türkiye Sigorta geçen yýl fona girmiþti çok ciddi temettü verimi olmasýna raðmen yine son 1-2 yýldaki kur enflasyon vb. olumsuzluklar nedeniyle zorluklar yaþadý fon hisseleri arasýnda da en gerilere kaldý ama sektör lideri vb. özellikleriyle bu zorluklarýn aþýlýp bir noktada hem kar hem büyüme hem temettü beklentisi olmasý sebebiyle tercih sebebi oldu. Benim okuduðum deðer yatýrýmý kitaplarýnda da bu tür zarardan kara geçiþ veya þirket içi dönüþüm gerçekleþmesi veya aktivist yatýrýmcýlýk içeren durumlar çokça var. Bu linkteki yazý da güzel toparlamýþ hepsini.
Zamanlama olarak yazýyý okurken ben de 2-3 yýl gerek diye düþünüyordum yazýda da 2-3 yýl diye çýktý yine karþýma. Okuduðum kitaplarda dinlediðim podcastlerde de bu 2-3 yýl sözü çokça geçiyor. Bunun bir standartý olmaz olamaz tabi ama demek ki biraz gerçekleþmelerin tamamlanmasý biraz da farkýndalýðýn oluþmasý için böyle bir süre gerekiyor. Turcas'ta ne oldu diye bakýnca aslýnda çoðu katalist gerçekleþmiþ tamamlanmýþ gibi görünüyor karlýlýk tarafýnda da olumlu geliþmeler var, bu saatten sonra belki sadece oturup beklemek piyasanýn farkedip ayný görüþe sahip olmasý için zaman tanýmak oluyordur. Fondaki hisselerin fona giriþleri ve sonraki dönemde piyasanýn bu fikre katýlýp katýlmamasý veya konjonktürün deðiþmesi konusunda yaþanan süreçleri düþündüðümde, TAV'da zamanlama çok iyi oldu, fona girer girmez hisse yükselme sürecine girdi. Fakat yükseliþ süreci boyunca da envai çeþit terslik geri çekilme vs. oldu. Turcas'ta da oluyor büyük boyutlu dalgalanmalar. TAV örneðinde trend iniþli çýkýþlý da olsa hep yukarý oldu. Dövizdeki artýþtan olumsuz etkilenmemesi de bunda etken olmuþtur kur sürekli arttý zira. Turcas tarafý da dövize karþý çok kýrýlgan deðildir ve enflasyon karþýsýnda zaman içinde korumasý olmasý gerektiði için uzun vadede terslik olmamasý gerekir gibi düþünüyorum, varlýk satýþlarý borçluluðun azalmasý döviz borç kalmamasý vs. sonrasýnda karlýlýk zamanla bir þekilde oluþacak sürecek ve hisse fiyatý da bunu deðerleyecek olabilir.
Fona girmesine raðmen gitmeyenler gidemeyenler arasýnda Tekfen dönem dönem parladý dönem dönem gerisingeri düþtü. Orada dönüþüm sürecinin gerçekleþmesi baþarýlý olup olmayacaðý uzun vadeli etkileri hala tam olarak belirli deðil, daha fazla zamana ihtiyaç var. Migros'ta her þey çok iyi gidiyorken gýda perakendecisi zincir marketlere gelen cezalar süreci sekteye uðrattý ama yine de toparlanma büyüme ilerleme sürüyor bence bu katalistlerin gerçekleþmesi noktasýnda orta safhalarda olabilir Migros. Yani benzetme açýsýndan örneklemek gerekirse, TAV katalistlerin çoðunu görmüþ geçirmiþ rayýna girmiþse, Turcas katalistleri yeni tamamlanmýþ ve rayýna girmek üzere gibi bir konumdaysa, Migros bu sürecin biraz daha öncesinde olabilir, cezalarýn ödenmesi, karlýlýðýn oturmasý, biraz sekteye uðramýþ olabilecek maðaza açýlýþlarýnýn devam etmesi vb. bunlar yeni yeni yaþanýyor gibi, Turcas'ýn birkaç ay sonrasýndan geliyor olabiliir katalistlerin gerçekleþip zamanlamanýn gelmesi anlamýnda. Türkiye Sigorta hisse geri alýmý açýklamasý ile piyasanýn þirkete daha doðru bakmasýný hýzlandýracak olabilir ama o tarafta katalist diyeceðimiz kurun daha fazla yükselmemesi enflasyonun yavaþlamasý faizlerin yükselmesi olur sanýrým ki bu açýdan orada bir beklenti hiç var gibi görünmüyor þu aþamada ama elbette her þey hep böyle gitmez, bir yerde politikalarda radikal bir deðiþiklik olursa o zaman rüzgar birdenbire sigorta þirketleri lehine dönebilir. Yazýda anlatýlanlar benim takip ettiðim aþaðý yukarý bildiðim anlayabildiðim þirketlerdeki gerçekleþen ve gerçekleþmesi beklenen dinamiklerdeki sürece bir hayli benziyor. Elbette olur olmaz ne zaman olur asla bilemeyiz bilmek de mümkün deðil ama her yerde yazan þu 2-3 yýl süresini baz alýrsak bu þirketlerin fona girmesi de 0-1-2 yýl civarý zamanlar olmuþ diye bakarsak önümüzdeki 1-2 yýlda olumlu geliþmeler olmasý beklenebilir diye varsayabiliriz sanýrým. Turcas içinse benim içimden geçen bu sürecin daha da hýzlý gerçekleþmesi, ben hep biraz TAV'a benzetiyorum, TAV'ýn pandemiden çýkýþý zararlarýn telafisi döviz kuru artýþlarýndan etkilenmemesi sürdürülebilir karlýlýðýn tekrar oluþmasý gibi dinamiklere bakýnca, bu süreçler boyunca hissede çok ciddi dalgalanmalarýn da olduðunu ama uzun vadede yükseliþin sürdüðünü görünce, Turcas da iþleri iyi gittiði sürece, kur artýþýna da enflason artýþýna da petrol akaryakýt vs. fiyatlarý artsa da düþse de bu noktadan sonra büyük bir hata yapmadýkça veya büyük bir regülasyon deðiþikliði olmadýkça zamanla iþleri yoluna koyacaktýr diye umuyorum. Muhtemelen þu borçlarýn bitmesi kura hassasiyetin kalmamasý temettü verebilir hale gelmesi bu süreçler içinde maktu kar marjlarýndaki sorunlarýn da ortadan kalkmasý ve karlýlýðýn artmasý gibi beklentiler gerçekleþirse 1-2 yýl içinde belirgin þekilde daha iyi yerlerde olmasý beklenebilir diye umuyorum. Kýsa vadeli iniþ çýkýþlara çok takýlmadan, kýsa vadeli stratejilerle risk almadan, forumda çoðunlukla yazýldýðý gibi þirketteki toparlanmanýn tamamlanmasýnýn beklendiði daha ileriki yýllarý hedef kabul ederek bakarsak daha huzurlu bir süreç yaþayacak olabiliriz.
Yer Ýmleri